Emmaberg

Plaats
Buurtschap
Valkenburg aan de Geul
Heuvelland
Limburg

DK_20111015_4087_Plaatsnaambord_Emmaberg.jpg

Emmaberg is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Valkenburg aan de Geul. Vanouds viel deze buurtschap onder de gemeente Hulsberg.

Emmaberg is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Valkenburg aan de Geul. Vanouds viel deze buurtschap onder de gemeente Hulsberg.

Emmaberg

Terug naar boven

Status

- Emmaberg is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Valkenburg aan de Geul. T/m 1981 gemeente Hulsberg (per 1-10-1940 gaat een klein deel over naar gemeente Valkenburg-Houthem, het overgrote deel blijft dan echter gemeente Hulsberg), in 1982 in zijn geheel over naar gemeente Valkenburg aan de Geul.

- De buurtschap Emmaberg valt, ook voor de postadressen, onder de stad Valkenburg.

- De buurtschap Emmaberg heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
D’n Emmaberg.

Oudere vermeldingen
1913 Emmaberg.

Naamsverklaring
Vernoemd naar Emma van Waldeck-Pyrmont (1858-1934), prinses van Oranje-Nassau, echtgenote van koning Willem III en koningin-regentes der Nederlanden van 1890 tot 1898.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt NO van de stad Valkenburg, op de helling van de Emmaberg, rond de gelijknamige weg en de Emmabergweg, en ligt verder Z van de A79, ZW van het dorp Hulsberg en W van het dorp Klimmen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Emmaberg omvat ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bij de Emmaberg, om precies te zijn in de tuin van hotel-pension Bergrust, bevindt zich nog de eik of galg waar de Bokkenrijders werden opgehangen. Ook de beenderen van de opgehangenen liggen er nog begraven.

- In de buurtschap staat een 150 meter hoge zendmast, die bekend staat als Zender Hulsberg, genoemd naar de gemeente waar deze oorspronkelijk onder viel. Dit was, in 1954, de eerste FM-zender van Nederland. Het was ook een Middengolf (AM) steunzender. Deze is per 1-9-2015 opgeheven (onder de link vind je ook een foto van het zendgebouw). Met het uitschakelen van de Middengolf zenders Flevoland 747 kHz en (steunzender) Hulsberg 1251 kHz verdwenen de AM-uitzendingen van de Nederlandse Publieke Omroep definitief van de Middengolf. Vanuit deze zendmast worden de radio- en DVB-T-uitzendingen van de Nederlandse Publieke Omroep, de regionale omroep L1 en de commerciële radiostations 100% NL en Qmusic uitgezonden. Voor de huidige zendmast, die uit 1954 dateert, hebben hier 2 zendmasten gestaan.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De beklimming van de Emmaberg is populair bij wielrenners. "Mooi uitzicht, mooi asfalt, maar vreselijk drukke weg. Start in Valkenburg en klimt langzaam omhoog om daarna iets vlakker te worden tot bij de huizen van de buurtschap een iets steiler stuk komt. Dan vals plat langs het tankstation tot de A79 en Hulsberg."

Reacties

(4)

De gemeente Hulsberg is in 1982 bij de gemeente Nuth gevoegd.

Dat klopt. Dat verwoorden wij hier ook: https://www.plaatsengids.nl/hulsberg. Hierboven gaat het onder Status echter alleen over de vanouds Hulsbergse buurtschap Emmaberg, die middels grenscorrecties in 1940 deels, en vervolgens in 1982 geheel onder de gemeente Valkenburg is komen te vallen.

Voor de huidige zendmast (1954) stonden hier 2 zendmasten.

Dank voor uw aanvulling! Ik heb het toegevoegd.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen