Besselaar

Plaats
Buurtschap
Sint-Michielsgestel Meierijstad
Zuidoost-Brabant
Noord-Brabant

besselaar_straatnaambord_kopie.jpg

Buurtschap Besselaar (met links het gelijknamige straatnaambordje) begint direct bij het einde van de bebouwde kom van het dorp Gemonde, en kronkelt dan ca. 2 km naar het ZO, richting buurtschap Hermalen. (© Google)

Buurtschap Besselaar (met links het gelijknamige straatnaambordje) begint direct bij het einde van de bebouwde kom van het dorp Gemonde, en kronkelt dan ca. 2 km naar het ZO, richting buurtschap Hermalen. (© Google)

besselaar_buurtschapsgezicht.jpg

Besselaar, buurtschapsgezicht (© H.W. Fluks)

Besselaar, buurtschapsgezicht (© H.W. Fluks)

Besselaar

Terug naar boven

Status

- Besselaar is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, in grotendeels gemeente Sint-Michielsgestel (t/m 1995 gedeeltelijk (en grotendeels) gemeente Sint-Oedenrode (in 1996 over naar gemeente Sint-Michielsgestel), gedeeltelijk gemeente Schijndel (in 1996 over naar gemeente Sint-Michielsgestel), gedeeltelijk gemeente Sint-Michielsgestel, en gedeeltelijk gemeente Boxtel (in 1996 over naar gemeente Sint-Michielsgestel)), en deels gemeente Meierijstad (t/m 2016 gemeente Schijndel).

- De buurtschap Besselaar valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Gemonde, deels onder het dorp Schijndel.

- De buurtschap Besselaar heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1482 van den Bersselare, 1515 van den Bersselaer, 1794 Berselaar, 1840 Bersselaar, 1851 Berselaar, Besselaar.

Naamsverklaring
Samenstelling van laar 'intensief benut bos, bosweide' met berse, beers* 'omhaagd gebied', waarvoor zie Beers. De vormen met -ss- wijzen op een scherpe -s-, wat samen met de datering van de vroegste attestatie een herkomst uit berne met een zogeheten suizende -r-, vergelijk Deursen, onwaarschijnlijk maakt.(1)

Familienaam
Er zijn ook families met de achternaam Van den Besselaar. Blijkens de kaart onder de link wonen zij in grote meerderheid in deze regio. Het ligt daarom voor de hand dat de voorouders van deze personen uit deze buurtschap afkomstig zijn. Personen met de achternaam Besselaar wonen vooral elders in het land. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat die vanouds ook uit deze omgeving afkomstig zijn, en zich later elders hebben gevestigd.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Besselaar ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Gemondseweg (het gedeelte van deze weg W van het kruispunt met de weg Bodem van Elde), Bodem van Elde (het gedeelte van deze weg W van het kruispunt met de weg Vier Gemalen (Schijndel)), Broekstraat (het gedeelte van deze straat Z van de weg Bodem van Elde), Beekseweg, Beek, Sliperman (het gedeelte van deze weg W van het kruispunt met de weg Hermalen), Gemondsedijk, Vier-Gemalen (Gemonde), Rietstok, Twijnmeer (het gedeelte van deze weg O van het kruispunt met de Koudenbergstraat), Koudenbergstraat (het gedeelte van deze straat N van rondom het kruispunt met de weg Het Hof), Koudenberg, Vossenholen en Overkamp.

Buurtschap Besselaar begint direct bij het einde van de bebouwde kom van het dorp Gemonde, en kronkelt dan ca. 2 km naar het ZO, richting buurtschap Hermalen. De buurtschap ligt direct ZO en direct O van het dorp Gemonde, ZZO van het dorp Sint-Michielsgestel, W van het dorp Schijndel, NW van de dorpen Olland en Sint-Oedenrode, NNO van het dorp Liempde, NO van het dorp Boxtel en O van het dorp Esch.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Besselaar 28 huizen met 191 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 115 huizen met ca. 290 inwoners.

Reacties

(2)

Geachte heer, mevrouw,

De buurtschap Besselaar wordt reeds vermeld op een kaart van 1801.
Het betreft Caart - Figuratief Van De Verdeelingen en Grenscheydingen Van Den Bodem Van Elde. enz.
Opgenomen Door H.Verhees in 1803. Op de Caart-Figuratief werd de naam Besselaar vermeld als Berselaar
De kaart is bekend bij Streekarchivariaat Langs Aa en Dommel. En bekend bij het BHIC. Met Gemonse groeten Wim Verhoeven Heemkundevereniging Den Hogert Gemonde

Dank voor uw tip Wim! Maar bij de meeste buurtschappen in met name Brabant en Limburg moet ik de oudere attestaties en bijbehorende naamsverklaringen nog toevoegen. We zijn maar met zijn tweeën als redactie, en het is zeer arbeidsintensief werk. Daarom moeten we prioriteren, en hebben we bij de duizenden buurtschappen eerst gefocust op de aspecten Status, Ligging en Statistieken, om die goed uit te werken. Komend jaar komen de oudere attestaties en de naamsverklaringen daar aan de beurt.

Maar ik heb deze zojuist met voorrang verwerkt. De oudste vermelding van Besselaar blijkt 1482 te zijn. Zie verder hierboven. Overigens heb ik die prachtige kaart uit 1802 gevonden op de site van het BHIC, en zojuist gelinkt onder onze pagina van Gemonde, kopje Geschiedenis.

P.S. 1: Ik heb op het hele internet niets inhoudelijks kunnen vinden over buurtschap Besselaar (zoals dat bij buurtschappen helaas vaker het geval is), niets over een stukje geschiedenis, evt. bezienswaardige objecten of wat dan ook. Wellicht heeft uw heemkundekring ooit eens een artikel over deze buurtschap geschreven, en kunt u mij iets inhoudelijks over deze buurtschap melden, wat ik dan hierboven kan vermelden? Daarvoor zou ik u erkentelijk zijn.
P.S. 2: Ik denk de pagina van Gemonde behoorlijk goed te hebben uitgewerkt. Mocht daar nog enig element ontbreken waarvan u vindt dat het op een dergelijke pagina thuishoort, dan verneem ik dat graag.
Met Leerdamse groeten, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen