Bruchterveld

Plaats
Dorp
Hardenberg
Salland
Overijssel

Bruchterveld

Terug naar boven

Status

- Bruchterveld is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt-Hardenberg.

- Onder het dorp Bruchterveld valt ook de buurtschap Ebbenbroek en een deel van de buurtschap Hardenbergerveld.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Het dorp is genoemd naar haar ontstaan in het buitengebied (´veld´) van moedernederzetting Brucht.

Terug naar boven

Ligging

Bruchterveld ligt ZO van Hardenberg en Brucht en grenst in het O aan Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Bruchterveld heeft ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het Bruchterveld was oorspronkelijk een heide- en veengebied. Het is eind 19e en begin 20e eeuw ontgonnen, waarna het dorp is ontstaan. Er zijn nog enkele veenrestanten bewaard gebleven.

- Een goed artikel over het ontstaan van dit dorp en wat daaraan vooraf ging, is 'De ontsluiting van het Bruchterveld', door G.W. Grimmerink.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gereformeerde (PKN) kerk De Ark uit 1932 (Broekdijk 36). Sinds 2013 maakt men gebruik van een elektronisch Johannusorgel, type Ecclesia T-250. De boxen bevinden zich achter het schijnfront van het vorige kerkorgel (in 1971 gebouwd door de firma Hagels & Zoon (Lutten) en in 2013 afgebroken. Alleen het front is nog aanwezig). De kerk valt tegenwoordig onder PKN-gemeente Bruchterveld.

- De voormalige Hervormde (PKN) kerk De Ichtus uit 1957 (Broekdijk 67) is door de fusie tot PKN-gemeente in 2012 aan de eredienst onttrokken en herbestemd tot woonhuis. De hierboven beschreven kerk De Ark is de PKN-kerk geworden.

- Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) uit 1951 (Broekdijk 23). - Kerkelijke gemeente van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt). - Onder deze link kun je de kerkdiensten terugluisteren.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Meerkamp (weekend eind augustus).

- Als er in de winter genoeg ijs ligt, zorgt IJsbaanvereniging De Schieve Schaatse voor schaatsmogelijkheden en ander vertier op de lokale ijsbaan.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Bruchterveld, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Broekernieuws is de nieuwssite voor het dorp Bruchterveld en de nabijgelegen buurtschap Ebbenbroek.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Bruchterveld is opgericht in 1935. Zij heeft in de loop der jaren veel uiteenlopende belangen en doelen verwezenlijkt. Het doel van de vereniging is: een aanspreekpunt zijn voor de inwoners en verenigingen van het dorp richting de gemeente; informatie vanuit de gemeente en wijkagent doorgeven aan de inwoners/verenigingen van het dorp; de leefbaarheid van het dorp bevorderen ( o.a. verkeersveiligheid, speelvoorzieningen, verfraaiing van het dorp en ontwikkeling woningbouw). Enkele activiteiten die Plaatselijk Belang verzorgt: Paasvuur, 4 mei Dodenherdenking, Kerstboom plaatsing.

- Dorpshuis/MFA: - De Heujmansbelt is het gezellige dorpshuis van Bruchterveld. In 2014 is de Heujmansbelt verbouwd met de hulp van vele vrijwilligers. Ook de gymzaal is helemaal vernieuwd. Het dorpshuis is het thuishonk van diverse verenigingen en er vinden vele activiteiten en uitvoeringen plaats. Zalen zijn te huur voor bijv. vergaderingen, bijeenkomsten, bruiloften, symposia, exposities, cursus- of trainingsdagen, uitvaartdiensten. Culinair zijn er diverse mogelijkheden, zoals koffietafels, hapjesbuffet en warm en koud buffet.

Eind 2019 beoogt een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in het dorp gereed te komen. Het schoolgebouw was honderd jaar oud en aan vervanging toe. Het nieuwe schoolgebouw wordt tegen het bestaande dorpshuis De Heujmansbelt gebouwd. Door wat aanpassingen aan het dorpshuis worden beide gebouwen aan elkaar gekoppeld. In het nieuwe gebouw dat daardoor ontstaat is naast de school ook plaats voor kinderopvang Wiekwijs en voor de sportvereniging. Naar mogelijkheden om ook de bibliotheek en eventueel nog andere gebruikers in het pand onder te brengen wordt nog gekeken. Bruchterveld heeft nog geen last van krimp, eerder het tegendeel: er is aardig wat nieuwbouw gerealiseerd, waardoor veel jeugd in het dorp is kunnen blijven. De school heeft nu meer dan honderd leerlingen en dat blijft de komende jaren ook zo. Er wordt een prijsvraag uitgeschreven voor een naam voor de MFA. De school, het dorpshuis en de kinderopvang houden wel hun eigen naam. Op het huidige schoolterrein worden 5 seniorenwoningen gebouwd. Het project kost ca. 2 miljoen euro.

- Onderwijs en kinderopvang: - In 1912 krijgt Bruchterveld een school. Het - door de jaren heen verschillende keren uitgebreide - schoolgebouw staat nog altijd op dezelfde plaats, aan de voormalige Bruchterwieke. De huidige Basisschool De Wiekslag is nog altijd zelfstandig. "We kunnen onszelf heel goed redden. Waarom zouden we dan opgaan in een groter geheel zoals Chrono", aldus directeur Jan Bakker bij de viering van het 100-jarig bestaan van de school. Ook het voortbestaan van de school staat met tegen de 120 leerlingen absoluut niet ter discussie. Het schoolgebouw biedt ook onderdak aan Kinderopvang WiekWijs, waar men terecht kan voor kinderopvang, peuteropvang en BSO.

- Muziek: - Muziekvereniging Excelsior uit Bruchterveld werkt sinds 2016 samen met muziekvereniging De Eendracht uit Hardenberg. Het doel is samen muziek te maken als concert-fanfare. "Door de samenwerking hebben we weer een 'vol' orkest van tegen de 60 muzikanten, wat prachtig spelen is. Dat wil iedereen. Een volle bezetting klinkt niet alleen mooi, maar je krijgt er ook weer nieuwe energie van. Samen kunnen we weer wat moois neerzetten en onszelf weer laten zien", aldus Eendracht-voorzitter Rianne ten Brinke. Een onderdeel van de vereniging is ook de Heujmanskapel.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Bruchterveld is opgericht in 1968 en heeft dus in 2018 het 50-jarig bestaan gevierd. De oorspronkelijke naam was VIOS ’68. VIOS staat voor Vooruitgang Is Ons Streven. Dit is door het Bondsbestuur echter afgekeurd, omdat al diverse verenigingen in de regio deze naam droegen. De door Plaatselijk Belang in 1967 aangelegde speelweide voldeed net aan de afmetingen van een speelveld en de kleedkamer werd door het bestuur met een aantal leden eigenhandig in elkaar getimmerd. Er was slechts 1 kraan en daar kwam alleen koud water uit...

Veel voetballers die voorheen bij omliggende verenigingen speelden, kwamen naar Bruchterveld. Het tweede seizoen kwam er een 3e elftal bij. In 1970 verscheen het eerste clubblad ‘Kontakt met de v.v. Bruchterveld’. Inderdaad met een K volgens de toenmalige nieuwe spelling. M.i.v. de 4e jaargang verscheen het voor het eerst met de titel ‘Doar mut ’t op an’. Deze naam is ontstaan omdat Sjaan Veneman, speler van het toenmalige 1e elftal, de gewoonte had om na elke goede actie te roepen: ‘Doar mut ’t op an’. Deze strijdkreet, die duidelijk een opbouwende lading had, werd op voorstel unaniem tot nieuwe titel van het clubblad gebombardeerd. Tot op de dag van vandaag vertaalt de titel nog steeds een nobel streven.

- "Gymvereniging Damas is opgericht in 1970. De stuwende krachten achter het geheel waren de heer en mevrouw Stuivenberg. De lessen konden beginnen onder leiding van de heer Pickee en mej. Brouwer. Er werd o.l.v. de heer Stuivenberg zelfs getrimd in de staatsbossen. Damas was en is ook steeds van de partij bij wandeltochten, zoals de Hardenberger Avondvierdaagse. De eerste uitvoering door de leden voor publiek was op 17 november 1972. Daarna altijd jaarlijks (op een enkele uitzondering na). Vanaf 1988 gebeurt dit om de twee jaar. Uitvoeringen van Damas zorgen altijd voor een bomvol dorpshuis."

- "In 2004 was er een groep enthousiaste jongeren die onder het genot van een drankje regelmatig de dartpijlen ter hand namen en voor de fun een pijltje gooiden. Van het een kwam het ander en ze lieten zich inschrijven bij Dart Organisatie Treant (DOT). Hierdoor kreeg het darten een officieel karakter en speelden ze mee in competitieverband. Een wedstrijdteam bestaat uit 4 personen plus één reserve. De thuiswedstrijden worden gespeeld op de “Heujzolder”. In de loop der jaren zijn er twee professionele wedstrijdbanen aangelegd en verschijnen de wedstrijdspelers in een gesponsord wedstrijdtenue. De competitiewedstrijden van Dartvereniging Heujmansbelt worden meestal gespeeld op woensdagavond."

- Zorg: - Zorgboerderij Erve Vertier in Bruchterveld (Broekdijk 46) is in maart 2018 van start gegaan. De voorziening is opgezet door Annemarie ten Brinke. Ze heeft in de gehandicaptenzorg gewerkt, en zag daar dat veel cliënten graag een hond als huisdier willen hebben. Ze willen met een viervoeter knuffelen, spelen en wandelen. Helaas wordt deze wens voor een groep cliënten geen werkelijkheid. Dit omdat er bijvoorbeeld geen financiële middelen zijn of omdat er geen mogelijkheden zijn om een hond te houden vanwege de beperking van de cliënt. "Ik heb gezien dat honden een positieve bijdrage leveren aan de gesteldheid van de mensen. Erve Vertier maakt het mogelijk dat dit in de regio in praktijk wordt gebracht. Het is voor mij een droom die uitkomt", aldus Annemarie. Erve Vertier biedt dagbesteding, ook in het weekend. Tijdens de bezoeken aan de boerderij staat plezier, maar vooral het persoonlijke doel hoog in het vaandel. De voorziening is met name bedoeld voor deelnemers vanaf vijf jaar met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of stoornis in het autistisch spectrum.

- Openbaar vervoer: - Buurtbus Bruchterveld exploiteert Syntus lijndienst 598. Route: Bruchterveld - Kloosterhaar -Ebbenbroek - Hardenberg v.v. De buurtbus wordt gerund door vrijwilligers. In het buitengebied kun je door handopsteken op een wilekeurige plaats opstappen. De buurtbus kent een vaste route met een 1-uurs rijschema met eveneens vaste haltetijden. Studenten zonder een OV-studentenkaart alsmede volwassenen kunnen beter een Buurtbuskaartje kopen en nog beter een 10-ritten Buurtbuskaart dan een duurdere OV-kaart.

Reacties

(2)

Oranje rondwandeling: Vandaag hebben we genoten van de 3,7 km lange wandelroute tegen het dorp Burchterveld aan. Een probleem was er... Het graspad dat voor ons op de terugweg lag (ongeveer na 3,2 km gelopen te hebben) was plotseling afgesloten met een elektrodraad. Zoals je duidelijk kon zien gingen de meeste wandelaars daar via een 10 cm balk naar de overzijde van het watertje dat rechts van ons liep. Wij zijn echter wat ouder en niet zo goed ter been. Dus dat vertrouwden we niet. Teruggaan was ook niet echt meer een optie. Dus zijn we tussen watertje en electrodraad naar de andere zijde gekropen. Ik hoop dat de beheerders van de oranje wandelroute hier iets aan doen. Op deze wijze is de route namelijk niet echt bewandelbaar.

Dat is spijtig dat deze wandeling voor u zo moest eindigen. Wie deze route formeel beheert kan ik niet vinden. Maar het lijkt me handig als u dit stukje ook mailt aan Plaatselijk Belang Bruchterveld. Allicht zullen zij óf deze route beheren óf weten wie dit beheert, zodat zij dit kunnen doorgeven aan de beherende instantie. Hun mailadres is PBBruchterveld@gmail.com.

Reactie toevoegen