Ell

Plaats
Dorp
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

ell_plaatsnaambord_kopie.jpg

Ell is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal. T/m 2006 gemeente Hunsel.

Ell is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal. T/m 2006 gemeente Hunsel.

ell_op_kaart_openstreetmap.jpg

Ell is een compact dorp met een omvangrijk buitengebied, waaronder natuurgebied Heijkersbroek. In het O grenst het dorpsgebied aan de A2 en Kanaal Wessem-Nederweert. (© www.openstreetmap.org)

Ell is een compact dorp met een omvangrijk buitengebied, waaronder natuurgebied Heijkersbroek. In het O grenst het dorpsgebied aan de A2 en Kanaal Wessem-Nederweert. (© www.openstreetmap.org)

ell_stichting_spook.jpg

Al sinds 1997 worden in Ell Spokentochten georganiseerd voor vriendengroepen, bedrijven, instellingen, buurtverenigingen e.d. Stichting Spook Ell zet zich met vele vrijwilligers in om er elke keer weer een geslaagde Spokentocht van te maken.

Al sinds 1997 worden in Ell Spokentochten georganiseerd voor vriendengroepen, bedrijven, instellingen, buurtverenigingen e.d. Stichting Spook Ell zet zich met vele vrijwilligers in om er elke keer weer een geslaagde Spokentocht van te maken.

Ell

Terug naar boven

Status

- Ell is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal. T/m 2006 gemeente Hunsel.

- Onder het dorp Ell vallen ook de buurtschappen Castert (deels), Ellerhei en Hoogstraat.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Èl.

Oudere vermeldingen
1244 Elle, 16e eeuw Ell, 1665 Elen, ca. 1700 Ellen, 1835 Elle.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Niet ontstaan uit erle* 'els' en evenmin in verband te brengen met helle 'laagte, moerassige plaats'. Te vergelijken met Ell (Luxemburg), 1156 Elle.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Ell grenst in het W aan Stramproy en Tungelroy, in het N aan Swartbroek, in het O aan de A2 en Kelpen-Oler en in het Z aan Hunsel en Haler, en ligt ZO van Weert en WNW van Roermond.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Ell 53 huizen met 297 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met tegen de 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Ell is ontstaan in de late middeleeuwen en maakte tot 1795 deel uit van het Abdijvorstendom Thorn. Na de Franse tijd is het bij de gemeente Hunsel gevoegd, waarbij het net als Haler en Ittervoort tot het Land van Thorn bleef horen. En zo bleef het, ook toen in 1942 de gemeente Hunsel enkele andere gemeenten annexeerde. In 2007 ging het dorp met de rest van de gemeente Hunsel op in de fusiegemeente Leudal.

Voor nadere informatie over de geschiedenis van Ell kun je terecht bij Geschied- en Heemkundige Kring Het Land van Thorn.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Anno 2019 zijn er plannen om in de oude Ellenhof (waarvoor zie het hoofdstuk Links > Dorpshuis/BMV) tien wooneenheden te realiseren voor zowel jongeren als ouderen, zodat zij in het dorp kunnen blijven wonen. Daar is behoefte aan, want, aldus het hieronder beschreven Dorpsontwikkelingsplan uit 2008: "Er vertrekken momenteel noodgedwongen veel jongeren uit Ell vanwege het ontbreken van nieuwbouwmogelijkheden. Ouderen die niet langer meer zelfstandig kunnen wonen hebben geen keus dan te vertrekken omdat er voor hen geen woningen en/of woonvoorzieningen zijn. Deze leegloop moet worden gestopt."

De Dorpsraad sluit daar op haar site als volgt op aan: "Voor de doelgroepen jongeren en ouderen zijn er te weinig betaalbare huurwoningen in het dorp. Voor de leefbaarheid van ons dorp is het van belang dat er op korte termijn iets gebeurt. Anders vertrekken onze jongeren naar elders. In de oude Ellenhof hebben wij de mogelijkheid om woonruimte voor zowel jongeren als ouderen in het dorp te realiseren. Na een initiatief van de Dorpsraad heeft een groep enthousiaste Ellenaren - jong en ouder - in september 2017 een stichting voor dit doel opgericht: Stichting Wonen Ell. De stichting werkt samen met de gemeente Leudal, de provincie Limburg en Wonen Limburg. Deze partners zijn allemaal geïnteresseerd in dit unieke project en er wordt regelmatig overleg met deze projectpartners gevoerd. Momenteel wordt het coöperatieplan opgesteld." Omdat de dorpscoöperatie het pand vooralsnog niet kan kopen heeft, om de herbestemming mogelijk te maken, woningcorporatie Wonen Limburg dat gedaan. De dorpscoöperatie - die de verhuur en het beheer op zich gaat nemen - krijgt later dan de mogelijkheid, als zij daar inmiddels de middelen voor heeft verworven, om het pand alsnog te kopen.

- Nieuwbouwproject Steenen Bampt omvat geschakelde woningen, hoekwoningen, twee-onder-een-kapwoningen, patiowoningen, vrijstaande woningen en vrije sector bouwkavels. Bijzondere comfortabele woningen met oog voor detail. Alle woningen zijn royaal van indeling en worden gerealiseerd met de beste materialen. De kavels zijn ruim en het plan ligt in een inspirerende groene omgeving. Voor de woningen zijn diverse uitbreidingsmogelijkheden. Steenen Bampt heeft alles in zich om uit te groeien tot een geliefde woonomgeving: verkeersluw, landelijk gelegen en een divers woningaanbod. De ruim opgezette nieuwe wijk sluit noordelijk aan bij de bestaande bebouwing van Ell en grenst in het zuiden aan het weidse buitengebied. Steenen Bampt ligt direct aan de hoofdweg, de Hoogstraat, die het dorp met de naburige dorpjes en de stad Weert verbindt.

Door het faillissement van de projectontwikkelaar heeft de realisatie van een groot deel van nieuwbouwwijk Steenen Bampt in Ell een tijd stil gelegen. De wijk gaat in totaal ca. 80 woningen omvatten. Anno 2018 is de eerste fase met 17 geschakelde woningen en semi-bungalows reeds gerealiseerd. Daarnaast zijn ook al enkele vrije sector bouwkavels verkocht waar inmiddels door particulieren een aantal mooie woningen op is gebouwd. De resterende 58 woningen worden van 2019 tot 2021 in fasen gerealiseerd. Dat zijn achtereenvolgens de volgende 4 plandelen: Plandeel A betreft 13 vrije sector bouwkavels waarop je je eigen woning kunt bouwen. Plandeel B bestaat uit 19 (half)vrijstaande of geschakelde woningen. Plandeel C betreft 18 kavels waarvan anno 2019 nog niet bekend is welke typen woningen er komen. Voor de 8 kavels van Plandeel D wordt gedacht aan het realiseren van (ruime) levensloopbestendige woningen.

- "In het Dorpsontwikkelingsplan (DOP) "Ell, een dorp in ontwikkeling" van 2008 schetst de Dorpsraad een visie waarbij de leefbaarheid en de voorzieningen minstens op het huidige niveau moeten blijven en waar nodig en mogelijk nog kunnen worden verbeterd. Het dorp binnen de gemeente Leudal als subcentrum voor de direct omliggende dorpen van die gemeente én de gemeente Weert. De diverse werkgroepen van de dorpsraad geven in het DOP hun visie op de toekomst van het dorp waarin het in 2020 nog goed wonen, leven en werken is, en het dus niet anders zal zijn dan in het (recente) verleden. De titel en inhoud van het DOP uit 2008 zijn 10 jaar later nog altijd actueel."

Terug naar boven

Actuele situatie

"Het Ell van heden ten dage bestaat uit een rijk verenigingsleven waar zowel jong als oud gebruik van maken. Een fanfare, schutterij, voetbalclub en veel verenigingen voor de jeugdigen. Ook vind je er een gevarieerd aanbod van ondernemers. Zo is er een Echte Bakker die meerdere malen bekroond is met zijn producten, een supermarkt, een slagerij, een cafetaria, kebabhuis, eetcafé, kapper en nog veel meer." (bron: Dorpsraad)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ell heeft 4 rijksmonumenten, zijnde de RK kerk H. Antonius Abt, de 19e-eeuwse boerderij van het hoftype op Baldersstraat 1, het midden-19e-eeuwse huis op Niesstraat 1, en het voormalige gemeentehuis met burgemeesterswoning eveneens uit 1908. Onder de link staat ook nog boerderij Niehof, maar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed meldde ons dat dit object uit het monumentenregister is verwijderd, omdat het pand niet meer bestaat.

- Ell heeft 5 gemeentelijke monumenten, zijnde het Hokebergkruis op hoek Baldersstraat/Casterstraat (waarvoor zie buurtschap Castert), de voormalige melkfabriek op Hoogstraat 55-57-57a, het Geert Luytenkruis (tegen een gevel van de kerk) bij Niesstraat 1, het H. Hartbeeld bij de kerk bij Niesstraat 3, en de woning op Sebastiaanstraat 2.

- De eerste kerk in Ell is in 1823 gebouwd. Daarvoor stond er sinds 1492 een kapel. De huidige Sint Antonius Abtkerk (Antoniusstraat 2), die de eerste verving, is gebouwd in 1912 en ontworpen door de bekende architect Caspar Franssen uit Tegelen (die meer dan 50 RK kerken heeft ontworpen). Eind 1944 is de toren opgeblazen. Door toeval viel de toren niet op de kerk maar ernaast. Daarna is de kerk alsnog getroffen door granaten. Ook is het orgel vernield. Het huidige orgel is in 1953 gebouwd door gebr. Vermeulen. In 1946 is de kerk hersteld om in 1953 nog enigszins te worden vergroot. In dat jaar is ook de toren herbouwd. De architect was Joseph Franssen (inderdaad: zoon van...).

De kerk is een bakstenen gebouw in traditionalistische stijl met aangebouwde, vierkante toren, gedekt door een tentdak. Het ingangsportaal heeft een laatgotische omlijsting die afkomstig is van de voormalige kapel. Boven deze ingang bevindt zich een Sint-Antoniusbeeld in een nis. Het interieur van deze basiliek doet denken aan de vroegchristelijke basilica, met cassetteplafond, ronde apsis en scheiwanden gedragen door ronde bogen. Jean den Rooijen vervaardigde de glas-in-loodramen. Tegen de kerk staat een grafkruis uit 1666. - Nieuws van RK Kerk H. Antonius Abt op Facebook. - De kerk maakt deel uit van Parochiecluster Emmaus.

- Het voormalige gemeentehuis - van de gemeente Hunsel - met burgemeesterswoning, beide uit 1908 (Hoogstraat 12), is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en typologische ontwikkeling. De combinatie van gemeentehuis en burgemeesterswoning geldt als zeldzame en kenmerkende vertegenwoordiger van een gebouwtype dat op het platteland aan het begin van de 20e eeuw niet ongewoon was. Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en de ornamentiek. Het pand is tenslotte van algemeen belang op grond van de grote mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische en architectuurhistorische zeldzaamheid.

- Voormalige melkfabriek van Ell uit 1909 (Hoogstraat 55-57-57a) in een decoratieve baksteenarchitectuur. De melkfabriek, lokaal bekend onder de naam “De Fuus”, is in 1909 gebouwd. In 1953 is de fabriek gesloten en is er een eenlaagse aanbouw aan de voorzijde gerealiseerd, naar ontwerp van architect Pierre Weegels uit Weert. De bakstenen schoorsteen is in 1948 na oorlogsschade herbouwd. “De Fuus” was van 1955-1965 het woonhuis-atelier van priester-kunstenaar Jean(Sjang) Adams. Geboren in 1899 te Reydt, groeide hij op in Beegden; deed het gymnasium te Weert en studeerde filosofie en theologie te Rolduc en Roermond. In 1923 werd Jean Adams priester van het bisdom Roermond. Daarna volgde hij opleidingen in Tilburg aan de RK Leergangen; en in Amsterdam aan het Rijksinstituut de opleiding van tekenleraren en aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. In 1927 werd hij tekenleraar aan de scholen van Rolduc; in 1936 kapelaan te Ospel; en in 1939 pastoor te Nunhem. Eind 1952 kreeg hij van de bisschop van Roermond dispensatie van zijn pastorale taken en kon hij zich helemaal aan de kunst wijden in de tot atelier en woning omgebouwde Fuus. Op 27 november 1970 overleed hij te Weert. Hij is begraven te Ell op het RK kerkhof.

De “Fuus” is gelegen aan de historische verbindingsweg tussen Ell en buurdorp Hunsel. De voormalige melkfabriek is precies tussen deze kernen in gesitueerd. Het rechterdeel vormde oorspronkelijk het woonhuis, het restende gedeelte vormde het bedrijfsgedeelte. Aan zowel de voor- als achtergevel als aan de beide zijgevels zijn eenlaagse aanbouwen met plat dak aanwezig. De aanbouw met plat dak die zich aan de voorzijde bevindt dateert uit 1953, en is gebouwd na de sluiting van de melkfabriek. Aan de achterzijde van het object bevindt zich een hoge ronde fabriekschoorsteen in rode baksteen, die na oorlogsschade in 1948 is herbouwd. Het omgaande zadeldak van de hoofdbouwmassa is gedekt met donkergrijze Muldenpannen en voorzien van een geprofileerde houten bakgoot op de onderliggende gevel. Op de topgevel aan de linkerzijde is in smeedijzeren letters de naam “De Fuus” aanwezig. Achter het gebouw bevindt zich een grote, rond gemetselde fabrieksschoorsteen met een hoogte van ongeveer 12 meter.

Het object is van belang wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap, cultuurhistorische waarde en meer in het bijzonder vanwege: de architectuurhistorische betekenis in relatie tot de esthetische kwaliteit van het ontwerp; de architectonische gaafheid van het exterieur. Het object wekt een oorspronkelijke indruk of heeft veranderingen ondergaan waarbij het oorspronkelijke beeld herkenbaar is gebleven; het object is ruimtelijk bepalend c.q. markant voor de omgeving; de historisch-ruimtelijke relatie met de directe omgeving waarbij het object deel uitmaakt van een gebied waarvan de wegen, verkaveling, bodem- en groenstructuren een oorspronkelijke indruk wekken of veranderingen hebben ondergaan waarbij het oorspronkelijke beeld herkenbaar is gebleven; het bijzondere materiaalgebruik en de bijzondere detaillering; de typologische en functionele zeldzaamheid in relatie tot de gaafheid van het object; de betekenis voor de geschiedenis van Ell als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. (bron: gemeente Leudal)

- Het Heilig Hartbeeld is in 1934 opgericht, op initiatief van pastoor J.H. Scheyven. Het is vervaardigd in Atelier Thissen in Roermond. Het beeld stond aanvankelijk tegenover de Sint Antonius Abtkerk. Tegenwoordig staat het op het terrein naast de kerk. Het beeld toont een Christusfiguur staande op een halve wereldbol, gekleed in een gedrapeerd gewaad. Hij houdt zijn armen uitnodigend gespreid. Op zijn borst is het Heilig Hart zichtbaar.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Al sinds 1997 worden in het dorp Spokentochten georganiseerd voor vriendengroepen, bedrijven, instellingen, buurtverenigingen e.d. Deze Spokentochten vinden plaats in het Heijkersbroek. Voor het organiseren en uitvoeren van deze tochten wordt uitsluitend een beroep gedaan op vele vrijwilligers, die hun uiterste best doen er elke keer weer een geslaagde Spokentocht van te maken. Sinds enkele jaren is hieruit Stichting Spook Ell ontstaan. Elk jaar worden 4 Spokentochten georganiseerd, twee in het vroege voorjaar, twee in het najaar. De spokentochten vertrekken en eindigen in Eetcafé De Prairie.

- Buurtvereniging Kunnekoel organiseert door het jaar heen 4 kofferbakverkopen op het speelveld aan de Kunnenbeemd in Ell. De entree is gratis.

- Stichting Juiste Kien organiseert wekelijks op woensdagavond een Kienavond in Ell. Voor de deelnemers een gezellige avond met veel prijzen en veel gezelligheid. Voor de deelnemende verenigingen levert de opbrengst een mooi bedrag op om hun verenigingskas aan te vullen. De deelnemende verenigingen zijn: Zangverenging Avanti, Voetbalvereniging RKESV, Kindervakantiewerk, Volleybalvereniging Bach SV, Zij Aktief, Schutterij St. Sebastianus, Carvavalsvereniging De Moerebuuk en Fanfare Ellona.

- Carnaval. - CV De Moerebuuk. - VV De Vervaelers. - De Koalderbend. - VV De Foetelieërs.

- In het paasweekend van 2020 vindt de 37e editie plaats van een van de langstlopende festivals in de regio: Ell Paaso. BMV Ellenhof aan het Scheijmansplein staat dan een weekend lang in het teken van Dance en Rock. Het festival staat garant voor een geweldige licht- en geluidshow, een prima betaalbare entree- en consumptieprijs en een gemoedelijke sfeer onder de bezoekers. En op een zaterdag eind juni 2019 is er de 21e editie van hét gratis Eller dorpsfeest: Ell Niño. Het belooft weer een groot pleinfestijn te worden. Beide evenementen worden georganiseerd door Stichting PopEll.

- Op een zaterdag begin juni 2019 was er de 1e editie van de Eller Kwis (met 's avonds een feest), georganiseerd door voetbalvereniging RKESV (omdat er nogal wat nakijkwerk bij komt kijken is de uitslag op 10 augustus 2019 bekendgemaakt, met op die avond tevens een door de teams nog te vervullen allerlaatste opdracht). Hopelijk was het een zodanig succes dat het dorp er weer een jaarlijks evenement bij heeft. De beschrijving luidde: "Een quiz voor jong en ouder. Een hele dag op pad door Ell of achter de computer. Wat zijn jouw sterke punten? 100 vragen, opdrachten, puzzels, etc. beantwoorden in een tijdsbestek van 8 uur. Families, vriendengroepen, buurten, iedereen kan meedoen! Vorm alvast een groep van maximaal 10 personen, je gaat ze allemaal nodig hebben! Tip! Neem diverse leeftijden in je groep vanwege de diversiteit aan vragen en maak een taakverdeling."

- Kindervakantiewerk (KVW) Ell is een stichting waar zo'n 50 vrijwilligers diverse activiteiten voor de basisschooljeugd organiseren. De grootste activiteit is de Kindervakantieweek* in de zomer. Verder organiseert het KVW nog een 3-tal activiteiten: Koningsdag: Een gezellige activiteit in de ochtend. De ene keer organiseren ze een vrijmarkt, de andere keer gaan ze naar het zwembad en de binnenspeeltuin; De intocht van de Sint en zijn Pieten voor alle basisschoolkinderen en wat daaronder zit; Sint Maarten: rond de 11e november wordt Sint Maarten gevierd met het ontsteken van de hoop, chocolademelk en oliebollen. Daarnaast draait elke groep een eigen programma.
* In 2019 bestond de Kindervakantieweek 50 jaar. Het L!-programma Óngerwaeg was toevallig aanwezig bij het onderdeel Flessenvoetbal.

- In de Sinterklaastijd zijn Sint en Piet natuurlijk hartstikke druk met al hun bezoeken door het hele land, maar als je er op tijd bij bent, kun je Sint en Piet in Ell en omgeving via de link boeken voor een bezoekje aan jouw gezin, instelling of bedrijf.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je in Ell schaatsen op IJsbaan Kunnekoel. Deze wordt telkens aangelegd en onderhouden door leden van Buurtvereniging Kunekoel en enkele enthousiaste dorpsgenoten. Er wordt elke dag geveegd en bij voldoende vorst komt er elke dag een nieuwe laag water over de ijsvloer. De ijsbaan is elke avond verlicht en de toegang is gratis.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wandelen in en rond Ell kun je naar hartelust In het Heijkerbroek en de Krang. Het dorp ligt ook aan het Pelgrimspad. Dit pad verwijst naar de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Deel 1 loopt van Amsterdam naar ‘s-Hertogenbosch en heeft een lengte van 199 kilometer. Deel twee heeft een lengte van 267 kilometer en loopt van ‘s-Hertogenbosch naar Wezet in België.

- In het noordwesten stroomt de Tungelroyse Beek en in de vallei daarvan ligt het vochtige natuurgebied Heijkersbroek ('t Brook) - waar Visclub Sint-Petrus van Weert een grote visvijver in uitbaat - dat weer aansluit op De Krang bij Swartbroek. Enkele vennen die nog in de omgeving aanwezig zijn, zijn het Wessemderven in het oosten, en het Baakhuisven in het zuidwesten. Deze vennen liggen betrekkelijk geïsoleerd. Bossen zijn helaas bijna allemaal verdwenen. Noordoostelijk van Ell loopt het Kanaal Wessem-Nederweert. Ten zuiden van het dorp is sprake van landbouwontginningen.

Klimaatbuffer Heijkersbroek
"In natuurgebied Heijkersbroek in Ell is een Klimaatbuffer gerealiseerd. Na alle regen in de eerste paar maanden van 2021 kunnen we het functioneren van deze natuurspons bekijken. De klimaatbuffer in het Heijkersbroek heeft een belangrijke functie. Want het veranderende klimaat, zoals extreem weer, droogte en hitte, vragen nadrukkelijk om oplossingen op landschapsschaal. Zowel als het gaat om het bufferen van water als reserve voor droogteperiodes, als het vasthouden van water om elders wateroverlast te voorkomen. De natuurlijke sponswerking van het landschap heeft meer ruimte gekregen, waardoor regenwater bij piekbuien langer vastgehouden blijft en langzaam in de ondergrond kan verdwijnen. Hierdoor vermindert de wateroverlast benedenstrooms en kan tegelijkertijd de natuurkwaliteit toenemen. Natuurgebied Heijkersbroek is zo geschikt omdat het laag gelegen is in het dal van de Tungelroysebeek. Daardoor kan het gebied uitstekend fungeren als een ‘spons’. En we zien dat het werkt!

Klimaatbuffer Heijkersbroek in Ell maakt onderdeel uit van een groter programma, door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en provincie Limburg gefinancierd, waar Ark Natuurontwikkeling in het stroomgebied van de Tungelroysebeek meerdere gebieden verbetert. Meer informatie over de Klimaatbuffer Heijkersbroek is te vinden op het Natuurportaal van Bosgroep Zuid-Nederland. Hier is ook een tweetal filmpjes te zien met uitleg over de aanleg van de klimaatbuffer." (bron: gemeente Leudal)

- "Vanuit het Brabantse Middelbeers zijn wij, Yvon en Erik van Logtestijn, in 2006 verhuisd naar het Limburgse dorp Ell. In Middelbeers zijn we in 1996 gestart met de melkgeitenhouderij. Doordat er geen uitbreidingsmogelijkheden waren zijn we op Brandvenstraat 4 in onze nieuwe woonplaats een nieuw bedrijf begonnen. Hier hebben wij stap voor stap gebouwd aan de toekomst met als resultaat melkgeitenhouderij Stijndergeit, met 1.10 melkgeiten en ongeveer 300 opfoklammeren. Wij zijn trots op ons bedrijf en willen dit graag laten zien! Geen dag is hetzelfde bij Stijndergeit en behalve de melkgeiten is er nog veel meer te zien. Kom eens een kijkje nemen met jullie groep van (basis- of middelbare) school! Jullie zijn van harte welkom. Behalve op het gebied van boerderij-educatie of een educatief schoolreisje is het ook mogelijk om met een groep vrienden, familie of collega’s een bezoek te brengen aan Stijndergeit. Onze doelstelling is om door belevend leren iedereen kennis te laten maken met de leefomgeving van onze melkgeiten."

- Ter hoogte van Ell en Swartbroek ligt de Ellerschans, een archeologisch waardevol landschapselement. Tijdens graafwerkzaamheden voor de herinrichting van de thans weer meanderende Tungelroyse Beek is een boerenschans ontdekt. In zo'n schans verschansten de dorpelingen zich tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) voor plunderende soldaten. Het was een klein verdedigingswerk bestaande uit een terrein van ongeveer 1 tot 3 hectare, waar een gracht omheen werd gegraven. De grond uit de gracht werd gebruikt voor een wal aan de binnenzijde van de gracht. Veel schansen in Noord- en Midden Limburg zijn verdwenen, maar de schans in Ell is weer in ere hersteld. De schans is inclusief een schansbrug direct langs de historische locatie gereconstrueerd. In het natuurgebied is langs de herbouwde schans een nieuw wandelpad aangelegd met een vlonderbrug over de Tungelroyse Beek en een zogeheten knuppelpad.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Ell, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Ell van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Ell is in 2007 ontstaan vanuit een aantal werkgroepen van mensen die zich na de herindeling van de gemeente Leudal zorgen maakten om de toekomst van het dorp. Uit de werkgroepen gemeenschapshuis, wonen en woonvoorzieningen, verenigingen, en buitengebied, werd een bestuur gevormd. De Dorpsraad heeft als hoofdthema de leefbaarheid in het dorp in de breedste zin van het woord. De Dorpsraad ziet graag dat mede dankzij haar inzet de leefbaarheid in het dorp behouden blijft en waar mogelijk verbetert. Daarom is de Dorpsraad zowel op bestuurlijk als op ambtelijk gebied voortdurend in gesprek met de gemeente Leudal. "Binnen de Dorpsraad worden tal van onderwerpen besproken. Een paar voorbeelden die momenteel spelen zijn; Toekomst Kermis; Milieustraat aan de Niesstraat opknappen/verfraaien; Glasvezel Buitenaf; Verkeersveiligheid Ellerbrug; Overlast van wilde zwijnen aan rand van het dorp; Zwaar agrarisch- en vrachtverkeer door het dorp. Onderwerpen die allemaal aan bod kwamen tijdens de openbare jaarvergadering van oktober 2018. Er wordt op een constructieve manier samengewerkt met het gemeentebestuur en met andere partijen."

- Buurtverenigingen: - Ell heeft 7 buurtverenigingen.

- Dorpshuis/BMV: - "Vele jaren was de (oude) Ellenhof een begrip in Ell en omstreken. Bij iedereen was echter duidelijk dat de accommodatie aan de Sebastiaanstraat niet meer voldeed aan de huidige eisen met betrekking tot multifunctionaliteit, bereikbaarheid, milieueisen en duurzaamheid. Er werd al lange tijd gesproken over een nieuw gemeenschapshuis. Bestuurlijke besluiten waren al genomen door de toenmalige gemeente Hunsel om verder aan oplossingen te werken. De noodzaak om mee te zoeken naar oplossingen werd later ook omarmd bij de oprichting van de Dorpsraad, die met een werkgroep gemeenschapshuis verdere voorbereidingen heeft verricht. In november 2014 is vervolgens Stichting Brede Maatschappelijke Voorziening Ell opgericht om als entiteit de belangen van de Eller gemeenschap waar te nemen en de realisatie van het nieuwe Ellenhof mogelijk te maken. Hiervoor heeft de stichting beheerconcepten en -taken uitgewerkt.

Vele vergaderingen, projecten en werkgroepen verder is het gelukt om BMV Ellenhof een passende accommodatie te realiseren. Met trots kijken wij terug op een bewogen periode. Een periode waarin door tientallen vrijwilligers hard is gewerkt om de bouw en inrichting mogelijk te maken. Allen, bedankt daarvoor! Met de realisatie van deze multifunctionele accommodatie breekt er een nieuw tijdperk aan voor onze gebruikers. Wij streven ernaar om blijvend voor alle gebruikers, jong en oud, een mooie passende accommodatie te bieden. BMV Ellenhof is dé ontmoetingsplaats voor jong en ouder in Ell. Met een open foyer, flexibel te gebruiken ruimtes en een grote zaal met podium biedt Ellenhof een passende ruimte voor elke gebruiker. Voor elke activiteit is er een ruimte die warmte en gezelligheid uitstraalt." "Het is een uitdaging om de BMV goed te laten lopen. Er maken wekelijks ongeveer 450 mensen gebruik van de accommodatie. Maar omdat er geen beroepskracht is, gebeurt al het werk door vrijwilligers." Aldus Stichting BMV d.d. oktober 2018.

- Onderwijs en kinderopvang: - "De letters IKC in de naam van IKC De Verrekijker staan voor Integraal KindCentrum. We zijn dan ook trots dat onze ontwikkelingsgerichte basisschool meer en meer doorgroeit richting een Integraal KindCentrum en nauw samenwerkt met partners. Het resultaat mag er zijn. Een integraal kindcentrum in het hart van de dorpsgemeenschap. Opvoeding/Ontwikkeling/Ontspanning/Opvang/Onderwijs. Vijf woorden, beginnend met de letter O. De letter O die ons bindt als ontwikkelingsgerichte basisschool, kinderopvangorganisatie en bibliotheek, gehuisvest onder één dak te Ell." Hoera Peuteropvang en BSO.

- Jeugd: - "Al sinds 1992 organiseert Stichting Jeugdwerk Ell (JWE) door het jaar heen allerlei activiteiten voor jeugdigen vanaf de basisschool tot en met 15 jaar, elk jaar in de zomer afgesloten met een kampweekeinde. Om het organiseren van activiteiten mogelijk te maken zijn er elk jaar een aantal acties: het kerstbomen ophalen in januari, het heitje voor een karweitje en auto's wassen in juni, de Eller Kalender en de Levende kerststal in december. JWE organiseert onder meer de volgende activiteiten: Sport en spel: balspelen, zeskamp, atletiek, zwemmen, gezelschapsspelen, drop­ping, speurtocht, fitness, zaalsporten; Amusement: disco, quizavonden, film en video, talentenjacht, soundmix, dansen, kampvuur en barbecue, picknick, vlooienmarkt, kermis; Informatief: excursie, groepsavonden, thema-avonden; Cultureel: toneel, creatief spel, hoorspelen, mime, bewegingsspelen, impro­vi­satie, uitwisseling; Creatief: werken met stof, werken met papier en karton, tekentechnieken, foto's en dia's, video, verf, werken met hout." Dat is nogal wat. Een activiteitenaanbod waar menig groter dorp niet aan kan tippen. En als je daar de vele verenigingen in het dorp nog eens bij telt, hoeft de jeugd in Ell zich geen minuut te vervelen!

- Muziek: - Fanfare Ellona is opgericht in 1923. De fanfare is een echte dorpsvereniging met leden uit alle leeftijdscategorieën die iedere maandagavond met plezier samen repeteren. Naast concerten verzorgt Ellona al jaren de muzikale opluistering in Ell bij onder andere de intocht van Sinterklaas, Allerheiligen, de eerste H. Communie en jubilea van verenigingen of personen.

- "Die Ellenthaler Musikanten zijn een enthousiaste groep muzikanten uit Ell. De kapel bestaat uit een zestiental muzikanten en is in 1984 ontstaan uit Fanfare Ellona. Die Ellenthaler Musikanten staan bekend om hun veelzijdige repertoire. Het repertoire bestaat voor een groot deel uit de bekende Böhmische en Tsjechische blaasmuziek. Tevens speelt de Egerländer blaasmuziek, zoals deze door Ernst Mosch en zijn Egerländer Musikanten werd vertolkt, een grote rol. Dit alles onder de deskundige leiding van Chris Breukers. Kortom, Die Ellenthaler Musikanten is een enthousiaste veelzijdige kapel die graag ieder evenement op een hoog niveau opluistert. Neem gerust contact met ons op en bespreek de mogelijkheden!"

- Gemengd Koor Avanti is opgericht in 1965. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Vind je zingen leuk, in een gezellige groep, met een gevarieerd repertoire? Kom dan op donderdag eens kijken in de Ellenhof in Ell. We beginnen om 20.00 uur.

- Sport: - Voetbalvereniging RKESV. Anno 2019 is er sprake van samenwerking door vier voetbalclubs in de omgeving en zijn er plannen voor een gezamenlijke accommodatie voor de vier clubs.

- Beugelclub Ons Genoegen is geen club voor mensen met een beugel ;-) maar een club waar je de sport 'beugelen' kunt beoefenen. "Oud-baanhouder Cornelius (Neel) Stals zal nooit gedacht hebben, dat waar hij in Ell mee begon tot zoiets moois zou leiden. Hij beoefende de beugelsport op de baan van zijn neef Rietjens op Eerkeshof in Stramproy en besloot toen in zijn als berging en garage in gebruik zijnde varkensstal een beugelbaan aan te leggen. Stals klaarde die klus in zijn eentje en in 1974 is daar Beugelclub Ons Genoegen opgericht. Dit had tot gevolg dat oud-beugelaars van vroeger gingen meespelen, waarbij de kiem tot een nieuwe club werd gelegd. De club begon gelijk al met 22 leden en 7 jeugdleden. Gedurende de eerste jaren steeg het ledenaantal gestaag naar 29 leden en 15 jeugdleden. Al was het behelpen met de behuizing (vooral de verwarming en het sanitair lieten te wensen over), al spoedig was er een voortvarend clubje met een grote groep jonge spelers, die vooral dankzij de intensieve begeleiding van de toenmalige secretaris Harrie Driessen in stand bleef en goede beugelaars heefd opgeleverd. Cornelius Stals mocht het eindresultaat van de nieuwe baan, waarvan op 15 augustus 1984 de eerste spade in de grond werd gezet, en die een jaar later, nagenoeg geheel in eigen beheer gebouwd, gereed kwam, helaas niet meer beleven. Hij had zelf nog plannen gemaakt voor de nieuwe baan. Hij overleed in 1984 op 79-jarige leeftijd."

- Bij tennisverenging T-Ell kun je 'gewoon' lid worden. Je kunt ook zomerlid worden, dan word je alleen telkens lid voor de zomermaanden juni t/m augustus. Voor de ouders van juniorleden kennen ze het ouderlidmaatschap. Hiermee is het mogelijk om samen met je kind te tennissen zonder dat een seniorlidmaatschap nodig is. Wil of kun je niet meer spelen, maar wil je wel lid blijven en de club steunen? Voor € 25,- per jaar ben je ondersteunend lid. Niet alleen steun je hiermee de club maar je mag ook deelnemen aan activiteiten en feestavonden. En leden van omliggende verenigingen kunnen winterlid worden. Ze hebben namelijk smashcourt-banen, waarop het hele jaar getennist kan worden. Het winterlidmaatschap loopt van november t/m maart.

- "Volleybalvereniging Bach SV is in 1978 opgericht als gymclub. Dit alles gebeurde in Café De Bachelor Club, waar de club haar naam aan dankt. Een aantal dames zijn uiteindelijk enthousiast gemaakt om volleybal in competitievorm te gaan spelen. Begonnen werd er met twee damesteams en al heel snel groeide dit uit met 2 heren- en de nodige jeugdteams. Het sportieve hoogtepunt tot nu toe bereikt de club in 1988. Dames 1 werd kampioen in de promotieklasse en speelde de daarop volgende jaren derde divisie. Het eerste herenteam heeft eerste klasse gespeeld. Bach SV is al meer dan 40 jaar een vereniging waar we trots op kunnen zijn en die van grote betekenis is voor Ell e.o. om volleybal (en sport in het algemeen) te kunnen beoefenen. Diverse senioren- en jeugdteams hebben de afgelopen jaren de nodige kampioenschappen behaald."

- "Handboogvereniging De Lauwerkrans in Ell heeft haar thuishavn in Café De Bachelor Club. Ook voor een gezellige kennismakingsavond kun je hier terecht. Het handboogschieten wordt hier al vele jaren op prestatief en recreatief niveau beoefend. Handboogschieten is meer dan alleen pijl en boog: concentratie, doorzettingsvermogen en oefening baart kunst, maar ook sfeer, gezelligheid en ontspanning. Jaarlijks vindt het Koningsschieten plaats. Kom je uit de omgeving en heb je een (buurt-)vereniging of kinderfeestje? Lijkt het je leuk om met z'n allen te gaan handboogschieten? Neem dan contact op met De Lauwerkrans om wat af te spreken! Tegen een kleine vergoeding staan een paar enthousiaste leden klaar om je op weg te helpen met pijl en boog."

- "Ruitersportvereniging De Paardenvriend telt veel enthousiaste jeugdleden, die bij regionale en provinciale wedstrijden zo nu en dan heel goede resultaten boeken. De Paardenvriend heeft haar clubterrein in Ell. Wij zijn geen grote vereniging. Het plezier in het beoefenen van de paarden- en ponysport staat voorop. Hierin zijn wij dan wél weer groot! De vereniging biedt onderdak zowel aan recreatie- als wedstrijdruiters. Jaarlijks worden diverse activiteiten georganiseerd waaraan met veel enthousiasme door alle leden - van jong tot oud, zowel wedstrijdruiters als recreatieruiters - wordt deelgenomen. Gezelligheid, op een fatsoenlijke manier met elkaar omgaan en last but not least welzijn voor paard en pony worden bij ons met hoofdletters geschreven."

- "D.H. Dansstudio is opgericht door Daphne Heber en heeft vestigingen in Ell en in Blitterswijck. Onze dansschool biedt verschillende dansstijlen aan zoals: Hiphop, Dancehall, Showdance, Streetdance, Kinderdans en Kleuterdans aan. Ook worden er groepslessen aangeboden in Pilates en ZumFit. D.H. Dansstudio is een dansschool voor kinderen, jongeren en volwassenen met een passie voor dans. Onze lessen worden gegeven door docenten die gestudeerd hebben aan een dansacademie of daar nog mee bezig zijn. De docenten hebben veel ervaring in het lesgeven."

- Biljartclub De Prairie in Ell stelt zich ten doel het bevorderen en stimuleren van de biljartsport door het spelen van wedstrijden in competitieverband en het organiseren van clubkampioenschappen.

- "Dartclub DC9 heeft als doel het in competitie- en toernooiverband zo succesvol mogelijk wedstrijden gooien met darts."

- Schutterij: - "Schutterij Sint Sebastianus in Ell is een zeer actieve vereniging met zowel jonge als (iets) oudere leden. Door het jaar heen organiseren wij diverse activiteiten voor leden en niet-leden. De nieuwste aanwinst is onze majorettegroep die op de bondsfeesten trots de schutterij voorgaat. In 2011 vierde onze vereniging op 18 mei het 75-jarig jubileum sinds de heroprichting in 1936. Verdere research in onze archieven leverde een plakkaat op met de aankondiging van de viering van het 200-jarig bestaan in 1967. Er zijn aanwijzingen dat onze vereniging veel ouder is! Momenteel is de vereniging springlevend niet in de laatste plaats vanwege de successen in de laatste jaren."

- Vrouwen: - "ZijActief Ell is vernieuwend, uitdagend, ondernemend, inspirerend, gevarieerd, boeiend, ontspannend. Samen met vrouwen leuke activiteiten ondernemen. We hebben ongeveer 80 leden. Onze vaste activiteiten vinden plaats op de dinsdagavond bij Café–zaal De Prairie. Wij hebben een heel gevarieerd jaarprogramma, bestemd voor Jong en Minder jong. Heb je interesse? Kom ons dan eens vrijblijvend bezoeken op een van onze activiteiten en proef dan de sfeer van de 3 O ‘s: Ontmoeting – Ontplooiing – Ontspanning, die centraal staan in ons programma, maar vooral op onze bijeenkomsten!"

- Senioren: - "Seniorenvereniging Ell is opgericht in 1959 en telt ruim 220 leden. Onze vereniging is aangesloten bij de landelijke Unie KBO en maakt deel uit van KBO Limburg en van KBO regio Weert. De vereniging is toegankelijk voor alle 55-plussers uit het dorp. Wij bieden onze leden een gevarieerd programma van activiteiten zowel binnen als buiten. Daarnaast steunen en adviseren wij onze leden op allerlei gebied, sociaal en maatschappelijk."

- Veiligheid: - De afgelopen jaren zijn in veel dorpen in ons land op strategische plekken een of meer AED's geinstalleerd. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Maar met alleen het ophangen van een of meer AED's in je dorp ben je er niet. Het is van groot belang dat er ook zoveel mogelijk goed geïnstrueerde vrijwilligers zijn om het apparaat terzake kundig te bedienen en zo vast de eerste cruciale levensreddende handelingen te verrichten, in afwachting van de komst van de ambulance. In Ell zijn 4 AED's geïnstalleerd en, gemeentelijk en zelfs landelijk een grote prestatie voor dit kleine dorp met slechts ruim 1.400 inwoners: er zijn meer dan 100 inwoners die de cursus reanimatie / AED hulpverlener hebben gevolgd - en die dus het apparaat, als de nood aan de mens is, op de juiste wijze kunnen bedienen. Zij hebben zich ook aangemeld bij het sms alert systeem. In september 2018 was er een "dankjewel" avond voor deze burgerhulpverleners, van wie sommigen zich al sinds de start in 2008 hiervoor inzetten.

- De WhatsApp-Alert-groepen met buurtgenoten blijken een zeer effectief middel tegen inbraken in het dorp en het buitengebied. In Ell zijn er een drietal actief: twee binnen de bebouwde kom (oost en west) en een in het buitengebied.

Reacties

(2)

Dank voor dit mooie overzicht over Ell. Kleine opmerking. De wijk Steenen Bampt is inmiddels weer volop in ontwikkeling na overname door een andere projectontwikkelaar.

Dank voor uw compliment! Bent u tevreden, vertel het anderen. Hebt u opmerkingen of aanvullingen, vertel het ons. :-) Dank voor uw opmerking/actualisering! Ik heb het stukje in kwestie gecorrigeerd en uitgebreid met de actuele ontwikkelingen. Mijn doel is om van iedere plaats de ultieme pagina te maken over verleden en heden van een plaats, met alles van de plaats wat een (potentiële) inwoner, toerist/recreant of heemkundig geïnteresseerde zou kúnnen willen weten op één pagina overzichtelijk bij elkaar. Ell had ik al redelijk uitgebreid uitgewerkt, maar moest ik nog een keer echt afmaken. Dat heb ik zojuist gedaan. Er bleek o.a. nog een behoorlijk aantal verenigingen te ontbreken, en bij Bezienswaardigheden, Evenementen en Landschap, natuur en recreatie viel ook nog wel wat aan te vullen. Resultaat is dat de inhoud bijna is verdubbeld! (ik sta er steeds weer verbaasd over hoeveel er in veel kleine dorpen te zien is, te doen is, en aan verenigingsleven is), dus leest u het s.v.p. nog een keer door. Ik denk dat het plaatje nu redelijk compleet is. Mocht er nog een relevant element ontbreken (of mocht er t.z.t. een relevante nieuwe ontwikkeling zijn bij een van de beschreven onderwerpen), dan verneem ik dat graag.

Ik lees dat u de voorzitter van de Dorpsraad bent. Dan heb ik voor u ook nog enkele kleine puntjes op de i m.b.t. de site van de Dorpsraad: 1) Op https://www.dorpsraadell.nl/stichting-wonen-ell/ staat dat deze stichting nog in oprichting is, terwijl ik ergens las dat deze inmiddels in september 2017 is opgericht. 2) Op https://www.dorpsraadell.nl/over-ons/ bespreekt u het DOP. Vervolgens ben ik als lezer dan benieuwd naar dat DOP om het te kunnen lezen, en die is op uw site niet te vinden. Gelukkig staat ie nog wel elders op het internet, en heb ik daar naar gelinkt. Het lijkt me logisch als u dat op die pagina ook doet, want immers, wat u ook al aangeeft, veel onderwerpen zullen ook nu nog altijd relevant zijn. En het is ook nuttig om te kunnen lezen hoe het dorp er toen voor stond. Latere ontwikkelingen kan men dan elders op uw site (of wellicht in een update-alinea op die pagina) lezen.
Verder lees ik in het DOP dat er plannen waren voor een gidsje met alle verenigingen. Vermoedelijk is dat er nog niet van gekomen. Ik heb het althans niet kunnen vinden. In dat kader een tip: o.a. in het Friese dorp Gauw hebben ze een informatieve gids voor nieuwe inwoners gemaakt. Wellicht kunnen jullie daar inspiratie uit halen voor een soortgelijk gidsje. U vindt die gids gelinkt op https://www.plaatsengids.nl/gauw#linksverenigingsleven. In dat kader mag u mijn verenigingsbeschrijvingen van hierboven wel gebruiken. Die heb ik in veel gevallen uit langere teksten tot één alinea samengevat.
P.S. ik heb Ell zojuist 'op de kaart gezet' op mijn Facebookpagina: https://www.facebook.com/plaatsengids/

Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen