Zandberg (Helden)

Plaats
Buurtschap
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

Zandberg (Helden)

Terug naar boven

Status

- Zandberg is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas.

- De buurtschap Zandberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Helden.

- De buurtschap Zandberg heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1781 "op den Sandtbergh neffens Hubert Heijnen Deckershorst waerts", 1803-1820 op den Santbergh, 1835 Zandberg.

Naamsverklaring
Samenstelling van berg 'terreinverheffing, heuvel' en zand 'zand', naar de bodemgesteldheid.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zandberg ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Molenstraat (de N562; voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Helden), Zandbergweg, en Oude Dijk. De buurtschap ligt NO van het dorp Helden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Zandberg 34 huizen met 182 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 50 huizen met ca. 125 inwoners.

Terug naar boven

Voorzieningen

- Buurtvereniging D'n Oethook - genoemd naar de ligging van haar gebied in de NO 'uithoek' van het dorpsgebied van Helden - heeft als werkgebied de buurtschappen Zandberg, Dekeshorst en Loo. Voor zover ons bekend is de vereniging niet met een site of pagina op het internet aanwezig.

Reacties

(2)

Voor de ligging wordt Deinderik genoemd, maar dit ligt wel tegen de Zandbergweg aan maar valt binnen Panningen. De Zandberg valt tegen Dekeshorst en de Loo aan. De buurtvereniging daar bestaat uit Zandberg, Oude Dijk, Dekeshorst, Zandbergweg, stukje Molenstraat en Loo. Maar niet Deinderik want dat ligt in Panningen.

Dank voor uw melding! Ik heb de weg Deinderik verwijderd. Daar ligt ook nog maar 1 pand aan, en dat ligt wel erg dicht tegen de kernen Helden en Panningen aan, dus ik kan me inderdaad voorstellen dat die niet onder de buurtschap valt. Maar de weg valt nog net wél binnen het dorpsgebied van Helden hoor! En niet van Panningen. Dat kunt u hier zien: https://www.openstreetmap.org/relation/2181874#map=15/51.3290/6.0105 (binnen de oranje lijn is dorpsgebied van Helden). En hier staat het expliciet vermeld in het postadres van het pand op Deinderik nr. 8: https://www.postcode.nl/straat/139467/Deinderik.
Ik heb de buurtvereniging gevonden en vermeld: Buurtvereniging D'n Oethook.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen