't Haantje (Kruisland)

Plaats
Buurtschap
Steenbergen
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

't Haantje (Kruisland)

Terug naar boven

Status

- 't Haantje is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Steenbergen.

- Buurtschap 't Haantje valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Kruisland.

- Buurtschap 't Haantje heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De naam is afgeleid van Het Hanengevecht, een boerderij annex herberg, die lag bij het zogenoemde bruggetje van Obels. Het water ter plaatse tussen de brug en de Kruisbeek wordt ook wel het Hanengevecht genoemd.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap ´t Haantje ligt 1,5 km W van Kruisland, rond de wegen Boonhil (het oostelijke deel. Het westelijke deel valt onder de kern Steenbergen) en Brugweg. De buurtschap, en de weg Boonhil, zijn gelegen in de polder Boonhil, verdeeld in Groote Boonhil en Kleine Boonhil.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap ´t Haantje omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Begin 19e eeuw was hier nog maar één boerenhofstede, op de plek waar nu de boerderij van De Wit staat. Later kwamen er enkele arbeiderswoningen en een paar kleine boerderijen bij. De geïsoleerde ligging van ’t Haantje valt met de huidige goede wegen wel mee. Vroeger was dat anders: “In strenge winters moesten wij met de ballaster (een soort schop) de sneeuwwallen van de weg scheppen en een doorbraak naar de bewoonde wereld forceren. Met een kist op de prikslee gingen wij dan om boodschappen. Voor de hele buurtschap, dat spreekt”, aldus Nel Meesters-Verbraak (1930), de enige inwoner van ’t Haantje die er is geboren en er nog steeds woont (501).

Openbaar vervoer
’t Haantje had tramhaltes bij de Lange Brug en Haantjes Brug. De buurtschap werd al in 1892 aangesloten op het openbaar vervoer. De stoomtram verbond Oudenbosch met Steenbergen, later kwam er een doorverbinding met Zijpe en de rest van Zeeland. In het begin waren sommige boeren bang dat hun koeien geen melk meer zouden geven als het stalen monster, woeste wolken uitblazend, voorbij zou razen. Naast personen werden er goederen met de tram vervoerd, zoals graan en bieten. De tramlijn is voor personenvervoer gestopt in 1934, voor goederenvervoer in 1937.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aan de Brugweg, vanuit Kruisland aan je rechterhand, ligt de 18e-eeuwse boerderij Darinxhuysen, genoemd naar het gebied waar de boerderij in ligt, de Darink. “Darink betekent hetzelfde als ‘derry’. Dit is het zoute veen waar vroeger, voor de inpoldering, het zout uit werd gehaald. De boerderij is een goed voorbeeld van een laat 18e-eeuwse polderboerderij. Bij de boerderij staat een grote vrijstaande schuur, hoofdzakelijk voor graanopslag maar ook wel voor veestalling. De keet ofwel de zomerkeuken met het aangebouwde bakhuis is nog intact. De naam verraadt de bestemming al. In de zomer woonde men in de keet. Men sliep echter op de boerderij.

- Op de wandelroute Blauwe Sluis kom je in de polder regelmatig opvallend grote schuren tegen die nog vaak vrij van het woonhuis zijn gebouwd. Zij vormen op het eerste gezicht een onlogisch samenstelsel. Toch is dit type kenmerkend voor de zeekleipolders. Nu is het bijna niet meer voor te stellen dat hier vroeger in de polder de scheepjes met landbouwproducten naar de Vliet voeren om daar overgeladen te worden in grotere schepen” (965).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In de Brugweg, bij het bruggetje over de Tuimelaarsekreek, is door hengelsportvereniging HSV De Kruisweel een visparcours aangelegd, genaamd Visstek ‘t Haantje.

Reacties

(2)

In de Brugweg bij het bruggetje over de Tuimelaarsekreek is door HSV De Kruisweel een visparcours aangelegd wat Visstek ‘t Haantje heet. Het water ter plaatse tussen de brug en de Kruisbeek wordt ook wel het Hanengevecht genoemd.

Dank voor uw aanvulling! Ik heb het verwerkt, in de hoofdstukken Naam en Natuur en recreatie. Bij alle plaatsen ligt nu een stevige inhoudelijke basis. Mijn hoop en doel is dat lokale ingewijden met aanvullingen en actualiseringen de laatste puntjes op de i helpen zetten, dus dank hiervoor!

Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen