Beuseberg

Plaats
Buurtschap
Rijssen-Holten
Salland
Overijssel

beuseberg_plaatsnaamborden.jpg

De buurtschap Beuseberg heeft ergens tussen 2009 en 2012 plaatsnaamborden gekregen, zodat je nu tenminste kunt zien wanneer je deze plaats binnenkomt en weer verlaat. Wel zo handig toch... (© H.W. Fluks)

De buurtschap Beuseberg heeft ergens tussen 2009 en 2012 plaatsnaamborden gekregen, zodat je nu tenminste kunt zien wanneer je deze plaats binnenkomt en weer verlaat. Wel zo handig toch... (© H.W. Fluks)

beuseberg_buurtvereniging_kopie.jpg

De buurtschap Beuseberg heeft een zeer actieve Buurtvereniging Beuseberg, die door het jaar heen een scala aan evenementen en activiteiten organiseert.

De buurtschap Beuseberg heeft een zeer actieve Buurtvereniging Beuseberg, die door het jaar heen een scala aan evenementen en activiteiten organiseert.

beuseberg_poasboake_50_jaar.jpg

Beuseberg is een van de buurtschappen waar de traditie van het paasvuur oftewel de poasboake nog in ere wordt gehouden. In 2014 bestond deze traditie hier 50 jaar, wat reden was om feestelijk uit te pakken, met een extra mooie boake én een mooi gedicht.

Beuseberg is een van de buurtschappen waar de traditie van het paasvuur oftewel de poasboake nog in ere wordt gehouden. In 2014 bestond deze traditie hier 50 jaar, wat reden was om feestelijk uit te pakken, met een extra mooie boake én een mooi gedicht.

beuseberg_vogelschieten.jpg

Een andere jaarlijkse traditie in buurtschap Beuseberg is het vogelschieten tijdens het voorjaarsfeest in juni.

Een andere jaarlijkse traditie in buurtschap Beuseberg is het vogelschieten tijdens het voorjaarsfeest in juni.

Beuseberg

Terug naar boven

Status

- Beuseberg is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Rijssen-Holten. T/m 2000 gemeente Holten.

- De buurtschap Beuseberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Holten.

- Buurtschap Beuseberg is pas betrekkelijk recent voorzien van plaatsnaamborden (d.w.z. in 2012 hebben wij ze waargenomen en in 2009 stonden ze er nog niet, dus ergens in de tussentijd moeten ze zijn geplaatst).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Beuzenberg, Langestraat, 1840 Beuzeberg, 1867 De Beuseberg.

Naamsverklaring
De buurtschap dankt zijn naam aan de gelijknamige 'berg' (waarvoor zie verder het hoofdstuk Landschap etc.).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt Z van Holten, rond de Beusebergerweg. Kennelijk hebben hier op buurtschapsniveau in het verleden grenscorrecties plaatsgevonden, en zijn straatnamen gewijzigd. Zo vernamen wij van een vroegere inwoner van deze buurtschap, dat hij ooit op Look 30 woonde (= buurtschap Look), later is dat pand hernoemd qua adres in Beuseberg 173 en daarmee onder de gelijknamige buurtschap komen te vallen. Later is men hier verschillende straatnamen gaan toekennen en nu ligt dat pand aan de Kwintenweg 6.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Beuseberg 84 huizen met 515 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 200 huizen met tegen de 500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 2015 is het boekje 'Beuseberg bevrijd' verschenen, met 30 verhalen van inwoners over de bevrijding van de buurtschap in april 1945.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Op 7 april 2016 is een monument onthuld bij de Wippertsbrug over de Schipbeek (die hier de grens vormt tussen Gelderland met buurtschap De Wippert en N hiervan Overijssel met de buurtschappen Holterbroek en Beuseberg), ter herdenking van de bevrijding door het Canadese South Saskatchewan Regiment op 7 april 1945, die hier toen de Schipbeek overstaken. De steen is onthuld door Johan Meijerman (erve Meijerman), Gerrit Vorkink (erve ‘t Nös), Hanna Klein Teeselink-Vorkink (erve ‘t Nös) en Florina Dijkshoorn (Alie van Niejenhuus). Zij zaten met buren, familie, bekenden en een paar Duitse soldaten vele bange dagen en nachten in de gegraven schuilkelder op erve Meijerman. Zij behoorden tot de eerste Holtenaren die werden bevrijd.

De genodigden stonden ter plekke stil bij de gedachte aan de geleverde strijd en de gesneuvelden. Oud en jong spraken over dit verleden en de noodzaak om de verhalen door te geven. Als je nu vanaf Holten / Beuseberg via de Larenseweg naar Laren fietst of rijdt, stop dan even voor de brug over de Schipbeek. Links naast de steen staat een bankje. Ga even zitten, geniet van het uitzicht en de rust en bedank in gedachten de Canadezen die destijds deze omgeving hebben bevrijd.

- "Ik kan niet goed stilzitten." Dat is een van de belangrijkste redenen waarom de anno 2008 67-jarige Albert Pekkeriet (67) in dat jaar een landbouwmuseum is begonnen. Zijn zoon en tevens buurman Henk heeft een nieuwe schuur gebouwd en Albert zorgde voor de invulling. "Broer Pekkeriet - die eigenlijk Albert heet, maar iedereen noemt hem Broer - begon jaren geleden met het verzamelen van oude boerengereedschappen en -werktuigen. Daarnaast waren op zijn boerenbedrijf al diverse werktuigen in bezit. Door de jarenlange zoektocht, met medewerking van vrijwilligers, is een prachtige verzameling ontstaan. Om iedereen daar deelgenoot van te kunnen laten worden is er voor gekozen om een museum op te richten: Museum 'Broer een levenlang boer' (Langstraat 40, buurtschap Beuseberg bij Holten).

Kom tijdens de openingstijden eens langs om een kijkje te nemen naar onze uitgebreide en unieke verzameling. Een mooie tussenstop tijdens je wandel- of fietstocht! In het royaal opgezette nieuwe museum bevinden zich prachtige werktuigen en gereedschappen uit de vroegere boerentijd, zoals een kleedwagen, de aardappelsorteerder, sleephark, vorkjesschudder, kaasbrik, dresseerwagen en vele andere interessante tentoongestelde materialen. Door middel van het afspelen van een video kun je kennismaken met de werkwijze van deze tentoongestelde materialen c.q. werktuigen.

Tijdens je rondgang door het museum in Beuseberg waan je je in vroeger tijden door de levensechte muurschilderingen die zijn aangebracht. Ook is er een doorlopende expositie van schilderen die gemaakt zijn door Broer Pekkeriet. Na afloop kun je genieten van een vers kopje koffie, thee en of een frisdrank. Groepen tot maximaal 80 personen kunnen op afspraak gebruik maken van de groots opgezette kantine. Je kunt dan evt. gebruikmaken van de mogelijkheid de videofilm te bekijken en een rondgang door het museum te maken. Indien Broer Pekkeriet in de gelegenheid is kan hij je een interessante en leerzame rondleiding geven in zijn museum. De entreeprijzen zijn: 0 tot en met 5 jaar gratis, 6 tot en met 14 jaar 2,50 euro, 15 jaar en ouder 5 euro." - Met deze video kun je thuis alvast een goede indruk krijgen van wat je in dit museum allemaal kunt zien.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Buurtschap Beuseberg bouwt jaarlijks een wagen voor de carnavalsoptocht in Holten.

- De Toneelgroep van de buurtvereniging brengt jaarlijks nieuw stuk op de planken, gedurende 4 avonden in februari. De uitvoeringen worden gegeven in Café De Wippert, gelegen in de ZW van Beuseberg gelegen Gelderse buurtschap De Wippert.

- Beuseberg is een van de buurtschappen die meedoet aan de jaarlijkse buurtschappenwedstrijd om het grootste en/of mooiste Paasvuur van Holten, oftewel Poasboake zoals het in de regio heet. De 'Poasboake' 2014 was t.g.v. het 50-jarig bestaan van deze traditie in deze buurtschap extra mooi afgewerkt (zie de link). De boake won dan ook de schoonheidsprijs. - Ook in 2017 had de buurtschap het mooiste Paasvuur. - Filmpje van het Paasvuur 2018 (op 1 april, dat is geen grapje!), aangestoken door o.a. de burgemeester van de gemeente Rijssen-Holten.

- Voorjaarsfeest (weekend in juni, in 2019 voor de 25e keer), met o.a. op zondag het Vogelschieten.

- Sinterklaas (laatste zaterdagmiddag in november).

- Op een zondag half december organiseert Buurtvereniging de Beuseberg in samenwerking met Outdoors Bistro de Kerstfair (15-19 uur). Naast een veelzijdige warenmarkt zijn er volop spelletjes te doen voor kinderen zoals ponyrijden, is er live muziek, een kerstman, glühwein, marshmallows boven vuurkorven, diverse foodtrucks, houten figuren zagen, en midwinterhoorn blazen. De toegang is gratis en er is voldoende parkeergelegenheid.

- Carbidschieten op oudjaarsdag.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Rondwandeling Beuseberg (9,3 km).

- Buurtschap Beuseberg ligt op de flanken van de gelijknamige heuvel, ook bekend als Zuurberg (ook het lokale motorcrossterrein en de camping heten zo). De top van de heuvel ligt op ongeveer 34 meter hoogte. De heuvel is een voortzetting van de Lookerenk.

Terug naar boven

Links / voorzieningen / verenigingsleven

- Algemeen: - Site van en over buurtschap Beuseberg.

- Nieuws: - De buurtschap heeft een eigen informatief en kleurrijk magazine waarmee zij haar inwoners op de hoogte houdt van actualiteiten in de omgeving. Het Beuseberger Nieuwsblad (1x per kwartaal) is via de link ook online te lezen.

- Buurtvereniging: - "De oorsprong van de buurtvereniging is ontstaan bij de B.A.F. Tijdens een vergadering van deze kameradengroep op 22 oktober 1993 werd het idee geopperd om een voorjaarsfeest te organiseren. Omdat de B.A.F. als kameradengroep geen rechtspersoon is en er een persoon aansprakelijk werd gesteld voor het betalen van de rekening, is in 1994 besloten om een buurtvereniging op te richten. Het doel van Buurtvereniging Beuseberg is het organiseren van activiteiten ter bevordering van het sociale leven in de buurtschap. Op 16 mei 1994 werd het eerste Voorjaarsfeest gehouden. Een schot in de roos. Tot 19 november was het roer nog helemaal in handen van de B.A.F. Op deze avond werd een vergadering belegd om samen met belangstellenden nader invulling te geven aan de vereniging. Er vond een ledenwerving plaats wat resulteerde in een vereniging die plotsklaps uit 212 leden bestond. Vanaf dat moment komen er nog ieder jaar nieuwe leden bij. De teller staat nu op ongeveer 400 leden, in de leeftijd vanaf 0 tot 94 jaar. De vereniging organiseert een breed assortiment aan activiteiten, voor elk wat wils. Onze vereniging is er een om met z’n allen trots op te zijn en waarmee we zorgvuldig om moeten gaan. Het is een belangrijk gegeven binnen de gemeenschap die zorgt voor een onderlinge binding waar zonder geen enkele gemeenschap kan bestaan."

- Muziek: - Buurtschap Beuseberg heeft ook een eigen volkslied: het Beusebargslied. Onder de link kun je het beluisteren. De tekst staat er ook bij, zodat je desgewenst naar hartelust kunt meezingen. :-)

- Sport: - Van september t/m april wordt eens in de twee weken sporthal ’t Mossink in Holten afgehuurd voor een ontspannende zaalvoetbalwedstrijd.

- Van september t/m juni gaat een groep enthousiaste biljarters maandelijks een balletje stoten op het biljart in de kantine van sporthal ‘t Mossink in Holten.

- De in 1945 opgerichte MAC De Holterberg heeft als doel de motor- en autosport in het algemeen te bevorderen alsmede de belangen van de motorrijders en automobilisten te behartigen en die van de leden in het bijzonder, voor zover deze met de motor- en automobielsport verband houden. Zij beoogt dit doel o.a. te bereiken door: het houden van clubtochten, toerritten in clubverband, het deelnemen met een of meer clubteams aan wedstrijden of ritten; het organiseren van evenementen op motor- en automobielgebied; samenwerking met andere motor- en /of automobielclubs; het doen houden van lezingen en causerieën op verkeers- en op motorisch gebied.

Jaarlijks prijkt een breed scala aan evenementen op de agenda van MAC De Holterberg, zoals de Enduro in combinatie met de off-roadrit, motocrosswedstrijden, zowel als clubwedstrijden als ook als ONK wedstrijd onder auspiciën van de KNMV. Toertochten, zowel met de eigen als ook bij andere organisaties. Verder hebben ze ook de nodige actieve leden die op het gebied van klassieke auto’s, motoren en/of bromfietsen het nodige organiseren.

Al sinds 1965 wordt er gecrosst op het circuit in de Beuseberg. Met zijn prachtige ligging is dit een van de mooiste banen van Nederland. Naast de baan op de Zuurberg heeft de MAC ook de beschikking over een mooi trainingscircuit. Sinds 1984 kan er op de woensdagavond en zaterdagmiddag getraind worden aan de Imhofsweg. Hier ligt een circuit van ongeveer 1000 meter, dat ook wordt gebruikt voor wedstrijden om het clubkampioenschap. Minstens net zo belangrijk is de autocross in de geschiedenis van de club. Er is in de loop van de jaren het een en ander veranderd, maar er wordt nog altijd gecrosst met oude auto's. Naast de diverse sportwedstrijden wordt er ook nog veel getoerd binnen de vereniging. Zowel met nieuwe als oude motoren naar ook met brommers en auto's.

Reacties

(2)

Toevoegen: Bezienswaardigheden: Museum/Stichting 'Broer een leven lang boer', Broer Pekkeriet, Langstraat 40.

Dank voor de tip Hans! Ik heb in 2008, bij de start van de site, alle ca. 1.000 toen bestaande musea ingevoerd. Via nieuwsbrieven, allerlei sites en tips van mensen ontdek ik nog regelmatig musea die na die tijd pas zijn ontstaan, maar deze had ik dus nog niet ontdekt. Deze zal toen nog net niet in het toenmalige overzicht hebben gestaan, dus dit is weer een mooie aanvulling op het bijna-complete-museumbestand!

Reactie toevoegen