Den Nul

Plaats
Dorp
Olst-Wijhe
Salland
Overijssel

den_nul_plaatsnaambord.jpg

Den Nul is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Olst-Wijhe. T/m 2000 gemeente Olst.

Den Nul is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Olst-Wijhe. T/m 2000 gemeente Olst.

duur_kaart_tot_begin_20e_eeuw_kopie.jpg

Tot begin 20e eeuw bestond de plaatsnaam Den Nul nog helemaal niet. Die kern heette Duur, en lag op de Duurse Enk, met school, en in het N de Duurse Waarden, in het O de Duurse Binnenlanden en met zelfs twee stopplaatsen aan de spoorlijn Deventer-Zwolle.

Tot begin 20e eeuw bestond de plaatsnaam Den Nul nog helemaal niet. Die kern heette Duur, en lag op de Duurse Enk, met school, en in het N de Duurse Waarden, in het O de Duurse Binnenlanden en met zelfs twee stopplaatsen aan de spoorlijn Deventer-Zwolle.

duur_op_kaart_vanaf_ca._1930_nul_kopie.jpg

Rond 1930 besluit iemand (de gemeente? de Topografische Dienst?) kennelijk dat de kern Duur vanaf dan maar Nul moet gaan heten. De plaatsnaam Duur wordt 'verhuisd' naar het N, naar het gebied rond de Duursestraat. Rond 1960 wordt Nul in de atlas Den Nul.

Rond 1930 besluit iemand (de gemeente? de Topografische Dienst?) kennelijk dat de kern Duur vanaf dan maar Nul moet gaan heten. De plaatsnaam Duur wordt 'verhuisd' naar het N, naar het gebied rond de Duursestraat. Rond 1960 wordt Nul in de atlas Den Nul.

den_nul_rockin_all_over_den_nul_kopie.jpg

Rockin all over Den Nul (op een zaterdag in augustus) is livemuziek op twee podia met vijf bands, lekker eten en drinken en gezelligheid.

Rockin all over Den Nul (op een zaterdag in augustus) is livemuziek op twee podia met vijf bands, lekker eten en drinken en gezelligheid.

Den Nul

Terug naar boven

Status

- Den Nul is een dorp* in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Olst-Wijhe. T/m 2000 gemeente Olst.

* De plaats heeft weliswaar geen kerk, maar heeft wel een kern van voldoende omvang om het als dorp te kunnen kwalificeren. Vergelijk een soorgelijke kern als Vlist.

- Het dorp Den Nul heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Olst.

- Onder het dorp Den Nul vallen ook de buurtschappen Duur en Fortmond.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Nullenaar.

Oudere vermeldingen
1899 Den Nul.

Naamgeving gebied
Opvallend op oude kaarten is dat wat nu het dorp Den Nul is, vanouds altijd de buurtschap Duur is geweest. W daarvan, tussen de Rijksstraatweg en het meer de Lange Kolk, lag een gebied met de veldnaam (maar geen plaatsnaam) De Nul. Rond 1930 verdwijnt de plaatsnaam Duur ter plekke en wordt vervangen door de plaatsnaam Nul. De naam Duur verhuist naar het noorden, ter hoogte van de Duursestraat. Rond 1960 verandert de spelling van de plaatsnaam Nul in Den Nul. Op twee kaarten elders op deze pagina hebben wij deze metamorfose gevisualiseerd.

Naamsverklaring
De naam stamt van het Middelnederlandse nol 'zandheuvel, duin, bult' en, hetgeen wel op deze plaats van toepassing is, 'uitpunt aan een dijk'. Zie ook Oost-Knollendam.(1)

Terug naar boven

Ligging

Den Nul ligt direct N van Olst, ZW van Wijhe en grenst in het W aan de IJssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Den Nul heeft ca. 220 huizen met ca. 550 inwoners. Vermoedelijk zitten de buurtschappen Fortmond en Duur daarbij inbegrepen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Archeologie
Tijdens archeologisch onderzoek in 2010, voorafgaand aan de bouw van het nieuwe informatiecentrum, is op die plek een concentratie vuursteen aangetroffen. Tevens zijn resten van een haardkuil uit de prehistorie gevonden. Dit betekent dat op deze plek in die tijd jagers verbleven.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsontwikkelingsplan Den Nul - Fortmond - Duur (2009).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Den Nul heeft 1 rijksmonument, zijnde de 'Dijkstoel van Salland 2de Rot' (Rijksstraatweg). Op plint rustend deels uit baksteen, deels uit hout opgetrokken verdiepingloos midden 19e-eeuws gebouw onder pannengedekt zadeldak met windveren. Lichtgetoogde gevelopeningen met opgeklampte luiken en grendel en opgeklampte deur; driehoekig beëindigd topgevelvenster met opgeklampt luik; staafankers. Een der korte gevels heeft een geschulpte houten topbeschieting; de andere draagt het opschrift 'Dijkstoel van Salland 2de Rot'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

- Den Nul heeft 3 gemeentelijke monumenten, zijnde de boerderijen, alle uit 1850, op Holstweg 44 en Koetsweg 2 en 4.

- De Deventer historicus H.J. van Baalen, schrijver van onder meer ‘Joods leven Deventer en omstreken’, noemt de Joodse begraafplaats van Den Nul "het vermoedelijk meest vergeten Joodse begraafplaatsje van Nederland". Klein is de begraafplaats met slechts 1 grafzerk in ieder geval (iemand stelt te weten dat er ooit nog enkele zerken hebben gestaan, maar daar is nog geen bewijs van gevonden), maar vergeten is de begraafplaats zeker niet. Ingesloten door naoorlogse bebouwing ligt het mini-begraafplaatsje er verzorgd bij. Begin 21e eeuw is de begraafplaats door de inwoners opgeknapt. De begraafplaats wordt door een omwonende onderhouden.

- Op de Algemene Begraafplaats van Den Nul rusten 15 vliegeniers uit het Gemenebest die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - "Wij zijn een vriendinnengroep die ooit is begonnen als biljartclubje. Van het een komt het ander en gingen we meedoen met de plaatselijke Playbackshow, de Zeskamp en nog vele andere onzinnige activiteiten. Hadden we niet wat?, dan bedachten we wel wat! Vanaf 2004 gingen we meedoen met de carnavalsoptochten in de Boskamp en Olst, waar we vele malen in de prijzen zijn gevallen. Er moest destijds natuurlijk een ludieke naam bedacht worden voor ons clubje ongeregeld en dat werd "de Nulse Natjes", vernoemd naar het plaatselijke kruidenbittertje uit Den Nul. Na een aantal jaren te zijn gestopt met de carnavalsoptochten doen we sinds enkele jaren weer mee, dus het geneuzel, dom zeuren en vooral voorpret is alweer begonnen."

- Nulse Feest (weekend in juni) met o.a. loempia's van Kim Chi, die volgens de link kennelijk zó lekker zijn dat je ze niet mag missen, en dat de feestgangers het alleen daarom al jammer vinden als het feest afgelopen is.

- "Rockin all over Den Nul (op een zaterdag in augustus, in 2021 voor de 4e keer) is live muziek op 2 podia met 5 bands, lekker eten en drinken en gezelligheid!"

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "Wandelroute Trage Tocht Duursche Waarden (11 km) is een prachtige wandeling in de uiterwaarden van de IJssel bij Den Nul, met dank aan Max Schurink voor de routesuggesties. Een heuse jubileumtocht, deze 300e Trage Tocht! De Duursche Waarden waren de eerste uiterwaard in Nederland waar is geprobeerd om het oorspronkelijke rivierenlandschap met ooibossen en moerassen terug te brengen. De resultaten liegen er niet om. Vanuit het Infocentrum met horeca en diverse exposities lopen we over een fraaie drijfbrug de ruige graslanden in. Over een spannend kronkelpaadje door zachthoutooibos Korea komen we bij een vogelobservatiehut met uitzicht over de Scherpenzeelsehank. Met een trekpontje zetten we ons zelf over. Bij de IJssel vervolgt de route twee kilometer lang langs de rivier. Grote kans dat we hier Schotse Hooglanders of pony´s zien grazen. We passeren de oude steenfabriek van Fortmond met z´n niet te missen schoorsteenpijp en we kunnen hier in de zomer met het Kozakkenveer de IJssel overvaren naar Veessen om daar van het uitzicht en de horeca te genieten. We vervolgen onze tocht langs de huizen van Fortmond naar het droog hardhout ooibos Achterweerd. Een bijzonder bos aan de rand van de rivier met fraaie beukenlanen. Even over de onvermijdelijke asfaltweg, maar op het laatste stuk lopen we weer door mooie graslanden terug naar het Infocentrum."

- Infocentrum IJssel Den Nul is ontworpen door De Velde Architecten en in 2010 gerealiseerd. Het is het resultaat van een vruchtbare samenwerking van Staatsbosbeheer, Woningcorporatie SallandWonen, de J.P. van den Bentstichting en Historische Vereniging 't Olster Erfgoed. Het informatiecentrum is een vervanging van informatieboerderij De Zoogenbrink bij Olst. Het Infocentrum laat de cultuurhistorie, de natuur en de rol van het water in het gebied op en rond de IJssel zien. Cliënten van de J.P. van den Bentstichting runnen het restaurant. - Prinses Margriet en haar man prof. mr. Pieter van Vollenhoven hebben het Infocentrum in april 2012 officieel geopend.

- Het vroegere trekpontje over de Lange Kolk bij het Infocentrum heeft plaats gemaakt voor een mooie 66 meter lange drijvende voetbrug, waarover je naar de Duurse Waarden kunt lopen. De boomgaard van het infocentrum, de waterspeelplaats en de milieuvriendelijke drijvende voetbrug sluiten aan op de wandelroutes in de waterrijke omgeving van de uiterwaarden langs de IJssel.

- "Natuurzwembad en visvijver de Lange Kolk in Den Nul - ook wel bekend als Kolkbad - (Rijksstraatweg 109) is geopend van 1 mei t/m 30 september. Eigenaar van de recreatieplas met ligweide is het aangrenzende Staatsbosbeheer. IJsselboswachter Anja Nijssen heeft de opening van seizoen 2015 een officieel tintje gegeven vanwege het kort daarvoor heringerichte terrein. De herinrichting is vooraf gegaan aan een gedegen plan van aanpak, opgesteld door stagiair Arno Kuipers. Provincie Overijssel heeft nieuwe informatieborden op het terrein geplaatst en is tevens verantwoordelijk voor de kwaliteit van het zwemwater. Deze wordt tweewekelijks gecontroleerd en geanalyseerd door Waterschap Groot Salland. Op de informatieborden wordt de conditie van het zwemwater in sterren gekwalificeerd: drie sterren is uitstekend, twee sterren is goed, een ster is aanvaardbaar en slecht krijgt geen ster. “Bij slecht water, bijvoorbeeld blauwalg, wordt zwemmen ontraden en wordt dit op de informatieborden aangegeven”, zegt Pieter Doornbos van Waterschap Groot Salland. Anja Nijssen vertelt dat er overleg met de gemeente is geweest over de herinrichting, waarbij ook besproken is hoe blauwalg voorkomen kan worden. “Ecologisch evenwicht speelt daarbij een rol van belang”, aldus Nijssen.

Dat het plan van aanpak niet bij een ‘papieren’ document is gebleven, maar ook ten volle is uitgevoerd blijkt bij het binnengaan van het terrein. De ingang is voorzien van een solide houten hek met entree voor voetgangers. Een ruim aangelegde, onverharde ‘groene’ parkeerplaats met een houten fietsenstalling in de stijl van het hekwerk. De drijvers die het ondiepe en diepe water van elkaar scheiden liggen in het water, de zwemsteiger is voorzien van een nieuwe houten reling en het mini strand ligt er strak bij. Het gras van de ligweide wordt gemaaid door het Groenbedrijf van de gemeente Olst-Wijhe en onderhoud van het perceel wordt wekelijks gedaan door medewerkers van de JP van den Bent Stichting. Nijssen: “Bezoekers van de recreatieplas kunnen gebruik maken van de toiletten van Infocentrum IJssel Den Nul. De ingang zit aan de buitenzijde tegenover het zwembad, men hoeft daarvoor niet eerst via de hoofdingang het gebouw in. En niet onbelangrijk, bij de herinrichting is ook overleg gepleegd met hulpdiensten om de toegang naar en op het terrein zo snel mogelijk te laten verlopen. Dat vind ik ook het mooie van dit project: de goede samenwerking van alle betrokken partijen om het de bezoekers zo aantrekkelijk mogelijk te maken hier te recreëren."" (bron: Boswachtersblog Staatsbosbeheer Overijssel) Een melding over de waterkwaliteit van De Lange Kolk kun je doen bij Meldpunt Overijssel. Onder deze foto van zwembad de Lange Kolk uit 1975 halen mensen herinneringen op aan vroeger tijden m.b.t. dit zwembad.

Terug naar boven

Beeld

- Rondrit per auto door Den Nul en Fortmond anno 1998.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Den Nul, Fortmond en Duur van Plaatselijk Belang op Facebook.

- Belangenorganisatie: - "Plaatselijk Belang Den Nul - Fortmond - Duur is opgericht in 1978 en heeft als doel de belangen van de inwoners van deze kernen te behartigen. Het Sallands Dagblad meldde destijds dat de inwoners van onze kernen het een nuttige zaak vonden om het standpunt van de bevolking in diverse aangelegenheden meer gecoördineerd naar voren te kunnen brengen. Door een Plaatselijk Belang op te richten was het mogelijk om op die manier betrokken te worden bij het periodiek overleg met het gemeentebestuur. Ruim 40 jaar later is dit nog altijd het uitgangspunt van Plaatselijk Belang." Plaatselijk Belang is lid van het Gemeenschappelijk Plaatselijke Belang Olst-Wijhe (GPBOW). Het GPBOW is een overkoepelende organisatie waaraan alle verenigingen voor plaatselijk belang binnen de gemeente deelnemen.

- Buurthuis: - Buurthuis Den Nul - Fortmond - Duur. De initiatieven tot het realiseren van een buurthuis stammen uit 1977. Destijds was er een groep jongeren van de rond 15 jaar die behoefte hadden aan een jeugdhonk. Mede door de bemoeienis van burgemeester J.G. Bosch werd er een actiecomité opgericht, dat de mogelijkheden ging bekijken. Daarna ontstond, samen met de jongeren, het idee voor een buurthuis en een buurthuisvereniging. Op enig moment werd het actiecomité het eerste voorlopige buurthuisbestuur met als belangrijkste uitdagingen startkapitaal generen voor de clubkas en een onderkomen realiseren. Hiertoe werd een ledenactie georganiseerd met een startcontributie van fl 25,--. Resultaat: 170 betalende leden.

Van de gemeente kwam vervolgens het aanbod een oude kantine van Zendijk te kopen voor het symbolische bedrag van fl 1,--. Dit gebouw zou op een vrije strook grond, hoek Berkenweg - Houtweg, geplaatst worden. Door bezwaren uit de buurt ging dit plan niet door. Toch kwam er een oplossing, in de vorm van een noodlokaal ten behoeve van basisschool De Holsthoek. Door medewerking van het schoolhoofd dhr. Achterkamp kon hiervan gebruik worden gemaakt zodat het buurthuiswerk kon starten. Op 16 mei 1978 is het buurthuis door burgemeester J.G. Bosch officieel geopend.

- Onderwijs: - "OBS De Holsthoek is een kleine dorpsschool in Den Nul. De school staat in een prachtige omgeving en 'Natuurlijk! De Holsthoek' is dan ook niet voor niets de slogan van de school waar iedereen welkom is. Respect voor elkaar, vertrouwen, verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, uitgaan van de sterke kanten en een grote mate van ouderbetrokkenheid is onze basis. Daarnaast hebben we natuurlijk oog voor de natuur. Onze school is een plek waar kinderen zich thuis voelen en waar zij de bagage krijgen om zich te kunnen ontwikkelen tot een evenwichtig en gelukkig mens!" Helaas gaat deze kleine dorpsschool medio 2022 sluiten: "OBS De Holsthoek is sinds augustus 2019 gefuseerd met OBS Tellegen en OJS Klimboom. De scholen gaan verder onder de naam Openbare School Olst. De drie scholen blijven voorlopig hun locatie behouden. Er wordt een nieuwe school gebouwd in Olst. De verwachting is dat de scholen daar per augustus 2022 naartoe verhuizen."

Reacties

(2)

Vraag: in de jaren 50/60 was er een badmeester in een bootje die toezicht hield op zwemmers in de Lange Kolk. De man heette Wiltink of Wilting en was politieagent. Is daarover meer informatie?

Ik heb het internet afgezocht over dit zwembad en er wel een mooi recent artikel over gevonden, en dat nu hierboven vermeld, maar helaas geen informatie gevonden over de geschiedenis en ontwikkeling ervan, waar dit dan vermeld had kunnen staan. In de laatste zin van het artikel hierboven link ik naar een oude foto van het zwembad op Facebook, waaronder veel mensen reageren dat ze daar nog herinneringen aan hebben. U zou uw vraag daar bij de reacties kunnen posten; hopelijk reageert er dan iemand die daar meer van weet. Daarnaast adviseer ik u uw vraag voor te leggen aan Historische Vereniging 't Olster Erfgoed. De kans lijkt mij groot dat zij er informatie over zullen hebben in hun archief. Hun gegevens vindt u hier: http://www.olstererfgoed.nl/. En mocht er op deze pagina iemand reageren op uw vraag, dan laat ik u dat weten.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen