Zeewolde

Plaats
Dorp en gemeente
Zeewolde
Zuidelijk Flevoland
Flevoland

zeewolde_plaatsnaambord.jpg

Zeewolde is een dorp en gemeente in de provincie Flevoland. De gemeente is opgericht in 1984 en is daarmee de jongste, niet door samenvoeging ontstane gemeente van Nederland.

Zeewolde is een dorp en gemeente in de provincie Flevoland. De gemeente is opgericht in 1984 en is daarmee de jongste, niet door samenvoeging ontstane gemeente van Nederland.

zeewolde_gemeente_bord_met_wapen_kopie.jpg

Handig dat niet alleen bij de dorpskom, maar ook aan de rand van de geméénte Zeewolde borden staan om je welkom te heten. Want de gemeente is vele malen groter dan alleen het dorp. Met 269 km2 behoort deze tot de grootste van Nederland qua oppervlak.

Handig dat niet alleen bij de dorpskom, maar ook aan de rand van de geméénte Zeewolde borden staan om je welkom te heten. Want de gemeente is vele malen groter dan alleen het dorp. Met 269 km2 behoort deze tot de grootste van Nederland qua oppervlak.

Zeewolde

Terug naar boven

Status

- Zeewolde is een dorp en gemeente in de provincie Flevoland. De gemeente is opgericht in 1984 en is daarmee de jongste, niet door samenvoeging ontstane gemeente van Nederland.

- Wapen van de gemeente Zeewolde.

- Onder de gemeente Zeewolde valt naast het gelijknamige dorp ook de buurtschap Harderhaven.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Zeewolde.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van Zeewolde is een Zeewoldenaar. Een vrouwelijke inwoner wordt ook vaak Zeewoldese genoemd.

Oudere vermeldingen
793-794 kopie begin of midden 10e eeuw Seaeuuald, Seuuuald.

Naamgeving en naamsverklaring
Betekent het Oudnederlandse uuald 'woud, moerasbos' met sew 'zee, meer'. Oorspronkelijk de aanduiding van een bos, ligging onbekend, in Gelderland of in de omgeving daarvan. De huidige plaats en gemeente zijn recente vernoemingen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Zeewolde ligt O van Almere, W van Harderwijk, Ermelo en Putten. De gemeente grenst in het O aan het Wolderwijd (Z van de N302) met Z daarvan het Nuldernauw, in het Z aan het Nuldernauw en aan het Nijkerkernauw (W van de N301), in het ZW aan het Eemmeer, in het W aan de A27, in het N aan de A6, in het NO aan de Knardijk. In het Z van de Knardijk loopt de grens NO langs de Hoge Vaart en aan het eind daarvan Z langs de Hoge Dwarsvaart tot aan de N302, die hier de scheiding vormt tussen Veluwemeer in het N en Wolderwijd in het Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Zeewolde heeft ca. 9.000 huizen met ca. 22.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Zoals Werkeiland Lelystad-Haven de oudste nederzetting is van de gemeente Lelystad, is Harderhaven (precies diagonaal daar tegenover gelegen nabij het andere uiteinde van de Knardijk) de oudste nederzetting van Zeewolde. Harderhaven was aanvankelijk net als Lelystad-Haven een werkhaven en -eiland voor de drooglegging van Oostelijk Flevoland (= gemeenten Lelystad en Dronten). Aansluitend is Harderhaven ook ingezet voor de drooglegging van Zuidelijk Flevoland, die in 1968 gereed komt. De locatie van het dorp is aanvankelijk beoogd tussen Dronten en Lelystad. Later is besloten om het dorp aan te leggen op de plek waar het nu ligt. Eind jaren zeventig vestigen de eerste agrariërs en ondernemers zich in de polder in het buitengebied. De dorpskern verwelkomt de eerste inwoners in 1984. Aanvankelijk was het doel om het dorp niet groter te laten worden dan 5.000 inwoners. Later is dat 'plafond' vervallen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zeewolde heeft 1 rijksmonument, maar dat is een archeologisch monument (een 'terrein waarin sporen van bewoning uit het vroeg-neolithicum', aan de Vogelweg op de hoek met de A27), dus daar zal bovengronds niet veel van te zien zijn.

- De toren van kerkgebouw Open Haven / Sterre der Zee (Kerkplein) uit 1986 (met verschillende zalen voor verschillende gezelschappen, zowel katholiek als protestant) heeft een carillon met 50 klokken. Het wordt bespeeld door Boudewijn Zwart, telg van de bekende organistenfamilie. - Het in 1986 gerealiseerde complex Open Haven is ook een ontmoetingscentrum in bredere zin voor verenigingen e.a. organisaties.

- Het Kruispunt (Gedempte Gracht 1) uit 2007 is de kerk van de Nederlands Gereformeerde Kerk Zeewolde.

- Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) De Schuilhof (Elzenlaan 2) uit 1981. - Site GKv De Schuilhof.

- Christelijke Gereformeerde Kerk Maranatha (Gelderseweg 107) uit 1988. - Site CGK Maranatha.

- Het pand dat te boek staat als oudst bekende huis van Zeeland, waarvan de sporen uit de Vlaardingercultuur (ca. 2700-2100 v. Chr.) in 1957 zijn opgegraven, is in 2012 herbouwd in het Horsterwold in Zeewolde. Het heeft de naam Steentijdhuis Horsterwold gekregen, ook wel Huize Horsterwold. Het huis dient voor educatie van bezoekers, beleef-excursies voor schoolkinderen en -klassen en als experimenteel-archeologisch centrum voor wetenschappers en studenten. - Zie ook het artikel over herbouw oudste huis van Zeeland.

- Aardzee is het grootste landschapskunstwerk van Nederland, ontworpen door Piet Slegers. Aardzee maakte deel uit van het kunstproject ‘Beelden Buiten’ dat in 1979 plaatsvond. De achterliggende gedachte van het werk is het doorbreken van de eentonigheid van het polderlandschap.

- Zendstation Middengolfzender Flevoland is in 1980 gebouwd, als vervanging van de Middengolfzender Lopik, die daarna tot 2015 nog als reserve heeft dienst gedaan.

- In 1985 is Kortegolfzendstation Flevo gerealiseerd (zie foto). De zenders zijn tot 2007 gebruikt door Radio Nederland Wereldomroep. Sinds 2012 is het station in gebruik bij Defensie als back-up voor communicatie tussen hoofdkwartieren en eenheden in het veld of schepen.

- Oorlogsmonument aan de Dasselaarweg.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De jaarlijkse Rotary Nieuwjaarsduik gaat op 1 januari 2021 niet door in verband met de coronacrisis, maar hierna vermelden wij die oorspronkelijke aankondiging toch, omdat hij vermoedelijk identiek voor editie 2022 zal gelden. - "Jaarlijks op 1 januari is er de Rotary Nieuwjaarsduik Zeewolde (in 2022 voor de 18e keer). Vanaf 13.00 uur is iedereen welkom op het Woldstrand nabij Restaurant Fika. Onze eigen ‘Nep-Tunes’ zijn van de partij om het publiek alvast in de sfeer te brengen van de duik. Om 14.00 uur stuurt burgemeester Gerrit Jan Gorter hoogstpersoonlijk de ‘helden en heldinnen’ vanaf het strand het water van het Wolderwijd in. Vanaf 13.00 uur kunnen de deelnemers zich inschrijven in de tent op het Woldstrand bij Restaurant Fika. Iedereen die deelneemt ontvangt eem exemplaar van de beroemde Unox muts. Iedere deelnemer is sowieso winnaar, maar er zijn speciale prijzen in vier categorieën: jongens t/m 12 jaar, meisjes t/m 12 jaar, heren boven de 12 en dames boven de 12. Daarnaast wordt de meest origineel geklede persoon gekozen, alsmede de meest origineel geklede groep. Ook wordt traditioneel de Beachbabe gekozen en sinds 2020 ook de Beachboy. Verder zijn er in een van de tenten op het strand voor een luttel bedrag erwtensoep, glühwein, chocomel, broodjes worst en alles wat bij de tijd van het (nieuw)jaar past te koop. Meedoen aan de Rotary Nieuwjaarsduik kost € 4,-.

Naast de duik vraagt Rotaryclub Zeewolde ook altijd aandacht voor enkele goede doelen. Bij editie 2020 waren dat het lokale Alzheimer Café (bedoeld om mensen met dementie uit hun isolement te halen), Stichting Leergeld (bedoeld om kinderen ‘aan de zijlijn’ te laten ‘meedoen’ op school, met een club enz.) en als internationaal doel de Bolera Palms School in Malawi (waarvan Jurriaan en Trijnet van Haaren-Paulus uit het dorp de ‘ambassadeurs’ zijn). Voor de doelen wordt een grote loterij gehouden. Loten kosten € 2,- per stuk. Bij de loterij zijn aantrekkelijke prijzen te winnen. De eerste prijs bedraagt bijvoorbeeld € 250,-, de tweede € 150,- en de derde € 100,-. Voorts zijn er vele kleinere prijzen, die beschikbaar worden gesteld door tal van sponsors. Leden van de Rotaryclub brengen de loten aan de man/vrouw en staan daarvoor regelmatig in het centrum, bij de MMM-boerderij en ook op de Kerstmarkt (op een vrijdag rond 20 december)." Voor een indruk van dit evenement zie de aftermovie van de Nieuwjaarsduik editie 2020.

- Koningsdag (met voorafgaande feestavond).

- Beachfestival Zeewolde (o.a. live muziek, braderie) (weekend eind mei).

- Mini Marathon Zeewolde (voor de jeugd) (op een zaterdag in juni).

- Zeewolde Endurance (triathlon) (op een vrijdag eind juni).

- Zeewolde Winterworld (december) op het Kerkplein is een kunstijsbaan met terras en koek en zopie-tent. Jong en ouder kunnen er verder genieten van diverse evenementen zoals Preuverie en Fluitketelschuiven.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "'Puur Zeewolde, puur plezier' (voorheen VVV) wil recreanten, toeristen en eigen inwoners verrassen met diverse bijzondere belevenissen van eigen bodem. De prachtige ligging van onze gemeente, aan het water en centraal in Nederland heeft veel te bieden. Uitgestrekte en bijzondere natuur, de strandjes, de gastvrijheid van de mensen, het dorpse karakter, de hang naar eerlijke producten, duurzaamheid en de vele sportmogelijkheden maakt het zo bijzonder. Kort samengevat: Zeewolde biedt puur plezier aan iedereen. Proef de sfeer, kom ontspannen, leef je uit en ontdek het zelf!"

- Mountainbikeroute door het Horsterwold (17,5 km).

- "De veerverbinding Zeewolde-Horst wordt uitgevoerd met het schip ‘Horsterveer’, de pont die de provincies Flevoland en Gelderland met elkaar verbindt. De ‘Horsterveer’ vaart al sinds 1993 en is de ideale manier voor fietsers en voetgangers om de oversteek tussen deze twee plaatsen te maken. Het veer biedt plaats aan 325 passagiers en is eigendom van de gemeenten Zeewolde, Ermelo en Harderwijk. De veerverbinding wordt sinds 2017 geëxploiteerd door ODV Maritiem."

- Stranden vind je bij het Wolderwijd en bij het Nuldernauw.

- In 2015 is langs het Wolderwijd bij Zeewolde het Tulpeiland aangelegd, een recreatie-eiland in de vorm van een tulp. Het eiland bestaat uit een kelk waar in het hart een passantenhaven is aangelegd. De steel wordt gevormd door 3 natuureilanden. Een dam verbindt de kelk met het vasteland. Vanuit de lucht is het Tulpeiland duidelijk herkenbaar. Aan de landzijde is in 2016 het Lanterstrand gerealiseerd.

- De Verbeelding is het cultureel centrum in Zeewolde waar van alles plaatsvindt op het gebied van kunst, cultuur, concerten, theater, workshops en lezingen.

- "Winkelhaven Zeewolde is een overzichtelijk en gezellig ingericht centrum met een goed aanbod aan winkels voor de dagelijkse boodschappen. Leuke, originele kledingwinkels, een sportboutique en verschillende leuke speciaalzaken maken een bezoek aan Winkelhaven zeker de moeite waard. Even uitrusten van het winkelen? Neem plaats op een van de terrassen rondom het Kerkplein of aan de haven. Weekmarkt: iedere vrijdag 08.30-12.30 uur. Vanuit de gemeente is er toegestaan dat winkels in het dorp open mogen zijn op zondag tussen 13.00 en 19.00 uur. De keuze om open te gaan ligt bij de ondernemer zelf. Vanaf juli 2020 geldt er een blauwe zone in parkeergarage Ravelijn. Parkeren is daar gratis mogelijk voor 10 uur achtereen. Op de overige parkeerplaatsen in het centrum kan onbeperkt gratis worden geparkeerd."

- Het ca. 3.700 ha grote Horsterwold (grenzend aan het Nuldernauw) is het grootste loofbos van Nederland. Het is tevens bijzonder omdat dit een bos is op kleigrond. De groei van de bomen is spectaculair, doordat zure regen geen vat heeft op dit milieu en doordat de grondsoort zeer vruchtbaar is.

- Natuurreservaat Harderbroek (272 ha) ligt NO van Zeewolde, als je vanuit Harderwijk Flevoland binnenkomt, gelijk aan je linkerhand. In het Harderbroek werkt Natuurmonumenten van 2010 tot beoogd 2020 aan rietherstel. Hiervoor is in een deel van het Harderbroek het waterpeil verlaagd. Het riet kan zich zo via zaad en bovengrondse wortel verspreiden en verjongen. Ook is het gebied hierdoor minder aantrekkelijk voor broedende grauwe ganzen. De ganzen hebben de laatste jaren een belangrijk deel van de rietverjonging opgegeten. Tijdens het project komen steeds andere delen van het gebied droog te liggen. De droogliggende platen vormen een bijzonder landschap. Daarnaast trekken de kale grond en slikkige randen witgatjes, grutto's, kieviten en kemphanen aan.

- Het 137 ha grote Wilgenreservaat (W van de kruising Vogelweg - Knardijk) is een spontaan ontstaan wilgenbos aan de rand van de Knar. De Knar is een pleistocene zandrug die een ondiepte in de Zuiderzee vormde. Het Wilgenreservaat wordt onder andere bewoond door reeën en hermelijnen en is rijk aan zangvogels.

- Tijdens de aanleg van de A27 was een deel van het 87 ha grote Stichtse Putten (O van de Stichtse Brug aan de A27 en de Gooiseweg) in gebruik als zanddepot. Nu is het een natuurgebied met ondiepe plassen en moeras, deels begrensd door bos. Er komen allerlei soorten (water)vogels voor.

- De 67 ha grote Ooievaarsplas (ter hoogte van wegrestaurant Hajé tussen A6, Lepelaartocht en Ooievaarsweg) is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de A6. De Ooievaarplas bestaat uit water, omgeven door rietkragen, ruigten en wilgenbos. Het gebied is rijk aan vogels. Op de resten van een oude zanddepot groeien bijzondere plantensoorten.

- De 63 ha grote Reigerplas (tussen A6, Praamweg en Ooievaarsweg) is ontstaan door het winnen van zand voor de aanleg van de A6. De Reigerplas is omgeven met bos, struweel en ruigte en heeft vooral een recreatieve functie. Rondom het water, dat in trek is bij verschillende watervogels, komen ook diverse soorten zangvogels voor. Ook de visarend wordt hier af en toe waargenomen.

- In het 47 ha grote Gruttoveld (gelegen halverwege de Rassenbeektocht) broeden diverse soorten weidevogels, waarvan de graspieper de meest voorkomende is. In de winter zijn er honderden ganzen aanwezig. Natte graslanden, doorkruist door sloten, omringd door een hogere en drogere rand. Niet vrij toegankelijk, maar goed zichtbaar vanaf de Rassenbeektocht.

- Het 39 ha grote Priembos (in de driehoek tussen Hoge Vaart, Gooiseweg en Adelaarsweg) is een jong bos, aangelegd in 1993. In dit gebied groeien vooral populieren, wilgen, essen, esdoorns en beuken. Ook staan er robinia’s. Langs de Hoge Vaart zijn natuurvriendelijke oevers die het bos aantrekkelijk maken voor bevers.

- Het 29 ha grote Gorzenveld (gelegen tussen de Gooiseweg en de kruising Priempad-Rassenbeektocht) is een voormalig rietproefveld waar onderzoek werd gedaan naar de oorzaken van de sterke achteruitgang van rietvegetaties in de IJsselmeerpolders, en naar de wijze waarop het riet bij de ontginning van Flevoland het beste bestreden kon worden. Door te experimenteren met rietbeheer is een voor moerasvogels aantrekkelijk gebied ontstaan. Het gebied is niet vrij toegankelijk, maar vanaf het Priempad is vogelobservatie goed mogelijk.

- Het 6 ha grote Winkelse Zand (tussen Priemtocht, Priempad en Winkelweg) is een voormalig zanddepot t.b.v. de aanleg van de polderwegen rond 1970. Op deze plek is kalkrijk zand achtergebleven, waarop een voor Flevoland bijzondere vegetatie groeit met bijvoorbeeld rode ogentroost, Koninginnekruid en rietorchis.

- "IVN Zeewolde wil de inwoners van deze gemeente op een actieve wijze betrekken bij de natuur en de (eigen) leefomgeving. Zij organiseert een verscheidenheid aan activiteiten voor jong en oud zoals wandelingen, excursies en cursussen. Deze IVN-afdeling kent maar liefst tien werkgroepen. Dit zijn de Vogelwerkgroep, de Plantenwerkgroep (met drie subgroepen: Paddenstoelengroep, Kruidentuingroep en Plantengroep), de Scholenwerkgroep, de MAS werkgroep, de Natuurfotografiewerkgroep, de werkgroep Publieksactiviteiten & Gastvrouwen / Gastheren, de Expositiewerkgroep, de Tuinwerkgroep, de werkgroep Natuurwandelingen en de PR groep. De werkgroepen kunnen beschouwd worden als het hart van de vereniging. Elke werkgroep heeft een coördinator."

- In juni 2015 is door beschermvrouwe van de Scouting koningin Maxima (zie ook het filmpje onder de link) in het Horsterwold het bijna 70 ha grote Scoutinglandgoed Zeewolde geopend. Aan de oevers van het Nuldernauw gelegen, is het een perfect gebied voor de scouts omdat ze er zowel bos als water tot hun beschikking hebben. Bij de jaarlijkse grotere activiteiten, die voorheen telkens op andere tijdelijke locaties moesten worden georganiseerd, komen gemiddeld tussen de 3.000 en 7.000 scouts bij elkaar. Het landgoed wordt door de scouts volledig nieuw ingericht. Het terrein was voorheen een inmiddels 40 jaar oud populierenbos en daarmee toch al aan vernieuwing toe. Dat bos is gekapt. Het terrein kent nu veel meer reliëf, waterpartijen, open velden en routes voor de mountainbike. "We maken hier eigenlijk nieuwe natuur van, samen met kinderen die daar graag in werken", aldus directeur van het landgoed Fedde Boersma. Scouting Nederland telt inmiddels meer dan 100.000 jeugdleden en is nog altijd groeiende. "Ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen samen met andere kinderen buitenactiviteiten ondernemen", zegt Boersma. "Spelenderwijs leren ze samenwerken, verantwoordelijkheid nemen, maar ook leiding nemen en rekening houden met elkaar. Het zijn waarden die we tegenwoordig weer erg belangrijk vinden." Als de scouts niet aanwezig zijn, is het overigens gewoon een openbaar gebied. - Zie ook het nieuwsbericht over Scoutinglandgoed Zeewolde.

- "In 2018 is de provincie gestart met het vervangen van de noordkant van de oeverbeschoeiing van de Hoge Vaart tussen Zeewolde en Almere. In maart 2020 zijn de werkzaamheden op dit traject gereedgekomen. De houten en betonnen oeverbeschoeiingen zijn vervangen door duurzame, glooiende oevers. Deze oevers worden straks door de natuur overgenomen. Daardoor ontstaat er een mooie, groene oeverwal. Op andere plaatsen zijn de betonnen damwanden versterkt met houten balken. Tijdens de werkzaamheden is de aanlegsteiger ‘Maaserhard’ verwijderd. In de loop van 2020 komt daar een nieuwe steiger voor in de plaats, waar recreanten kunnen afmeren. Later in 2020 gaat de provincie nog meer oeverbeschoeiingen in Flevoland vervangen.

Waarom natuurvriendelijke oevers? Om een beter leefbare plek te maken voor de (water)planten en dieren leggen we waar mogelijk natuurvriendelijke oevers aan. Deze oevers lopen geleidelijk af van land naar water. In tegenstelling tot steile (betonnen) oevers, bieden natuurvriendelijke oevers leefbare ruimte voor dieren en (water)planten. Planten trekken verschillende (zoog-)dieren aan die er voedsel kunnen zoeken of schuilen. De waterplanten die er staan of gaan groeien, zijn mooi maar hebben ook een zuiverende werking. Ze zijn goed voor de waterkwaliteit. Daarnaast kunnen in het water geraakte dieren makkelijker uit het water komen. Tot slot bieden natuurvriendelijke oevers straks een mooie aanblik." (bron: Provincie Flevoland)

- "In november 2020 heeft de firma Vislift BV een vislift geplaatst in de Pluvierentocht bij Zeewolde. Deze vispassage zorgt dat vissen van water met een lager peil kunnen zwemmen naar water met een hoger peil. Daarmee beoogt het waterschap een betere visstand, wat tegelijkertijd goed is voor de waterkwaliteit. Door deze unieke vislift krijgen meer vissen kans het hoger op te zoeken in het Flevolandse water. Dit was eerder niet mogelijk. De stuw in de Pluvierentocht verhinderde vissen om verder te zwemmen. Daardoor ontbrak aan de andere kant van de stuw bijvoorbeeld een soort als Zeelt. Deze vis houdt van plantenrijk water en past daarom goed bij het type water in de Pluvierentocht. De vislift zorgt er straks voor dat deze soort daar ook kan komen. Daarnaast profiteren ook andere vissoorten van de uitbreiding van hun leefgebied.

De nieuwe vislift in Zeewolde geeft veel voordelen ten opzichte van de traditionele vispassage. De ‘slimme’ lift herkent de verschillende vis(soorten). Hij meet welke soorten gebruik maken van de vislift en de periode wanneer ze in Flevoland migreren (van het ene naar het andere leefgebied zwemmen). De vislift laat alleen water door als het nodig is voor de migratie. Zo wordt zorgvuldig omgegaan met water. Dit is extra belangrijk tijdens droge periodes. Verder houdt de lift rekening met het soort vis in combinatie met de snelheid waarmee deze zwemt. Als deze vislift een succes is, plaatst het waterschap in de toekomst meer van deze visliften in Flevoland. Collega Marianne Wolfs vertelde er al eerder over in een interview met Omroep Flevoland." (bron: Waterschap Zuiderzeeland, november 2020)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zeewolde (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Zeewolde. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Lokale links: - Zeewolde linkspagina.

- Media / nieuws: - Lokale Omroep Zeewolde. - Nieuws uit de gemeente. - Nieuws uit de gemeente II.

- Zorg en welzijn: - "Zonnehoeve is een gemengd biologisch dynamisch bedrijf, gelegen in het buitengebied bij Zeewolde. Zonnehoeve bestaat uit de volgende onderdelen: 850 ha natuurbeheer (hier komt het voedsel voor de koeien en paarden vandaan); 100 ha akkerbouw; 50 melkkoeien; Tuinbouw; Bosbouw; Een professionele paardenhouderij tak met pensionstalling, eigen opfok, lessen, voltige en ecotherapie met paarden; Bakkerij waar brood van eigen tarwe wordt gebakken; Afzet van de produkten via biologische internetwinkel; Tienermoederhuis; Begeleid wonen voor jongeren en volwassenen, combinatie mogelijk met dagbesteding; Begeleid werken en dagbesteding op de boerderij voor jongeren en volwassenen met psychiatrische klachten en/of diagnoses uit het autistische spectrum die houden van het 'boerenwerk'; Educatietak. Op Zonnehoeve wonen en werken in totaal 35 mensen.

Werk. Op Zonnehoeve in Zeewolde wonen kinderen die om uiteenlopende redenen (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. Voor hen is Zonnehoeve een leefplek met veel mogelijkheden voor buiten spelen, dieren verzorgen en meedoen met leven en werken op Zonnehoeve. De dagbesteding voor jongeren en volwassenen bestaat uit de volgende activiteiten: Meewerken bij de koeien: opstrooien, koeien uit de wei halen, melken, kalfjes voeren en andere werkzaamheden; Meewerken op de boerderij: onderhoud aan gebouwen, werken in de tuin, met de boer mee op de trekker, werkzaamheden in de groentetuin, schoffelen, zaaien, wieden, oppotten, verspenen, oogsten, wassen, bestellingen voor de klanten klaarmaken; Meewerken bij de paarden: voeren, opstrooien, verzorgen, paarden brengen naar/ophalen uit de wei en natuurgebied en natuurlijk paard- en ponyrijden; Meewerken in de bakkerij: bakken, laden en lossen, snijden en inpakken; Hofwebwinkel: vlees en andere produkten inpakken en de bestellingen voor klanten klaarmaken.

Bijzonderheden. In eerste instantie kan een deelnemer een dag tot een week mee komen werken. Wanneer het klikt gaan we een traject in van bijvoorbeeld 3 maanden of een jaar. Naast het meedraaien op de boerderij vindt Zonnehoeve Zeewolde het belangrijk dat mensen zichzelf ontplooien. In samenwerking met opleidingsinstituten kunnen we diverse relevante cursussen en ondersteuning daarbij aanbieden, zoals: basiscursus dierverzorging; trekkercertificaat; bosmaaien. Ook zijn er deelnemers geweest die hun bromfietscertificaat en autorijbewijs hebben gehaald. Naast praktische vaardigheden komen ook sociale vaardigheden aan bod. Dit gebeurt tijdens het werk, het samenwerken, de interactie op de werkvloer, de gezamenlijke pauzes en vieringen gedurende het jaar. Zonnehoeve vindt betrokkenheid van deelnemers belangrijk en stimuleert dit ook."

- "MMM Zorgboerderij Zeewolde is ontstaan uit een ouderinitiatief (Stichting Mensen Met Mogelijkheden, 2007). Ouders wilden een werkplek creëren voor hun kind met een ondersteuningsvraag. Tijdens het uitwerken en realiseren van hun plannen hebben ze contact gezocht met Triade Vitree en besloten om hun plannen in samenwerking met hen te realiseren. Dit heeft geresulteerd in een uniek concept waar wonen, (samen)werken, leren en begeleiding centraal staan. Voor de bezoekers valt er op de MMM Zorgboerderij altijd wat te beleven. Fluisteren met de pony, knuffelen met de konijnen, je verbazen over hoe groot een varken kan worden, kakelende kalkoenen, midgetgolfen met het hele gezin of als kinderfeestje, winkelen in Boerderijwinkel MMM (natuurwinkel) en bijkomen van dat alles op het terras of in de Theeschenkerij onder het genot van een ijsje of een drankje. Kom het zelf ontdekken!

Word Sponsor! Het is mogelijk om sponsor van MMM Zorgboerderij Zeewolde te worden door het adopteren van een fruitboom! Zodra het plukseizoen is ontvang je een uitnodiging om je boom te komen plukken. Door jouw bijdrage is het mogelijk om een deel van de kosten van de boerderij op te vangen. Je kunt een boom aanvragen op boerderijwinkelmmm@triade-flevoland.nl. De MMM Zorgboerderij kan regelmatig vrijwilligers gebruiken om de medewerkers te ondersteunen bij de diverse werkzaamheden op de boerderij. Wat wordt er van je verwacht? Tijdsinvestering (in overleg), affiniteit in het omgaan met mensen met een ondersteuningsvraag, zelfkennis, relativeringsvermogen, bereidheid tot het volgen van een cursus met betrekking tot het omgaan met mensen met een ondersteuningsvraag, communicatief vaardig, betrouwbaar in het nakomen van afspraken, gevoel voor humor, kennis van winkel- en/of agrarische werkzaamheden. Voor meer informatie; neem contact met ons op!"

- Duurzaamheid: - Op de Knardijk NO van de kern Zeewolde is in 2020 een proef gestart om te kijken of er zonnepanelen op dijken geplaatst kunnen worden, zonder dat de hoogwaterveiligheid in gevaar komt. De proef wordt uitgevoerd door een consortium van Deltares, Rijkswaterstaat, STOWA en TNO. De zonnepanelen hangen er als het ware in de lucht, gemonteerd aan een stellage op de dijk. Er wordt gemonitord hoe de dijk zich houdt en of er geen erosie optreedt. Essentieel voor de veiligheid van de dijk is dat de grasbekleding in tact blijft: die geeft stevigheid aan de dijk. Er wordt gekeken of er onder invloed van zon en regen grond of klei wegspoelt langs de opstelling. Er zijn sensoren geplaatst om vocht en licht te meten en daarnaast wordt gekeken naar de energieprestatie van dit nieuwe systeem. In deze proef is het niet de bedoeling dat er zonnepanelen aan de waterzijde worden gemonteerd en daarom is de Knardijk volgens TNO representatief. Als de proef slaagt, wil dat niet zeggen dat op alle Flevolandse dijken zonnepanelen komen. Het waterschap schat in dat ongeveer een kwart geschikt is. De proef loopt tot het voorjaar van 2022. (bron: Stowa, augustus 2020) Overigens is in 2020 ook een soortgelijke proef gestart in het Zeeuwse Ritthem.

- Omdat het aantal golfers de afgelopen jaren is afgenomen, en mensen minder snel dan voorheen lid worden van een golfclub, krijgt Golf4All haar 18-holes golfbaan in Zeewolde niet rendabel, en ontwikkelt zij anno 2019 plannen om er een zonnepark met een omvang van 95 hectare aan te leggen. Toen Golf4All in 2006 de nieuwe baan ontwikkelde, had zij de ambitie om te groeien van 600 naar 900 leden. In plaats daarvan is het aantal leden afgenomen naar ruim 300. De 9-holes golfbaan blijft wel bestaan.

- Burgemeester en wethouders van de gemeente Zeewolde hebben in april 2019 besloten om te starten met een pilot zonneparken op maximaal 25 hectare landbouwgrond. De gemeente nodigde initiatiefnemers uit om mee te doen aan een tender. De gemeente heeft alle plannen beoordeeld en, op basis van voorwaarden en richtlijnen, een selectie gemaakt van initiatieven die mee kunnen doen in de pilot. De gemeente wil met deze pilot ervaring opdoen met zonneparken op landbouwgrond en leren hoe zaken zoals landschappelijke inpassing, netaansluiting, innovatie en burgerparticipatie het beste toe te passen. Ook wil de gemeente ervaring opdoen met verschillende formaten zonneparken te vergunnen variërend van minder dan 2,5 hectare tot aan 15 hectare.

- De aanleg van Windpark Zeewolde, met een vermogen van 320 MW het grootste windpark van Nederland op land in wording, start eind 2019. De 91 windmolens leveren straks genoeg energie om 280.000 huishoudens van stroom te voorzien. Ze vervangen 220 bestaande windmolens. De nieuwe molens zijn een stuk groter dan de bestaande; de rotorbladen van de hoogste turbines reiken tot 220 meter hoog. De nieuwe molens gaan bijna drie keer zoveel elektriciteit opwekken als de bestaande. De oude molens worden tot 2027 gefaseerd afgebroken.

Voor het functioneren van dit complex is een nieuw transformatorstation nodig. Dat wordt gerealiseerd aan de Vogelweg, tussen de Duikerweg en Roerdomptocht. Het krijgt een afmeting van bijna 62 meter lang, 43,5 meter breed en 7,5 meter hoog en wordt via een 6 km lange kabel verbonden met het schakelstation - en daarmee het hoogspanningsnet - van Tennet aan de Bloesemlaan. Mogelijk worden in de toekomst ook andere windparken en zonneparken op het transformatorstation aangesloten. Windpark Zeewolde is eigendom van een samenwerking van meer dan 200 boeren, bewoners en ondernemers uit het buitengebied van de gemeente. In dit gebied van meer dan 300 vierkante kilometer is meer dan 90% van de boeren, bewoners en ondernemers al aandeelhouder. Samen vormen zij het grootste boeren- en burgerwindcollectief van Europa.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - "De gemeente Zeewolde heeft in juni 2020 aangekondigd het bestaande bedrijventerrein Trekkersveld aanzienlijk te willen uitbreiden. Dit is de vierde uitbreiding van het Trekkersveld, waarmee het bedrijvengebied tussen de Spiekweg (noord) en de Knardijk op een totale oppervlakte van 356 hectare komt. Het nieuwe gebied loopt vanaf het huidige Trekkersveld 3, de Gooiseweg, de Knardijk tot de Hoge Vaart. De totale ontwikkeling van Trekkersveld 4 zal naar verwachting tenminste 500 - 800 arbeidsplaatsen opleveren. De uitbreiding is verdeeld in twee delen. Een deel bestaat uit 35 hectare wat beschikbaar komt als regulier bedrijventerrein. Het reguliere bedrijventerrein is direct aansluitend op het bestaande Trekkersveld. Dit terrein bestaat uit kavels tot 5 hectare. Hiermee worden veelal lokale en regionale bedrijven bediend.

Het tweede deel van de uitbreiding bestaat uit 166 hectare. Dit deel wordt beschikbaar voor de realisatie van een campus met een hyperscale datacenter. Daar heeft zich reeds een partij voor gemeld. “Naast de fysieke logistiek ontwikkelt zich nu ook de markt voor digitale logistiek enorm en zorgt op veel plaatsen in het land voor flinke economische impulsen en welvaart. Dit zijn zonder uitzondering innovatieve bedrijven die hoogwaardige werkgelegenheid bieden, wat goed aansluit bij het hogere opleidingsniveau van de beroepsbevolking in onze regio. Dit type bedrijven past uitstekend bij een jonge ambitieuze gemeente als Zeewolde en een innovatieve provincie als Flevoland”, aldus wethouder De Jonge." (bron: gemeente, juni 2020) Het wordt met afstand het grootste datacentrum van Nederland. Ter vergelijking: het toch ook tamelijk immense datacentrum van Google in Middenmeer beslaat 40 hectare. Ook het Google datacentrum in Eemshaven is kleiner. De gemeente wordt dus in een keer een 'grote speler' op dit gebied. In een krantenkop van de Stentor d.d. 6-6-2020 lezen we: "We gaan vanuit het niets Champions League spelen."

Reacties

(4)

Wat heerlijk om te lezen en wat zijn jullie goed op de hoogte over ons mooie Zeewolde. Complimenten! Is het misschien mogelijk om onze site voor alle toeristische informatie op te nemen?
Op jullie site staat nog wel de Nieuwjaarsduik beschreven, maar deze gaat i.v.m. corona niet door.
Graag hoor ik of het mogelijk is het bovenstaande te realiseren.
Met vriendelijk groet,
Hellen van de Groep
Stichting Puur Zeewolde

Dank voor je complimenten Hellen! We doen ons best om uit alle papieren en digitale hoeken en gaten zoveel mogelijk informatiefs over verleden en heden van een plaats te verzamelen en overzichtelijk op één pagina te presenteren. Goed om van een lokale ingewijde te horen dat dat hier al aardig is gelukt! Maar toch is dit nog altijd nog 'maar' een beginnetje; plaatsen van vergelijkbare grootte die 'af' zijn, hebben namelijk ongeveer de dubbele inhoud, dus dit is nog maar de helft. Komend jaar is het puntjes-op-de-i-jaar, waarin we de laatste bezienswaardigheden, evenementen, recreatiemogelijkheden e.d. die bij een plaats nog ontbreken, aanvullen. Dus 'medio' 2021 willen we het inhoudelijk helemaal af hebben, daarna is het 'alleen nog' bijhouden op actuele ontwikkelingen, waar we dan natuurlijk ook nog de handen aan vol hebben. Dank voor de tip dat de a.s. Nieuwjaarsduik niet doorgaat. Ik heb hem wel laten staan, maar de datum een jaar doorgeschoven, ervan uit gaande dat het er in 2022 wel weer zal zijn. Dank ook voor de tip van de toeristische site van Stg. Puur Zeewolde. Een mooie informatieve overzichtelijke site, die hier zeker vermeld hoort te worden. Ik heb hem dan ook toegevoegd.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Beste Frank,
Een wat late reactie van mijn kant. Ik had er geen erg in dat je mijn opmerkingen al had verwerkt. Dank hiervoor. Misschien is het nog handig voor de gebruiker als onze site vermelding ook onder het kopje links komt te staan?
Mocht je later nog aanvullingen of vragen hebben over onze gemeente mag je mij altijd benaderen. Ik werk al ruim 25 jaar voor het toerisme en recreatie in Zeewolde dus kan ik wellicht helpen. Verder wil ik nogmaals benadrukken dat het een leuke informatieve site is.
Voor nu wens ik je hele fijne kerstdagen en hopelijk een zo normaal mogelijk 2021!
Met vriendelijke groet, Hellen van de Groep, marketing Zeewolde puur plezier.

Dag Hellen,
Mijn site voorziet helaas nog niet in een automatische reactie aan iemand als er een reactie op zijn/haar reactie is verschenen. Dat staat nog als wens op de onderhoudslijst voor t.z.t. in een volgende versie.
Als ik een site spot over een plaats in bredere zin, bekijk ik hem of het een algemene dorpssite is, met bijv. ook het verenigingsleven vermeld, of dat hij alleen of voornamelijk op toeristen is georiënteerd. In het eerste geval zet ik hem onder Links > Algemeen, in het tweede geval onder Natuur en recreatie. Mocht ik nog vragen hebben over onderwerpen betreffende jouw gemeente, dan weet ik je te vinden. Dank daarvoor!
Gegroet en we hopen dat 2021 inderdaad weer een goed jaar mag worden, zowel in het algemeen als voor 'uit in eigen land'.
Frank van den Hoven

Reactie toevoegen