Oventje

Plaats
Buurtschap
Landerd
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Oventje plaatsnaambord (Kopie).jpg

Oventje is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Landerd. T/m 1993 gemeente Zeeland.

Oventje is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Landerd. T/m 1993 gemeente Zeeland.

oventje_buurtvereniging_50_jaar_2016_kopie.jpg

Buurtvereniging Oventje is opgericht in 1966 en heeft dus in 2016 het 50-jarig bestaan gevierd

Buurtvereniging Oventje is opgericht in 1966 en heeft dus in 2016 het 50-jarig bestaan gevierd

oventje_vv_vco.gif

Sinds 1960 heeft buurtschap Oventje een eigen voetbalclub: vv VCO

Sinds 1960 heeft buurtschap Oventje een eigen voetbalclub: vv VCO

oventje_carnaval_2015_kopie.jpg

En natuurlijk doet buurtschap Oventje/Uiventje met carnaval ook mee aan de Zellandse (= Zeelandse) optocht. Op de foto de creatie van de optocht 2015, waarbij de deelnemers als een 'lopend vuurtje' verkleed waren.

En natuurlijk doet buurtschap Oventje/Uiventje met carnaval ook mee aan de Zellandse (= Zeelandse) optocht. Op de foto de creatie van de optocht 2015, waarbij de deelnemers als een 'lopend vuurtje' verkleed waren.

Oventje

Terug naar boven

Status

- Oventje is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Landerd. T/m 1993 gemeente Zeeland.

- De buurtschap Oventje valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zeeland.

- De buurtschap Oventje omvat een overwegend agrarisch buitengebied met daarbinnen een kern met burgerwoningen, die een bebouwde kom is met blauwe plaatsnaamborden (komborden) en een 30 km-zone. Overigens is dit de enige buurtschap van het dorp Zeeland met plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
(ut) Uiventje. Een inwoner van deze buurtschap is een Uiventjese.

In of op
Men woont 'op 't Oventje'.

Oudere vermeldingen
1426 Oeventken, 1436 Oijvenken, 1837-1838 Groot en Klein Oventje, 1840 Oventje. Volgens (1) werd de buurtschap in de 19e eeuw ook wel Overeind genoemd.

Naamsverklaring
Genoemd naar een vrijstaand bakhuis of een steenoven waar stenen gebakken werden uit plaatselijk gegraven leem of klei. Het Middelnederlandse ovent betekent 'oven, bakoven'.(2) In 1992 zijn in de buurtschap resten van een middeleeuwse steenoven gevonden, waar de buurtschap vermoedelijk haar naam aan dankt.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt Z van Zeeland, rond het driehoekige kerntje (de 'bebouwde kom') waar alle zijden van de driehoek Voor Oventje genaamd zijn. Z hiervan ligt Achter Oventje. In ieder geval sinds ca. 1870 (Kuijperkaart) heten deze delen zo. Voorheen heetten deze buurtjes respectievelijk Groot en Klein Oventje.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Oventje 52 huizen met 254 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oventje is zeer waarschijnlijk begonnen als een Frankische nederzetting. Typisch voor een Frankische nederzetting was dat huizen gebouwd werden in de vorm van een driehoek. De buurtschap vormt een grote driehoek met dwarswegen er doorheen waar ook weer huizen langs gebouwd werden. In feite ook allemaal weer driehoeken. Het oorspronkelijke karakter van de Frankische nederzetting is door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. Het centrale deel van de buurtschap bestaat uit eeuwenoude akkers. (bron: J. Ottens)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Molen Sint Victor is het enige rijksmonument van de buurtschap. Deze molen is hier in 1938 geplaatst als opvolger van een door de - hierna beschreven - storm van 1925 verwoeste zeskante beltmolen. De molen stond oorspronkelijk in de Zaanstreek en sinds 1898 in Mariaheide bij Veghel. In 1957 is de belt vervangen door een rond de voet opgetrokken pakhuis.

- De Mariakapel aan het Achter-Oventje is in 2004 gerealiseerd en grotendeels tot stand gekomen dankzij giften van inwoners van de buurtschap.

- Op 10 augustus 1925 werd o.a. de buurtschap Oventje zwaar getroffen door de stormramp die over Nederland trok. Hieraan herinnert een geheel verwrongen, in 2006 gerestaureerde elektriciteitspaal.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- De jaarlijkse Rommelmarkt van voetbalclub 't Oventje wordt traditioneel gehouden in het weekend na hemelvaart. Het is een van de grootste rommelmarkten van de regio, en telt meer dan 200 kramen waar naar hartenlust gekocht en verkocht kan worden. Op beide dagen kunnen bezoekers en koopjesjagers van 10:00 tot 17:00 uur hun slag slaan. Voor de prijzen, beschikbaarheid en het huren van een kraam kun je terecht bij Jan van de Brand van de Rommelmarktcommissie. Tel. 0486-453384 / 06-55737924, e-mail JanvandenBrand@live.nl.

- "Tijdens het jaarlijkse evenement Oventje Bij Kaarslicht (op de donderdagavond voor Kerst) is een groot deel van de buurtschap feestelijk versierd met lichtjes, kaarsjes en vuurkorven. Ook is er van alles te doen voor jong en ouder. Tussen 18.00u en 21.00u komen ieder jaar meer mensen sfeer proeven en genieten van onze buurtschap bij kaarslicht. Iedereen is welkom. De toegang is gratis! Voor een volgende editie zijn wij altijd op zoek naar mensen die met hun hobby, passie, streekproduct en/of koopwaar een kraampje willen vullen. Dus... wil je een kraam op dit sfeervolle evenement? Geef je dan snel op. De kramen zijn gratis! Voor de aankleding en een eventuele partytent of parasol dien je zelf te zorgen." Voor een indruk van dit evenement zie de videoreportage van Oventje bij Kaarslicht editie 2018.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kan er geschaatst worden op de ijsbaan bij de molen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Sinds 2010 loopt er een Gedichtenroute door de buurtschap, met 6 gedichten over de buurtschap van dichter Eddie Besselsen, die in de jaren zeventig in de buurtschap heeft gewoond en daar zijn inspiratie vond voor zijn werk, en een gedicht van Marie Cornelissen Van Walbeek, die tot haar dood in de buurtschap heeft gewoond. Het boekje "Wie hier vertrok kwam er zelden vandaan" bevat al deze gedichten, plus een route waarmee je al wandelend langs alle gedichten komt. Het boekje is te koop bij Café ’t Oventje.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit buurtschap Oventje op Facebook.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Oventje is opgericht in 1966.

- Onderwijs: - Basisschool Oventje is in 1829 opgericht en heeft vandaag de dag ca. 65 leerlingen, verdeeld over 3 groepen. Er is een grote betrokkenheid bij de school van ouders en bewoners van de buurtschap. Men wil de school in de buurtschap graag in stand houden. In 2014 zijn - met veel zelfwerkzaamheid van de inwoners - nieuwe speeltoestellen en een kiosk op het schoolplein aangelegd. "Een kleinere school: het kan nog, zelfs in deze tijd. Onze basisschool is er het bewijs van. Onze school heeft een lange traditie (190 jaar in 2019) én een open vizier naar de toekomst! Ons doel is opbrengsten te realiseren en passend te onderwijzen. Wij geven onze leerlingen persoonlijke aandacht in een veilige omgeving en brengen hierbij onze drie schoolafspraken in de praktijk: ik gebruik nieuwe kansen; ik mag anders zijn; ik houd rekening met de ander." Aldus de school op haar site.

- Sport: - Sinds 1960 heeft de buurtschap een eigen voetbalclub: vv VCO, wat natuurlijk staat voor voetbalclub 't Oventje. "Onze accommodatie op Sportpark Den Dries omvat twee velden plus een trainingsveld. Hierbij zijn zes kleedlokalen en een gezellige kantine gelegen. Wil je graag bij vv VCO komen voetballen? Dat kan, want VCO is er voor jong en oud(er) en niet alleen voor inwoners van de buurtschap, maar iedereen is van harte welkom! Om het voor iedereen betaalbaar en leuk te houden, houden wij de contributie zo laag mogelijk."

Reacties

(2)

Hij/zij is een uiventjese en geen oventjers.

De oudere vermeldingen zijn hier bij niemand bekend. Groot Oventje en Klein Oventje zijn later Voor (gezien vanaf het dorp) Oventje en Achter (ook gezien vanaf Zeeland) Oventje gaan heten.

Red.:
Dank voor uw reactie, we hebben het aangepast.

Oventje is zeer waarschijnlijk begonnen als een Frankische nederzetting. Typisch voor een Frankische nederzetting was dat huizen gebouwd werden in de vorm van een driehoek. Oventje vormt een grote driehoek met dwarswegen er doorheen waar ook weer huizen langs gebouwd werden. In feite ook allemaal weer driehoeken. Het oorspronkelijke karakter van de Frankische nederzetting is door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. Het centrale deel van 't Oventje bestaat uit eeuwenoude akkers.

Red.:
Dank J. Ottens voor deze interessante aanvulling. Wij hebben het verwerkt.

Reactie toevoegen