Hamdijk

Plaats
Buurtschap
Oldambt
Groningen

hamdijk_straatnaambord.jpg

Hamdijk is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Oldambt. T/m 1989 gemeente Nieuweschans. In 1990 over naar gemeente Reiderland, in 2010 over naar gemeente Oldambt. De buurtschap Hamdijk valt onder het dorp Bad Nieuweschans.

Hamdijk is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Oldambt. T/m 1989 gemeente Nieuweschans. In 1990 over naar gemeente Reiderland, in 2010 over naar gemeente Oldambt. De buurtschap Hamdijk valt onder het dorp Bad Nieuweschans.

Hamdijk

Terug naar boven

Status

- Hamdijk is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Oldambt. T/m 1989 gemeente Nieuweschans. In 1990 over naar gemeente Reiderland, in 2010 over naar gemeente Oldambt.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bad Nieuweschans.

- De buurtschap Hamdijk heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen. Het straatnaambordje dat je tegenkomt als je de buurtschap vanuit Klein Ulsda binnenkomt, zou je tevens als de facto plaatsnaambordje kunnen beschouwen omdat het haaks op de weg staat (zie de afbeelding). Hint: als men nu ook nog zo'n bordje aan de andere kant zou plaatsen, bij het kanaal, komend vanuit buurtschap Booneschans (hier dus), zou dat wel zo netjes zijn, om op die manier ook aan die kant aan de voorbijganger zichtbaar te maken dat je daar de buurtschap binnenkomt.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1697 Hamdijk, 1724 Hamdijck.

Naamsverklaring
"De buurtschap is genoemd naar de ligging aan de gelijknamige dijk, ten noorden van buurtschap Den Ham. De naam is samengesteld uit ham 'aangeslibd land gelegen in een bocht van een waterloop' en dijk 'waterkering'. Vergelijk Hemdijk."(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hamdijk ligt rond de gelijknamige weg, voor zover gelegen W van het Verenigd- of B.L. Tijdenskanaal. De bebouwing O van dit kanaal valt namelijk onder buurtschap Booneschans. De buurtschap ligt ZW van het dorp Bad Nieuweschans, NO van het dorp Oudeschans, N van het dorp Bellingwolde en Z van de A7 en het dorp Nieuw Beerta.

De weg Hamdijk loopt van buurtschap Klein-Ulsda via buurtschap Booneschans naar Bad Nieuweschans en was vroeger de oude zeedijk van de Dollard. Het stuk tussen Booneschans en Bad Nieuweschans valt samen met de rijksgrens met Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Volgens de Volkstelling van 1840 omvat buurtschap Hamdijk 22 huizen met 128 inwoners, maar waarschijnlijk zijn toen ook de gegevens van buur-buurtschap Booneschans hierin opgenomen, omdat die in dat jaar namelijk niet apart in de Volkstelling wordt vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 30 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Hamdijk heeft 6 rijksmonumenten, zijnde de panden op de huisnrs. 22, 25, 39 en 49 (die 3 rijksmonumentale objecten omvat). De beschrijvingen van deze panden kun je vinden in de rijksmonumentenlijst van Bad Nieuweschans.

Reacties

(2)

De gegevens kloppen niet helemaal. Ik woon zelf op de Hamdijk. Er zijn 20 huizen op de Hamdijk en er wonen ongeveer 38 mensen.

(excuses voor mijn late reactie, wegens ziekte)
Zullen we het op de gulden middenweg van ca. 15 houden, d.w.z. voor de buurtschap Hamdijk, waar deze pagina over gaat? Ik zie op https://www.openstreetmap.org/relation/1434035#map=15/53.1608/7.1738 nl. ca. 15 huizen W van het kanaal. De handvol huizen O van het kanaal vallen immers onder buur-buurtschap Booneschans.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen