Honderd Morgen

Plaats
Buurtschap
Lingewaard
Betuwe
Gelderland

Honderd Morgen

Terug naar boven

Status

- Honderd Morgen is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Lingewaard. T/m 2000 gemeente Bemmel.

- De buurtschap Honderd Morgen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Doornenburg. Het gebied is in 1815 overgegaan van het dorpsgebied van Pannerden naar het dorpsgebied van Doornenburg.

- De buurtschap Honderd Morgen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De naam wordt ook wel als Honderdmorgen gespeld.

Naamsverklaring
Een morgen is een oude oppervlaktemaat, en was iets minder dan een hectare. Kennelijk sloeg de benaming op de oppervlakte van het gebied in kwestie.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Honderd Morgen ligt rond de wegen Rijnstraat (het gedeelte van deze weg N van de rivier de Linge), Koffiemolen, Rijndijk (het gedeelte van deze weg tussen rond de kruispunten van de weg Koffiemolen en de weg De Pas), Roswaard, Kerkstraat (het gedeelte van deze straat N van de rivier de Linge) en Lingeweg. De buurtschap ligt tussen de rivier de Linge in het Z en het Pannerdens Kanaal in het N en ligt direct N en direct NNO van het dorp Doornenburg, NO van het dorp Gendt, ZO van het dorp Angeren, ZZO van het dorp Loo, Z van het dorp Duiven, ZW van het dorp Groessen en WNW van het dorp Pannerden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Honderd Morgen 48 huizen met 426 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De 1e editie van wielerevenement 'De Hel van Honderdmorgen' in juni 2019 was een succes. Doornenburg heeft er daarmee weer een jaarlijks evenement bij.

Reacties

(2)

Volgens de burgelijke stand of volgens kerk-admin zou mijn bet-overgrootvader Heinrich Carl Theodorus Janssen (geb 1819) zijn gedoopt in HonderdMorgen. Was daar een kerk? Of kwam een geestelijke aan huis? Wie weet meer over werk en wonen rond die tijd in HonderdMorgen?

Als ik u was zou ik uw vraag voorleggen aan de Historische Kring Doornenburg, die ook deze buurtschap als werkgebied heeft. Zij weten hier vast het nodige van. Hun gegevens en link naar hun site vindt u aan het eind van het hoofdstuk Geschiedenis op onze pagina van Doornenburg: https://www.plaatsengids.nl/doornenburg#geschiedenis
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen