Minibieb

minibieb_1.jpg

Sinds 2013 is de 'Minibieb' ook in Nederland in opkomst. Er zijn er nu al meer dan 3.000! Mensen mogen daar een boek uit meenemen om te lezen. De bedoeling is dat zij er ook weer een boek dat zij zelf over hebben, in terug doen. (© www.minibieb.nl)

Sinds 2013 is de 'Minibieb' ook in Nederland in opkomst. Er zijn er nu al meer dan 3.000! Mensen mogen daar een boek uit meenemen om te lezen. De bedoeling is dat zij er ook weer een boek dat zij zelf over hebben, in terug doen. (© www.minibieb.nl)

In kleine kernen in ons land zijn in de afgelopen jaren diverse voorzieningen verdwenen. Dat geldt ook voor bibliotheken. Ook in de Verenigde Staten is dit het geval. Als alternatief is Tod Boll daar in 2009 met het initiatief begonnen dat als Little Free Library inmiddels de VS heeft veroverd; een klein onbemensd bilbiotheekje, vaak in de vorm van een kastje aan de muur van de initiatiefnemer. De bedoeling is dat mensen er een boek uithalen om te lezen, en het na lezing aan een ander doorgeven of het terugzetten, zodat ook iemand anders er weer plezier van kan hebben. Deelnemers kunnen er ook een boek in plaatsen dat ze zelf uit en over hebben, zodat het systeem zichzelf op die manier in stand houdt. In de Verenigde Staten bevinden zich inmiddels meer dan 70.000 van deze mini-bibliotheekjes. Onder de link op de Facebookpagina inspireren mensen elkaar met de creatieve kastjes die ze hebben gemaakt, en het succes dat ze ermee hebben.

In 2013 is dit fenomeen 'overgewaaid' naar Nederland, waar het toen met een handvol kastjes is begonnen. Hier is het bekend geworden onder de naam Minibieb. Inmiddels zijn het er al meer dan 3.000, verspreid door het hele land, en zowel in kleinere dorpen en buurtschappen als in wijken van grotere steden. Op sommige kastjes staat aangegeven dat je er ook andere, verwante artikelen in mag doen en kunt lenen, zoals cd's, dvd's, puzzels en/of spellen. Op de website Minibibliotheek.nl vind je ze allemaal, en kun je dus kijken of er ook bij jou een in de buurt is. Eigenaren van een minibieb die nog niet op die site vermeld staan, kunnen hem daar aanmelden, zodat zij daar in het vervolg ook te vinden zijn. En mensen die zelf een minibieb voor hun buurtschap, dorp of wijk willen maken, vinden er handige handleidingen van diverse uitvoeringen die in tekst en beeld laten zien hoe je dat kunt doen.

Overigens gaat het er bij een minibieb niet altijd alleen om om het lezen te bevorderen en hergebruik van boeken te stimuleren. In veel gevallen is het ook mede bedoeld als ontmoetingspunt - of is het dat geworden - in een buurtschap, dorp of wijk, waardoor mensen uit de buurt elkaar (beter) leren kennen en een plek en aanleiding hebben om een praatje te maken, als alternatief voor ontmoetingsgelegenheden die de afgelopen jaren soms uit kleine kernen of wijken verdwenen zijn (zoals de school of de dorpswinkel).

Op onze site hebben wij diverse mooie voorbeelden van een minibieb vermeld, zoals bij de plaatsen Bath, Blaricum, Eelderwolde, Elden, Gerkesklooster-Stroobos, Julianadorp, Vuurbaken, Wijk aan Zee. Heb je nog tips van een minibieb die ergens in een kleine kern staat, dan houden wij ons aanbevolen (in de grote kernen zijn het er teveel, die gaan wij niet op onze site vermelden, het gaat ons vooral om kleine dorpen en buurtschappen waar er maar een of enkele staan).

Als variant op de Minibieb is sinds 2020 de Plantenbieb in opkomst.

Reacties

(2)

Goedenavond,
Ik heb een minibiebje voor kinderboeken op de Paul Krugerstraat 14 in Oosterbeek.

Dank voor de tip! Ik heb hem toegevoegd aan de pagina https://www.plaatsengids.nl/oosterbeek

Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen