Coppershorn

Plaats
Buurtschap
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

Coppershorn

Terug naar boven

Status

- Coppershorn is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. T/m 1978 gemeente Abbekerk. In 1979 over naar gemeente Noorder-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Medemblik.

- De buurtschap Coppershorn valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lambertschaag.

- De buurtschap Coppershorn heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Koppershorn.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Coppershorn ligt rond de gelijknamige weg en rond de Mijnsherenweg (het gedeelte van deze weg gelegen O van de A7). De buurtschap ligt direct O van de A7, O van het dorp Lambertschaag, direct Z van het bedrijventerrein Agriport A7, ZO van het dorp Middenmeer, WZW van het dorp Opperdoes en de stad Medemblik, NW van het dorp Twisk en NO van het dorp Abbekerk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Coppershorn 3 huizen met 12 inwoners onder de gemeente Abbekerk en 1 huis met 8 inwoners onder de gemeente Twisk. Tegenwoordig omvat de buurtschap een handvol huizen en enkele bedrijfsgebouwen, met ca. 15 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Grasdrogerij
"Zestig jaar geleden was Grasdrogerij Hartog niet meer dan een van de zeker 100 grasdrogerijen die ons land telde. Tegenwoordig is het bedrijf op Mijnsherenweg 7 in buurtschap Coppershorn bij Lambertschaag een internationaal georiënteerde producent van veevoeder, dat weinig concurrentie meer heeft te duchten. Aan de leiding gaat Wil Hartog: niet alleen een zakenman met een levensvisie, maar ook onder de bijnaam ‘de Witte Reus uit Abbekerk’ een succesvol motorcoureur in de jaren zeventig. Als jongen al hielp Wil in de grasdrogerij, toen nog aan de Vekenweg in Abbekerk. Vader Jan Hartog werd in 1950 voor 30.000 gulden eigenaar van het bedrijf, dat op die plek enkele jaren eerder door Gerrit Fikse was opgericht. De import van krachtvoer was door de Tweede Wereldoorlog stil komen te liggen en men had gedroogd gras, klaver en luzerne ontdekt als alternatief. Boerenzoon Jan Hartog werkte in 1947 enige tijd als bedrijfsleider bij Fikse. Hij werd daarna vertegenwoordiger van een fouragehandel en mengvoederfabrikant, maar keerde vervolgens terug naar de grasdrogerij.

Hoe dat ging, vertelde Jan Hartog in het jubileumboek ‘Hartog Abbekerk 50 jaar’: ‘In augustus 1949 fietste ik langs de drogerij. Gerrit Fikse stond buiten en hij zei: Je kunt van mij alles kopen, want ik wil naar mijn broers in Californië.’ Aldus geschiedde en zo begon Jan Hartog in 1950 met negen man personeel. De begintijd was niet altijd even gemakkelijk, want het bedrijf ondervond flinke concurrentie van enkele nieuw opgerichte coöperatieve drogerijen in Avenhorn (1951), Barsingerhorn (1951) en Middenmeer (1952). Grasdrogerij Hartog overleefde de concurrentie en kende in de jaren zestig een periode van groei – onder meer door zich toe te leggen op de handel in veevoeder – en modernisering. Zonen Wil en Piet Hartog gingen in die jaren in het bedrijf van hun vader aan de slag.

De groei van de drogerij leidde begin jaren zeventig in Abbekerk tot steeds meer overlast bij omwonenden. Verdere uitbreiding aan de Vekenweg was daardoor niet meer mogelijk en vader Hartog besloot tot nieuwbouw, enkele kilometers verder, aan de Mijnsherenweg in buurtschap Coppershorn onder Lambertschaag. In 1975 opende daar het nieuwe bedrijf: hypermodern en vier keer zo groot. In de decennia daarna ontwikkelde Grasdrogerij Hartog zich verder, ook op de internationale markt. Het loondrogen werd minder, maar de export van veevoeder – met vooral paardenvoer als nieuw product – ontwikkelde zich voorspoedig. Hartog-voer voor vee, paarden, geiten, struisvogels en kamelen vindt tegenwoordig niet alleen aftrek in Europa, maar ook in Japan en het Midden-Oosten.

Natuurlijk waren er ook dieptepunten, zoals het overlijden van vader Jan Hartog in 1987 en de grote brand die het bedrijf trof in 2001. Piet Hartog stapte in 1999 wegens gezondheidsredenen uit het bedrijf. Tegenwoordig leidt Wil Hartog de drogerij met twee mede-directeuren. Zijn zonen Willem en Sebastiaan hebben voor een andere richting gekozen. Wil heeft daar vrede mee: ‘Het maakt niet uit wat je doet, als het maar in het belang is van mens of dier’." (bron: publicatiereeks 'West-Friesland toen en nu', deel 3, 'Altijd bedrijvig', online te lezen op de site van het Westfries Genootschap) - Hier vind je nadere informatie over de geschiedenis van dit bedrijf.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Wil Hartog Museum
"Naast zijn werk in Grasdrogerij Hartog was Wil Hartog vanaf 1967 tot 1981 een internationaal succesvol motorcoureur. Hij behaalde vele titels en topklasseringen met als hoogtepunt – ‘de mooiste dag van mijn leven’ – als eerste Nederlander op 25 juni 1977 de overwinning in de 500 cc-klasse op de TT van Assen. De overwinningsbeker van de TT van Assen is hij kwijt. Die is ooit door een van zijn zonen verkocht op een rommelmarkt. Zoekacties hebben tot op heden niets opgeleverd. Sinds 1998 hebben een aantal Wil Hartog enthousiastelingen van het eerste uur een groot aantal spullen bij elkaar verzameld en tentoongesteld. Deze tentoonstelling ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Wil Hartog (ook wel de Witte Reus) vond in eerste instantie plaats in de grasdrogerij van Wil Hartog in buurtschap Coppershorn bij Lambertschaag. Het museum over Wil Hartog was geboren en werd in 2003 voortgezet in Hoogwoud. Toen in 2008 deze plek niet meer beschikbaar was, is er voor gekozen om vlak naast de grasdrogerij van Wil Hartog het museum op te zetten. Met hard werk en veel enthousiasme zijn er vijf aaneengesloten ruimtes ingericht als museum voor Wil Hartog en zijn grasdrogerij.

Het museum bevat vele pronkstukken. Hierbij kan worden gedacht aan een groot aantal oude tijdschriften en krantenartikelen. Daarnaast tal van trofeeën, het witte motorpak en andere items uit de hoogtijdagen van de race carrière van Wil Hartog. ‘De Witte Reus uit Abbekerk’ was zijn bijnaam, te danken aan zijn lengte en het spierwitte motorpark dat hij altijd droeg. Het absolute pronkstuk is de Suzuki RG 500 motor waarmee Wil Hartog in 1977 de TT van Assen heeft gewonnen en waarmee hij nog steeds regelmatig op diverse circuits rondrijdt. Tevens is de Suzuki T20 tentoongesteld waarmee de carrière van Wil Hartog gestart is. Bezoekersinformatie. Tijdens uw bezoek zult u worden rondgeleid door betrokkenen uit de racecarrière van Wil Hartog van het eerste uur. Zij zullen u uit eigen ervaring vertellen over alles wat er te zien valt en meer. Op de Contactpagina kunt u informatie vinden over een bezoek aan het Wil Hartog Museum en het maken van een afspraak. Momenteel kunt u het museum op afspraak bezoeken. De toegang tot het museum is gratis."

Reactie toevoegen