De Blesse

Plaats
Dorp
Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

de_blesse_collage.jpg

De Blesse, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

De Blesse, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

plaatsnaam_verdwenen_voorvoegsel_blesse_kopie.jpg

De naam van het dorp De Blesse werd vóór 1956 gespeld als Blesse

De naam van het dorp De Blesse werd vóór 1956 gespeld als Blesse

de_blesse_peperga_plaatselijk_belang_logo.jpg

Plaatselijk Belang De Blesse-Peperga is opgericht in 1864 en dus al meer dan 150 jaar alive and kicking. Misschien wel de oudste PB/Dorpsraad van ons land. Of ken jij wellicht een nóg oudere?

Plaatselijk Belang De Blesse-Peperga is opgericht in 1864 en dus al meer dan 150 jaar alive and kicking. Misschien wel de oudste PB/Dorpsraad van ons land. Of ken jij wellicht een nóg oudere?

de_blesse_peperga_dorpsvlag.jpg

De dorpen De Blesse en Peperga hebben een prachtige gezamenlijke dorpsvlag, voor slechts € 15,00 te koop bij Welkoop De Blesse.

De dorpen De Blesse en Peperga hebben een prachtige gezamenlijke dorpsvlag, voor slechts € 15,00 te koop bij Welkoop De Blesse.

de_blesse.jpg

Op een mooie dag in augustus komen we in De  Blesse

Op een mooie dag in augustus komen we in De Blesse

de_blesse_2.jpg

Dorpsgezicht van De Blesse met molen De Mars

Dorpsgezicht van De Blesse met molen De Mars

De Blesse

Terug naar boven

Status

- De Blesse is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf.

- Het dorp De Blesse heeft diverse samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke voorzieningen met buurdorp Peperga (zoals een gemeenschappelijk Plaatselijk Belang, dorpswapen, en diverse evenementen).

Terug naar boven

Naam

Spelling
Vóór 1956 werd de naam van het dorp nog gespeld als Blesse. Dat is o.a. te zien aan de gebruikte poststempels (zie afbeelding).

Oudere vermeldingen
1439 ter Blesse, 1634 Westerbles, 1664 Blesse, 1665 Bles, 1718 Blesse Buirte, 1840 de Blesse.

Naamsverklaring
De Blesse: Verklaard als bles 'lichte plek'. Zie ook Blesdijke.(1)

Terug naar boven

Ligging

De Blesse ligt ZO van Wolvega, en grenst in het O aan de A32, in het N aan het riviertje de Linde en in het ZO aan de provincie Overijssel (kern Willemsoord).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 werd dit dorp nog beschouwd als buurtschap. Volgens de Volkstelling van dat jaar had de buurtschap 20 huizen met 96 inwoners onder het dorp Peperga en 8 huizen met 64 inwoners onder het dorp Blesdijke. Het dorp Peperga had in dat jaar 27 huizen en 162 inwoners. Tegenwoordig zijn in de praktijk de rollen omgedraaid, want De Blesse heeft nu ca. 320 huizen met ca. 800 inwoners en Peperga ca. 35 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Schans
In 1593 is bij De Blesse een schans aangelegd.

Tweede Wereldoorlog
Ooggetuige Henk Wielinga vertelt over de bevrijding van zijn dorp: "In 1942 kwam ik in dienst van het postkantoor te Steenwijk. In april 1943 werd ik verplicht om bij de Bundespost in Saarbrücken te gaan werken. Ik ben echter niet verder gegaan dan Meppel. Ik ben teruggereisd naar mijn ouderlijke woning in De Blesse. vanaf toen was ik onderduiker. Mijn vader vond het prima dat ik thuis bleef, maar hij vond wel dat ik wat moest doen. Nu had mijn vader in het verleden een rijwielzaak gehad. De werkplaats en het gereedschap waren er nog. Ik ging er aan het werk, het liep als een trein. Hoewel ik in mijn bewegingen zeer beperkt was en heel voorzichtig moest zijn als er gevaar dreigde, ben ik de oorlogstijd zonder kleerscheuren doorgekomen. En aangezien wij in landelijk gebied woonden, hebben we geen honger geleden.

Begin april 1945 kwam de bevrijding. ’s Ochtends bevond ik mij in mijn werkplaats en ik hoorde een paar harde knallen en het geratel van een zware mitrailleur. Ik liep naar de weg om te zien wat er aan de hand was. In de richting Willemsoord zag ik op een afstand van ongeveer 300 meter een colonne vrachtauto’s staan. Daar omheen renden Duitse soldaten. Op dat moment zag en hoorde ik een straal lichtspoormunitie richting de colonne auto’s gaan. Ik schrok me wezenloos en dook in een droge sloot. Mijn nieuwsgierigheid won het en ik ging dus toch weer kijken. Ik ontdekte dat de kogels uit de richting van het station in Peperga kwamen en dus van onze bevrijders de Canadezen. Ik pakte mijn fiets en reed naar Peperga en inderdaad stond daar een pantserwagen en een vlag met maple leaf op de grond. Ik kreeg een Engelse sigaret. Het was een fantastische ervaring, maar we waren nog niet bevrijd!

De colonne - behalve de drie voorste auto’s - had kans gezien om te keren richting Steenwijk. Het bleef rustig tot aan de vroege middag, toen er vier geallieerde gevechtsvliegtuigen kwamen die laagvliegend een rondje maakten over de nog resterende drie auto’s. Ik vermoedde dat ze zouden gaan schieten en dacht: ‘Dat wil ik zien, maar dan wel op veilige afstand’. En ja hoor, daar kwamen de laagvliegende machines al schietend over mij heen richting de drie auto’s. Het was een angstaanjagende ervaring! De auto’s waren veranderd in een grote vuurzee en ook explodeerde op dat moment een auto. Voor de woningen in het dorp had deze explosie grote gevolgen, ook voor ons huis. Er was een aantal gewonden en aangezien mijn moeder wijkverpleegkundige was en wij het Groene Kruis onder beheer hadden, ging ik een brancard halen. Mijn moeder ging naar zolder, maar door de explosies viel zij door het zolderluik - een hersenschudding en enige verwondingen tot gevolg.

Na al deze gebeurtenissen was er geen Duitser meer te bekennen. De Canadezen waren weer vertrokken naar hun basis richting Noordwolde. De daaropvolgende avond was De Blesse een niemandsland geworden. Ik waakte bij mijn gewonde moeder. Die nacht hoorde ik iemand binnenkomen en ik schrok me wezenloos - tot ik ontdekte dat het mijn broer was, gekleed in een bruine overall en een stengun om zijn schouder. Hij was voor de BS op verkenning en kwam even polshoogte nemen. De volgende ochtend kwamen de Canadese tanks aanrollen uit de richting van Steenwijk. Dat schouwspel was indrukwekkend en onvergetelijk. Pas in de loop van de avond was de laatste tank richting Wolvega verdwenen en ontstond een wat oneigenlijke rust... We waren bevrijd!" (bron: Nationaal Archief)

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Er komt veel verkeer met een (te) hoge snelheid over de Steenwijkerweg, Spoorlaan en Markeweg in De Blesse. De inwoners willen dat het dorp veiliger wordt voor fietsers en voetgangers. Daarnaast willen zij dat de genoemde wegen een dorpsere uitstraling krijgen. Het dorp heeft hiervoor in 2008 een eigen ontwerp gepresenteerd. Dit ontwerp laat duidelijk zien wat het dorp wil. De gemeente heeft het plan van het dorp voor de herinrichting uitgewerkt in een nieuw ontwerp. Plaatselijk Belang en de werkgroep Herinrichting Steenwijkerweg hebben dit ontwerp in december 2020 aan de inwoners gepresenteerd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Blesse heeft 1 rijksmonument, zijnde Molen De Mars (Steenwijkerweg 48). De molen is vernoemd naar de eigenaar. De korenmolen is in 1834 gebouwd voor de familie Schlecht. In 1916 verkopen zij de molen aan een coöperatie. Dhr. Schlecht blijft aanvankelijk molenaar, maar al gauw schakelt men over op mechanisch malen en wordt de molen ontdaan van kap en wiekenkruis. In 1958 wordt ook het bovenachtkant gesloopt. Na verkoop van de molen aan een particulier in 1985 komen er plannen voor algeheel herstel. In 1997 begint de herbouw, die in 1999 is afgerond. Vrijwillige molenaars stellen de molen regelmatig in bedrijf.

- De Blesse heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde stelpboerderij d'Oldebles uit 1873 op Markeweg 14.

- De rijksmonumentale dubbele spoorbrug over het riviertje de Linde uit 1924 is een bijzonder grensgeval, omdat hier 3 dorpsgrenzen bij elkaar komen; het ZO deel valt onder het dorpsgebied van Peperga, het ZW deel onder dat van De Blesse, en de N helft valt onder het dorpsgebied van Wolvega (zie de kaart van de situatie ter plekke).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Feestcommissie De Blesse-Peperga organiseert het Dorpsfeest dat deze dorpen jaarlijks gezamenlijk vieren (vr/za/zo eind juni). Voor een indruk van dit evenement zie het programma van het Dorpsfeest editie 2019. Foto's van al deze evenementen vind je op de Facebookpagina onder de eerste link.

- De Ronde van De Blesse is een jaarlijks hardloopevenement op de 1e vrijdag van juli. De route loopt door het prachtige, bosrijke natuurgebied op de grens van de provincies Fryslân en Overijssel. Je kunt kiezen uit de afstanden 6, 10 en 16 km.

- Jaarlijks is er op de laatste vrijdag van december de Midwinternachtwandeltocht (in 2020 voor de 15e keer) door en rond De Blesse. Er is een wandeltocht van 3 tot 5 km, en eentje van ca. 10 km. Onderweg word er een heerlijke kop choco geschonen en vaak op een mooie bijzonder locatie. Na de wandeltocht staat er een heerlijke kop snert te wachten in het gezellige Café De Schouw. Inschrijven kan van 19:30-20:30 uur. Prijs: volwassenen € 6,00 / kinderen t/m 3 jaar gratis / kinderen 4 t/m 12 jaar € 3,00.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, heeft in 2015 relatief onbekende, nieuwe of ingrijpend vernieuwde siertuinen in de provincie geïnventariseerd. Tuinen die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken en toegankelijk zijn voor een breed publiek, dus ook voor rolstoelers bijvoorbeeld. De topper onder de aanraders krijgt voor een jaar het predicaat ‘De Tuin van Friesland’. In 2015 is die titel voor het eerst verleend aan De Oevertuin van Elly en Floris van den Oever in De Blesse. Friesland Holland-directeur Albert Hendriks: “De provincie Fryslân telt vele mooie tuinen, niet zelden op onopvallende locaties, ver van toeristische highlights. Zo’n locatie is De Oevertuin, het levenswerk van een stel dat helemaal geen groene achtergrond heeft, maar blijkbaar wel weet hoe je in kleine stappen, gedurende 17 jaar, een harmonieus park van 7.000 m2 creëert waarin je je met gemak vier uur kunt verwonderen over de prestaties van Moeder Natuur.

Bloemen, planten en vogels rondom visrijke waterpartijen, fonteinen, bruggetjes, hutten en bankjes, heuveltje op, heuveltje af. De variatie is onverwacht groot. Al lopend en fotograferend word je geconfronteeerd met de ene aangename verrassing na de andere. Timmerman Floris en zijn vrouw Elly zijn autodidacten die in de loop der jaren veel kennis hebben vergaard, in hun eigen tuin, en bij collega’s en kwekers, maar vast hebben gehouden aan een eigen koers: een speels natuurlijk geheel met een flinke weerstand tegen het zeer afwisselende klimaat in Nederland. De Oevertuin in De Blesse (Steenwijkerweg 121), met gelegenheid tot het drinken van thee en koffie met overheerlijke koek in een ‘berghut’, is alle vier seizoenen een bezoek waard. Het is een punt van verbazing en bezinning, en ook een fantastische fotolocatie voor bruidsparen. Iedereen vindt er zijn weg, ook met een rollator of rolstoel, zelfs met een scootmobiel. De entreeprijs bedraagt €3,50 per persoon en dat is niet teveel gevraagd.” Geopend van 15 maart t/m 31 oktober, ma t/m za 13.30-17.00 uur, zo 11.00-17.00 uur. Groepen op afspraak: tel. 06-38418325. Voor een indruk van deze tuin zie deze mooie video van De Oevertuin, door Jan Menger.

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - Het in 1864 opgerichte - en daarmee misschien wel de oudste PB van Nederland? - Plaatselijk Belang (PB) De Blesse-Peperga "Tot Nut en Genoegen" (N&G) heeft ten doel het behartigen van de belangen van de inwoners van de genoemde dorpen. "Momenteel is er een 5-tal subcommissies dat onder de vlag van Plaatselijk Belang opereert: Feestcommissie, Seniorencommissie, Oranjecommissie, Oudejaarscommissie en Beheerscommissie. Samen met deze commissies proberen wij naar oplossingen te zoeken voor problemen die in onze dorpen spelen en worden er door het jaar heen diverse activiteiten georganiseerd voor jong en ouder."

- Dorpshuis: - "Dorpshuis 't Centrum (Nieuwstraat 2) is een multifunctioneel gebouw, waar een breed scala aan functies en activiteiten mogelijk is. Momenteel wordt 't Centrum gebruikt voor bloedprikken, vergaderruimte, yogales en stemlokaal. Een eigen feest geven kan hier ook."

- Onderwijs: - "OBS Dorpsschool De Blesse is er voor alle kinderen uit dat dorp en de buurdorpen Peperga en Blesdijke. De school is opgericht in 1979. De school heeft ca. 50 leerlingen en is daarmee een kleine school. Hierdoor is de school overzichtelijk in organisatie. Leerlingen zijn geen nummer en iedereen is bij de school betrokken. Door de grootte van de school wordt er gewerkt met combinatiegroepen. Wij werken op onze school vanuit een gezamenlijke visie op onderwijs. In samenwerking met het team en ouders is deze visie tot stand gekomen. Hierbij staat onze missie centraal. Deze hebben wij samengevat in de volgende slogan: “Dorpsschool De Blesse, samen TROTS op ieder kind!” Onze school staat voor een aantal kernwaarden. Vanuit deze kernwaarden geven wij ons onderwijs vorm. Deze kernwaarden komen terug in het woord Trots (Toegankelijk, Respect, Onderwijs op maat, Toekomstgericht, Samen).

Dit komt onder meer tot uiting in de volgende elementen: 1. Toegankelijk. OBS Dorpsschool De Blesse is een echte dorpsschool. De school staat open voor alle kinderen uit het dorp, hun ouders en dorpsgenoten. Ieder kind is welkom op onze school, ongeacht godsdienst of levensbeschouwing. De school ligt centraal in het dorp, dus vriendjes en vriendinnetjes uit het dorp zitten met elkaar op school. De Dorpsschool wil er zijn voor het dorp. Door deze betrokkenheid bij het dorp versterken de school en het dorp elkaar. Regelmatig organiseert de school in samenwerking met het dorp activiteiten. 2. Respect. Op onze school hebben we respect voor elkaar en elkaars mening. Ieder kind is anders en heeft zijn of haar eigen talenten. Door dat in tezien en te accepteren vorm je een goede basis voor de toekomst. In alle klassen gebruiken we een methode voor sociaal-emotionele ontwikkeling om de kinderen waarden, normen en respect bij te brengen. Soms ‘vergeten’ kinderen wel eens om respect te hebben voor elkaar. Maar door de veilige/open sfeer op onze school is er ruimte om dit met elkaar te bespreken en elkaar aan te spreken op ons gedrag en ons taalgebruik.

3. Onderwijs op maat. OBS Dorpsschool De Blesse biedt de kinderen onderwijs op maat, door elke groep in 3 subgroepen op te delen en het onderwijs bij de leerbehoeften van deze subgroepen aan te laten sluiten. De kinderen krijgen op deze manier les op hun eigen niveau en blijven verbonden aan een subgroep, waardoor de kinderen ook leren van elkaar. 4. Toekomstgericht. Onze school werkt toekomstgericht en levert een goede basis voor de verdere ontwikkeling van het kind. De basisvaardigheden, die nodig zijn voor een goede toekomst, staan centraal. Daarnaast werkt de school aan de zelfstandigheid van het kind. Vanaf groep 1 leren de kinderen reeds zelfstandig te werken, door middel van een takenbord. In de hogere groepen werken de leerlingen met een takenbrief. Zelfvertrouwen staat eveneens aan de basis. We benaderen de kinderen positief en stimuleren ze om trots te zijn op hun werk. Dit uit zich in het portfolio van het kind. Door te werken aan de basis, de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen gaan de kinderen uiteindelijk met flink wat bagage op de fiets richting het voortgezet onderwijs en kunnen ze de meeste hobbels rustig over.

5. Samen. Op onze school is samenwerken van groot belang. Samen geven wij ons onderwijs vorm en bouwen we aan de toekomst van al onze leerlingen. Door van jongs af aan veel samen te werken leren de kinderen van en met elkaar. De groepsvorming is hierbij een belangrijk proces. Vandaar dat onze school ook veel aandacht besteedt aan het samen plezier maken. Bijvoorbeeld tijdens schoolreisjes, culturele uitjes, gastlessen en speciale projecten. Er is op onze school sprake van een grote betrokkenheid vanuit de ouders. Samen maken we de school. Ouders helpen de school o.a. bij het lezen, de crea, het ophalen van het oud papier, de OV, de MR, de versiercommissie enz. De samenwerking zien we ook terug ten opzichte van het dorp. De school neemt een belangrijke plaats in binnen het dorp. Dit samenwerken met het dorp zie je terug in het organiseren van vele activiteiten met het dorp."

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. De Blesse is opgericht in 1931.

- Zorg: - Huisartspraktijk De Blesse ligt, net als het aangrenzende sportpark van de voetbalvereniging, direct ZW van de dorpskern, formeel op grondgebied van buurdorp Blesdijke.

Reacties

(2)

Ik ben inwoner van het dorp Peperga en ben erg verbaasd over ‘tweelingdorp' De Blesse-Peperga. Weet dat we dat in Peperga niet herkennen en zeker niet zo voelen.

Dank voor uw reactie! Mijn excuses hiervoor. Ik heb dat dan ooit een keer verkeerd geïnterpreteerd. Gelukkig zit er op een site, in tegenstelling tot de boeken die ik voorheen maakte, wél een bewerk-knop en kunnen fouten dus altijd worden hersteld. Ik heb de informatie over Peperga hier weggehaald en een pagina Peperga aangemaakt, alhier: https://www.plaatsengids.nl/peperga. Tevens heb ik nog aanvullende informatie over uw dorp gevonden, met name over de waterscoutinggroep, over de nieuwe natuur in de Catspolder, over de recent geplaatste bijzondere vogelkijkhut aldaar, en over het Catspolderpad. Ik vermoed dat ik nu alles wat er redelijkerwijs over uw dorp te weten valt nu wel heb beschreven. Mocht er nog iets cruciaals ontbreken dan verneem ik dat graag.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen