De Gest

Plaats
Buurtschap
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

De Gest

Terug naar boven

Status

- De Gest is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord Holland, gemeente Hollands Kroon. T/m 2011 gemeente Wieringen.

- Buurtschap De Gest valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Den Oever.

- Buurtschap De Gest heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat. De buurtschap ligt binnen de bebouwde kom van het dorp Den Oever, maar ligt zodanig afgescheiden van de dorpskern, dat lijkt te rechtvaardigen, De Gest als een op zichzelf staande woonplaats op te vatten. Een deel van de vroegere buurtschap, N gelegen van de huidige buurtschap, is - voor zover nog bestaand - echter wel zodanig in de bebouwde kom van het dorp Den Oever opgegaan, dat dit niet meer als deel van De Gest kan worden gezien.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Gest ligt rond het kruispunt van de Gesterweg en de Oosterkruisweg. De buurtschap ligt direct ZW van het dorp Den Oever, ZO van het dorp Oosterland, W van de A7, WZW van de Afsluitdijk, NO van het dorp Hippolytushoef en N van het dorp Wieringerwerf.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap De Gest 15 huizen met 75 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Reactie toevoegen