De Haar (Ruurlo)

Plaats
Buurtschap
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

De Haar (Ruurlo)

Terug naar boven

Status

- De Haar is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. T/m 2004 gemeente Ruurlo.

- Buurtschap De Haar valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ruurlo.

- Buurtschap De Haar heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Haar ligt ZW van Ruurlo, W van de buurtschap De Bruil (waar de kleine buurtschap De Haar bij evenementen vaak bij 'aanhaakt'), rond de Haarweg en wordt globaal begrensd door de Baakse Beek in het O, de Van Heeckerenbeek in het Z en de provincialeweg N315 (Zelhemseweg) in het W.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap De Haar 17 huizen met 120 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Landgoed Beeckdael (Haarweg 16) met o.a. een kleine schaapskudde en recent gebouwde schaapskooi. Voor een verantwoord beheer van schapen is huisvesting essentieel, met name tijdens de aflamperiode. De schaapskudde draagt door zijn specifieke begrazing bij aan natuurlijk landschapsbeheer. De heidevelden blijven behouden en volgroeien niet met gras en eventueel bos. Ook draagt een schaapskooi bij aan een verbreding van de recreatieve en educatieve mogelijkheden in aansluiting op de bestaande recreatieve infrastructuur.

Reactie toevoegen