De Horst (Geesteren Gelderland)

Plaats
Buurtschap
Berkelland
Achterhoek
Gelderland

De Horst (Geesteren Gelderland)

Terug naar boven

Status

- De Horst is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. T/m 2004 gemeente Borculo.

- Buurtschap De Horst valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Geesteren.

- Buurtschap De Horst heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Horst ligt NW, W en N van Geesteren, in striktere zin rond het kruispunt van de Horstweg en Boerenesweg, in ruimere zin binnen en direct rond de veelhoek gevormd door de wegen Horstweg, Nettelhorsterweg (de N825), Slaapweg, Meiweg en Esweg, echter met uitzondering van wegdelen binnen de bebouwde kom van Geesteren.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Horst omvat ca. 95 huizen en ca. 30 verblijfsaccommodaties, met ca. 240 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De boerderijen in buurtschap De Horst waren van oorsprong kleinschalige gemengde bedrijven met melkvee, varkens en akkerbouw. In plaats van schaalvergroting zijn verschillende boeren een andere weg ingeslagen en hebben gekozen voor uiteenlopende vormen van plattelandsvernieuwing. - Zo kun je onder het kopje Links lezen over Zorgboerderij De Scholte. Voorheen een gemengd bedrijf met varkens en akkerbouw, zijn de activiteiten hier sinds 1988 gericht op de bloemsierkunst, met een kwekerij, drogerij, bloemenpluktuin, en cursusruimte voor voor bloemschikworkshops e.d. En tegenwoordig dus ook een zorgboerderij. - Boerderij De Busker (Geesterse Broekweg 1) is al sinds 1932 een dekstation. De hengst waarmee het allemaal begon was de zelfgefokte hengst Coster. Na Coster volgden meerdere bekende hengsten. Als een van de eerste dekstations werd begonnen met het onder zadel tonen van rijpaardhengsten. Tegwnwoordig tevens een Theehuis.

- Wijnhoeve Kunneman (Altena's Dijk 5) heeft in 2003 de eerste wijnstokken geplant. Nu heeft het bedrijf 2 ha wijnbouw. Kunneman is een van de 10 Achterhoekse wijnbouwers die zijn aangesloten bij de Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. - Op boerderij Weenk is Geerlig’s Hertenhouderij (Boerenesweg 4) de meest recente agrarische vernieuwing in buurtschap De Horst. Edelherten zijn van nature geen landbouwhuisdieren, maar passen zich uitstekend aan aan een veranderde omgeving. De herten leven in roedels en zijn het grootste deel van het jaar buiten in de wei. Op het bedrijf leven gemiddeld 40 hinden, 35 kalveren en een dekbok. De hinden krijgen elk jaar rond juni een kalf. (bron: Geocache De Horst)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De rijksmonumentale hoeve Wanninkshof in buurtschap De Horst (Geesterse Broekweg 2) is misschien wel het best bewaarde geheim van de Achterhoek (aldus beheerder Geldersch Landschap). Boerderij Wanninkhof is een voorbeeld van een typische Achterhoekse hoeve met houten topgevel en later uitgebouwde zogenoemde endskamer. Naast de boerderij staat het stalknechtenhuis. Op het erf zijn verder een hooiberg, een waterput en een stenen hondenhok te vinden. Boerderij en bijgebouwen liggen in een mooi bewaard gebleven kleinschalig landschap. De bebouwing vormt een gaaf geheel met de omringende cultuurgronden en een boerenbosje met vennetjes en poelen. De hoeve ligt aan de rand van een grote es, de Boerenes. Dit hoge gebied was vroeger voor gemeenschappelijk gebruik. Dichter bij de boerderij liggen graslanden voor vee, boomgaarden en geriefhoutbosjes. Houtwallen dienden als veekering en als geriefhout. Verder van de boerderij lagen in de lagere, nattere delen de hooilanden en op de drogere delen de heide. Nadere details over de boerderij en over welke bijzondere planten en dieren hier voorkomen, vind je onder de link.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgboerderij De Scholte (Horstweg 3) biedt een zinvolle dagbesteding in buurtschap De Horst bij Geesteren, voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld meehelpen in de tuin, met het zaaien van planten, plantjes verspenen, onkruid wieden, water geven en bloemen plukken. Op de boerderij zijn ook verschillende dieren te vinden die verzorging en aandacht nodig hebben. Zo zijn er konijnen, een hond, katten, kippen en een Shetlandpony. Zij hebben natuurlijk eten en schone hokken nodig en er moeten ook eieren uit het hok gehaald worden. Maar ook gewoon wat aandacht vinden ze heel fijn.

Ook zijn er fruitbomen en struiken zoals appels, peren (hand en stoof), pruimen, kersen, frambozen, bramen en kruisbessen, waarvan ze het fruit kunnen verwerken. Ze kunnen er bijvoorbeeld lekkere taarten en jams van maken. Verder zijn er nog walnotenbomen en een kastanjeboom die in het najaar werk opleveren; alle walnoten en kastanjes moeten dan van de grond worden geraapt. In de wintermaanden worden, naast het werken met bloemen, ook andere activiteiten aangeboden worden. Hierbij kijken ze naar de mogelijkheden en wensen van de deelnemers. Zo is het mogelijk om te werken met hout, papier of stof. Maar ook kunnen er dingen van bijvoorbeeld vogelvoer worden gemaakt om de vogels buiten extra voedsel te geven.

Reactie toevoegen