De Klei

Plaats
Buurtschap
Noordwijk
Zuid-Holland

De Klei

Terug naar boven

Status

- De Klei is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Noordwijk.

- Buurtschap De Klei valt onder het dorp Noordwijk-Binnen, maar omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen beide plaatsen voor de postadressen 'in' Noordwijk.

- Buurtschap De Klei heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Klei ligt rond de wegen Herenweg (het gedeelte van deze weg ZW van de rotonde bij de Beeklaan (de N451)), Achterweg, Zwarteweg, Menakkerweg en Beeklaan (het gedeelte van deze weg ZO van de rotonde bij de Herenweg). De buurtschap ligt direct Z van het dorp Noordwijk-Binnen, NO van het dorp Katwijk aan Zee, N van het dorp Rijnsburg, ZW van het dorp Voorhout en NW van de N206 (de Provincialeweg), de A44 en het dorp Oegstgeest.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap De Klei 16 huizen met 100 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 175 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In december 2012 is een boekje verschenen over de geschiedenis van 22 boerderijen en huizen en hun oorspronkelijke bewoners in buurtschap De Klei (auteurs: Harrie Salman en bouwhistoricus Michel van Dam). Zo is bijvoorbeeld aan de hand van de namen van de allereerste bewoners heel goed te zien waar de 'echte' Noordwijkse namen hun 'roots' vinden. In de inleiding van het boekje is te lezen dat het gebied De Klei zijn naam te danken heeft aan de afzettingen van klei aan de noordelijke oever van de Oude Rijn, die tot het midden van de 12e eeuw bij Noordwijk in de Noordzee stroomde. Het is daarom dat in dit vruchtbare gebied gedurende de middeleeuwen 14 boerderijen gebouwd zijn op de uitlopers van de strandwal (het oude duin) waarop het dorp Noordwijk-Binnen ligt, en op de hoge plekken aan de oever van de Oude Rijn. Geslachten die in dit gebied hun oorsprong vinden zijn die van de families Van Nobelen, Paardekoper, Slobbe en Warmerhoven. Via De Klei zijn bovendien de families Van Abswoude, Bogaards, Broekhuizen, Groenendijk, Hoogeveen, Van den Hoonaard, Leeflang, Van Oosten, Westgeest en Zandbergen naar Noordwijk gekomen. Het boek, uitgegeven door Stichting Veldzicht is, uiteraard mits nog voorradig,.verkrijgbaar in de Noordwijkse boekhandels.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Cleyburch (oorspronkelijk Boerderij Bouwlust geheten) is de oudste boerderij op grondgebied van de gemeente Noordwijk.

Reactie toevoegen