De Kraats

Plaats
Buurtschap
Ede
Veluwe
Gelderland

De Kraats

Terug naar boven

Status

- De Kraats is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Ede.

- Buurtschap De Kraats valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bennekom.

- Buurtschap De Kraats heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Kraats ligt direct Z van Ede, Z van de A12, W van Bennekom, rond de wegen Kraatsweg (het O gedeelte van deze weg, vanaf rond de T-kruising met de weg Rijnsteeg), Veendersteeg, Dijkgraaf (het gedeelte van deze weg N van de T-kruising met de weg Krommesteeg), Rijnsteeg en Maanderdijk (het centrale gedeelte van deze weg; Z zijde).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Kraats omvat ca. 80 huizen en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van De Kraats.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De in 2002 opgerichte Stichting De Dorschkast heeft als doel het agrarisch cultureel erfgoed in stand te houden en door te geven aan volgende generaties. Dit doet zij o.a. door het jaarlijks organiseren van een Oogstdag (op een zaterdag in augustus, op het bouwland naast Kraatsweg 5 in buurtschap De Kraats). Op deze dag wordt het graan dat haar vrijwilligers hebben verbouwd, gedorst met de eigen, authentieke Dorschkast uit 1928. In deze dorsmachine worden de graankorrels uit de garven geklopt. Het stro komt aan de ene kant uit de machine, de korrels worden aan de andere kant op grootte gesorteerd en in zakken opgevangen. Dit gaat naar de korenmolen in Veenendaal en komt gemalen weer terug. Bakkerij Ten Veen in buurtschap De Kraats bakt daar vervolgens roggebrood van.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Stichting Leefbaarheid De Kraats en Nergena.

- Onderwijs: - De Kraatsschool sluit aan bij de ontwikkeling van elk kind door in de groepen leerstof in verschillende moeilijkheidsgraden aan te bieden. Kinderen die meer uitleg nodig hebben, krijgen dat. Kinderen die juist gebaat zijn bij meer uitdaging, mogen snel aan de gang en aan hen wordt verdieping aangeboden. In de thematische lesweken - die ze ‘kraatsweken’ noemen - geven ze ruimte aan ontdekkend leren. In deze weken komen diverse vakken samen in de aangeboden thema’s en werken kinderen uit verschillende klassen samen. Zo leren kinderen van én met elkaar!

Reactie toevoegen