De Raken

Plaats
Buurtschap
Het Hogeland
Groningen

De Raken.jpeg

De Raken

De Raken

De Raken met hoeve De Raken.jpeg

De Raken, Hoeve De Raken

De Raken, Hoeve De Raken

De Raken

Terug naar boven

Status

- De Raken is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Het Hogeland. T/m 1989 gemeente Adorp, in 1990 over naar gemeente Winsum, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- Buurtschap De Raken valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wetsinge.

- Buurtschap De Raken ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

- Buurtschap De Raken ligt Z van het dorp Winsum, NW van het dorp Adorp, WNW van het dorp Sauwerd en W van het dorp Wetsinge, aan het Oude Diepje, dat vroeger Oude Reitdiep heette. Zoals die naam reeds suggereert, is dat een oude, afgesneden arm van het Reitdiep, waar de buurtschap in het W aan grenst. De buurtschap ligt vanuit Groot Wetsinge gezien aan het eind van de Karspelweg, die uitkomt bij de Wetsingerzijl, een sluis in het Sauwerdermaar, een waterloop die hier uitkomt in het Reitdiep.

Enkele kilometers naar het NW loopt bij het dorpje Schouwerzijl de waterloop de Kromme Raken.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Raken omvat slechts enkele panden, waarvan een met de naam van de buurtschap. De buurtschap zal 5 à 10 inwoners hebben.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

Sauwerder Ommetje
"Het Sauwerder Ommetje is zo’n 7,5 kilometer lang en voert je door Sauwerd, Klein en Groot Wetsinge, De Raken en Hekkum. Onderweg kom je over het Oude Diepje, langs het Reitdiep en passeer je veel imposante boerderijen en bijzondere huizen. In het fraai vormgegeven routeboekje met prachtige foto’s wordt behalve de route, ook veel informatie gegeven over de geschiedenis van de dorpen, buurtschappen en overige locaties langs de route.* Ervaar ook waarom zoveel mensen dit ommetje zo graag lopen. Het GPX bestand download je hier. De uitgeschreven beschrijving van het Sauwerder Ommetje kun je hier ook online bekijken (een boekje van maar liefst 68 pagina's) of koop het boekje voor een luttel bedrag in de kerk van Klein Wetsinge.

* Daarnaast geeft het boekje informatie over de organisatie ‘Kunstvloed’, de organisator van dit ommetje. Kunstvloed wil de relatie tussen het landschap, de dorpen, de boerderijen en de bewoners van het Reitdiepdal versterken en gebruikt hiervoor hedendaagse kunst als middel. Daarnaast zoekt zij vooral samenwerking met en betrokkenheid van de bewoners in dit gebied. Om de twee jaar spoelt er gedurende tien dagen een vloed aan kunst en kunstwerken over de dorpen Sauwerd en Wetsinge, waarna de vloed zich weer terugtrekt met achterlating van een blijvend buitenkunstwerk. Het is de bedoeling dit nog jaren achtereen te doen, om zo het Sauwerder Ommetje met kunstwerken te verfraaien en de route te stroomlijnen."

Reactie toevoegen