De Schoolt

Plaats
Buurtschap
Lochem
Achterhoek
Gelderland

De Schoolt

Terug naar boven

Status

- De Schoolt is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Lochem. T/m 2004 gemeente Gorssel.

- Buurtschap De Schoolt valt voor de postadressen onder de - langgerekte - buurtschap en formele woonplaats Kring van Dorth.

- Buurtschap De Schoolt heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

- De buurtschap heeft een buurtvereniging: Stichting Buurtschap De Schoolt.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De Schoolte.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Schoolt ligt NO van Harfsen, rond de wegen Schoolterdijk, Wittendijk, Kooidijk, Wippertdijk en het O deel van de weg Peppeldijk, en vormt het ZW deel van de NO uithoek van de formele woonplaats Kring van Dorth (weer NO van dit deel, ook nog in deze uithoek, ligt een deel van buurtschap De Wippert binnen dezelfde formele woonplaats; WZW van de buurtschap ligt de van W naar O zelf ook al langgerekte buurtschap Kring van Dorth). De buurtschap ligt in het vroegere landgoed Dorth.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Schoolt omvat ca. 35 huizen, een handvol bedrijfsgebouwen en enkele bedrijfsaccommodaties, met ca. 95 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De huidige buurtschap De Schoolt is ontstaan uit de vroegere gelijknamige marke.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De eendenkooi in buurtschap De Schoolt is vermoedelijk al meer dan vier eeuwen oud. Hij is gesticht door de toenmalige Heren van Dorth. Die leefden zich uit bij het afschieten van de eenden. Tot 1800 is de kooi vermoedelijk verhuurd geweest aan verscheidene kooikers. Voor het vangen van wilde eenden had de kooiker lokeenden; tamme eenden. Die lokten hun wilde soortgenoten in een van de vangpijpen. Zaten de beesten eenmaal in de kooi, dan viel de schuif naar beneden. De eenden wachtte vervolgens de dood, waarna ze voor consumptie werden verkocht.

De eendenkooi is te bekijken vanaf de Wippertdijk. Vanaf een verhoogd plateau heb je een mooi uitzicht over het gebied. Op een informatiepaneel op het plateau kun je de bijzonderheden lezen. De tot 2006 in vervallen staat verkerende eendenkooi is in dat jaar gerestaureerd en is nu weer een toeristisch attractief object. Helaas waren er niet voldoende fondsen om ook de vangpijpen daarin mee te nemen.

Reactie toevoegen