De Schoolt

Plaats
Buurtschap
Lochem
Achterhoek
Gelderland

De Schoolt

Terug naar boven

Status

- De Schoolt is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Lochem. T/m 2004 gemeente Gorssel.

- Buurtschap De Schoolt valt voor de postadressen onder de - langgerekte - buurtschap en formele woonplaats Kring van Dorth.

- Buurtschap De Schoolt heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De Schoolte.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Schoolt ligt NO van Harfsen, rond de wegen Schoolterdijk, Wittendijk, Kooidijk, Wippertdijk en het O deel van de weg Peppeldijk, en vormt het ZW deel van de NO uithoek van de formele woonplaats Kring van Dorth (weer NO van dit deel, ook nog in deze uithoek, ligt een deel van buurtschap De Wippert binnen dezelfde formele woonplaats; WZW van de buurtschap ligt de van W naar O zelf ook al langgerekte buurtschap Kring van Dorth). De buurtschap ligt in het vroegere landgoed Dorth.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Schoolt omvat ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De huidige buurtschap De Schoolt is ontstaan uit de vroegere gelijknamige marke.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

Wandelen
"Het Ommetje 'Lendenroute' (8 km) leidt je door een prachtig Sallands coulisselandschap. De Lenden vormen een lagergelegen drassig gebied tussen de hogere dekzandgronden van de buurtschappen Zuidloo (bij Bathmen, gemeente Deventer) en de Schoolt (bij Kring van Dorth, gemeente Lochem). Het is een weidegebied waar zich in de grond veel ijzeroer bevindt. De markering is aangegeven met rode routepijlen met het voetjeslogo. De rooute is vanwege onverharde paden niet geschikt voor rolstoelen. Honden dienen aan de lijn te worden gehouden."

Eendenkooi
"Op de kruising Wippertsdijk / Kooidijk in de Kooier ligt verscholen in een bosje eendenkooi 'De Schoolt'. Je moet doelgericht op zoek gaan naar deze kooi, want de enige aanwijzingen dat er een kooi zou moeten liggen zijn de bovengenoemde namen. Een onopvallende ingang geeft toegang tot het gebiedje en na een tiental meters stuit je op het informatiebord. Een pad is er niet te vinden dus ga je op goed geluk het bosje in en dan stuit je op een waterplas en ontdek je ook nog twee oude vangpijpen. Volgens oude kaarten moet de kooiplas vierkant zijn geweest en had deze vier vangpijpen. Voor het vangen van wilde eenden had de kooiker lokeenden; tamme eenden. Die lokten hun wilde soortgenoten in een van de vangpijpen. Zaten de beesten eenmaal in de kooi, dan viel de schuif naar beneden. De eenden wachtte vervolgens de dood, waarna ze voor consumptie werden verkocht.

Over eendenkooi De Schoolt is weinig bekend. Volgens het informatiebord is de kooi aangelegd in de 16e eeuw, wat zou betekenen dat of Dirck van Dorth of zijn zoon Seine van Dorth de kooi heeft aangelegd. De kooi was onderdeel van de Heerlijkheid Dorth. De eerste Heren van Dorth kwamen uit de familie Van Heeckeren. Seino van Heeckeren (ca. 1348) nam de achternaam Van Dorth aan. In 1615 huwde de dochter van Dirck van Dorth met Graaf Zu Flodorf en na het overlijden van Dirck werden zij eigenaar van de Heerlijkheid. Rond 1700 werd de kooi en het kooihuis verpacht aan ene Berend, Het kooihuis stond op zo’n 600 meter van de kooi. De volgende kooiker was Wolter Jansen, die werd opgevolgd door zijn zoon Hendrik.

In 1755 wordt eendenkooi De Schoolt afgescheiden van het Landgoed en later in 1757 verkocht, evenals het kooihuis, aan Gerrit ten Cate. De familie ten Cate verkocht kooi en kooihuis in 1789 en verkocht alles weer in 1811. De laatste kooiker vertrok in 1815 en op dat moment werd er nauwelijks nog gevangen. (bron: Ons Markenboek, 24e jaargang nr 4, november 2006, H. Klein Ovink) 'D' Endekoye met huys, hof en daarbij gehorende landerijenen verdere ap- en dependentien, regten en geregtigheden, so van ouds daarbij gehoord hebben, in den kring van Dorth, buurschap Schoolte, gelegen, als een bijsonder leen en afgespleten van het huys te Dorth.’ (Leenregister Zutphen, 28 Oct. 1755) In 2006 is de kooiplas door gemeente Lochem in samenwerking met Provincie Gelderland en gelden van de Postcodeloterij opgeknapt. Er waren helaas geen gelden om ook de vangpijpen in ere te herstellen. Vandaag de dag ligt het er allemaal wat verloren bij." (bron: Eendenkooien.nl) De eendenkooi is te bekijken vanaf de Wippertdijk. Vanaf een verhoogd plateau heb je een mooi uitzicht over het gebied. Op een informatiepaneel op het plateau kun je de bijzonderheden lezen.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - De buurtschap heeft (kennelijk) een buurtvereniging: Stichting Buurtschap De Schoolt. Helaas is er behalve de KvK-vermelding onder de link verder niets inhoudelijks over deze stichting op het internet te vinden.

Reactie toevoegen