De Stolpen

Plaats
Buurtschap
Schagen
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

De Stolpen

Terug naar boven

Status

- De Stolpen is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Zijpe.

- Buurtschap De Stolpen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schagerbrug.

- De zuiveringsinstallatie die vanuit de buurtschap gezien aan de overzijde van het Noord-Hollands Kanaal ligt (aan de kant van Schagerbrug dus), heet ook De Stolpen. Lekker verwarrend dus...

- Buurtschap De Stolpen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
De Stollepe, De Stallepe.

Oudere vermeldingen
De buurtschap heette vroeger Panne Stolpen, omdat een aantal huizen al vroeg niet met riet was bedekt maar met pannen.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Stolpen ligt WNW van Schagerbrug, aan de W kant van het Noord-Hollands Kanaal, rond de kruising Belkmerweg-Stolperweg (N503).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap De Stolpen 18 huizen met 105 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap nog altijd, of wederom ca. 20 huizen, met ca. 45 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De provincialeweg N9 W langs het Noordhollands Kanaal is in 2012 bij Schoorldam en De Stolpen omgelegd. Aanvankelijk had de gemeente Zijpe hiervoor een tracé gekozen waarbij de buurtschap gesloopt zou moeten worden. Rijkswaterstaat heeft gelukkig gekozen voor een alternatief waarbij de buurtschap gespaard blijft.

Reactie toevoegen