De Tenten

Plaats
Buurtschap
Westerkwartier
Westerkwartier
Groningen

De Tenten

Terug naar boven

Status

- De Tenten is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerkwartier. T/m 2018 gemeente Grootegast.

- Buurtschap De Tenten valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Grootegast.

- Buurtschap De Tenten heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De buurtschap ligt in het veengebied ten zuiden van Grootegast. Halverwege de 18e eeuw begint jonker Daniël Onno de Hertoghe - in die tijd de heer van de borg Rikkerda bij Lutjegast - hier met turfwinning. De veenarbeiders worden gehuisvest in barakken, die tenten worden genoemd. Die barakken zijn inmiddels verdwenen, maar de naam voor het gebied is gebleven.(1)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Tenten ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt ZO van het dorp Grootegast, N van het dorp Lucaswolde, NW van het dorp Boerakker, ZW van het dorp Sebaldeburen, OZO van het dorp Doezum en NO van het dorp Kornhorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Tenten omvat een handvol huizen, met ca. 15 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tot 1880 is het gebied van De Tenten een eigen waterschap geweest. Na diverse latere fusies is het gebied waterstaatkundig uiteindelijk opgegaan in het huidige Wetterskip Fryslân.

Reactie toevoegen