De Wacht

Plaats
Buurtschap
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

De Wacht

Terug naar boven

Status

- De Wacht is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. T/m 2006 gemeente 's-Gravendeel, in 2007 over naar gemeente Binnenmaas, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

- Buurtschap De Wacht valt, ook voor de postadressen, onder het dorp 's-Gravendeel.

- Buurtschap De Wacht heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840(1) De Wacht.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar het wachthuis dat hier begin 17e eeuw gelegen was (aan de Dordtse Kil).(2) Het was een wachthuis van de admiraliteit. Het generaliteitscollege van de admiraliteit zetelde in Rotterdam. De schepen die door de Dordtse Kil voeren moesten hier belasting betalen. Het wachthuis werd bewoond door een paar landsambtenaren en sloeproeiers. (bron: Martine Zoeteman)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Wacht ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt Z van het dorp 's-Gravendeel, aan de W oever van de rivier de Dordtse Kil, O van het dorp Mookhoek, ONO van het dorp Strijen, NO van het dorp Strijensas, ZW van de stad Dordrecht, W en ZW van de Zuid-Hollandse Biesbosch, W van de A16, NNW van de Moerdijkbruggen, N van het water het Hollands Diep en het dorp Moerdijk en NW van het dorp Lage Zwaluwe.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap De Wacht 28 huizen met 224 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 55 inwoners.

Reactie toevoegen