De Weerd

Plaats
Buurtschap
Roermond
Midden-Limburg Roerstreek
Limburg

de_weerd_straatnaambord.jpg

De Weerd is een buurtschap in de provincie Limburg, gemeente Roermond. De buurtschap valt onder de stad Roermond. De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

De Weerd is een buurtschap in de provincie Limburg, gemeente Roermond. De buurtschap valt onder de stad Roermond. De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

De Weerd

Terug naar boven

Status

- De Weerd is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, en daarbinnen in de streek Roerstreek, gemeente Roermond.

- Buurtschap De Weerd valt, ook voor de postadressen, onder de stad Roermond.

- Buurtschap De Weerd heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Alternatieve naam
De buurtschap wordt in de praktijk/volksmond, ter voorkoming van verwarring met de slechts enkele kilometers naar het ZW eveneens aan de Maas en de Maasplassen gelegen Linner buurtschap Weerd, (ook) Roermondse Weerd genoemd. Uiteraard, als men deze plaatsnaam in een document ziet staan, ook niet te verwarren met de stad Weert en de Meerssense buurtschap Weert (beide eveneens in Limburg gelegen), te meer omdat de Roermondse buurtschap ook met een t gespeld is geweest.

Naamgeving
Ondanks het in de vorige alinea vermelde is de straatnaam De Weerd en houden wij dat daarom ook - bij ontbreken van plaatsnaambordjes, waaruit eventueel iets anders had kúnnen blijken - aan voor de plaatsnaam van de buurtschap, omdat het ons wel zo logisch lijkt om dat - straatnaam en plaatsnaam dus - eenduidig te houden.

Oudere vermeldingen
1835 en 1867 Weert, 1978 De Weerd.

Naamsverklaring
Betekent weerd 'land aan water, riviereiland'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Weerd ligt rond de gelijknamige weg, rond de Hornerweg (de N280; N zijde) en rond de wegen Parallelweg, Maaswaarderweg (N gedeelte), Weg naar de Stuw en Kanaalweg-Oost (het gedeelte N van de Hornerweg). De buurtschap ligt NW van de stad Roermond op een eiland in de Maasplassen (en aan de deelplassen Noorderplas, Donckernack en Doevesbeemd en het water Groene Rivier daarvan; als geheel is dit een waterrecreatiegebied), bij de samenvloeiing van het Lateraalkanaal Linne-Buggenum en de rivier de Maas (tussen de dorpen Horn, Buggenum en Leeuwen), en ligt NW van de Maasbrug (NW van de stad Roermond).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Weerd omvat ca. 35 huizen en ca. 10 woonarken, met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Op 10 januari 2011 kwam de buurtschap even landelijk in het nieuws, toen zij door hoge waterstand van de Maas alleen nog per boot bereikbaar was: "Buurtschap De Weerd bij Roermond is door water helemaal afgesneden van de buitenwereld. Alleen per boot is de buurtschap nog bereikbaar. Dat maakte de brandweer bekend. De hulpdiensten hebben een boot ingezet van Duitse hulpverleners om mensen heen en weer te vervoeren. Het water is inmiddels enkele woningen in de buurtschap ingelopen."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Begin 20e eeuw wilde men de Maas beter geschikt maken voor de binnenvaart, die daarop reeds eeuwenlang plaatsvond. Een probleem was om een vaargeul van de juiste diepte te verkrijgen, teneinde de Maas bevaarbaar te maken voor schepen tot 2.000 ton laadvermogen. Daartoe diende de Maas te worden voorzien van een vijftal stuwen, namelijk bij Linne, Roermond (NO van buurtschap De Weerd), Belfeld, Afferden/Sambeek en Grave. Naast elke stuw kwam een sluizencomplex. In 1915 werd het doel van het project omschreven als: "Het verkrijgen van een hoofdverkeersweg ten dienste van het vervoer van massa goederen uit eene streek, waar eene sterk ontwikkelde groot industrie te verwachten is." Rond deze tijd begonnen namelijk ook de Limburgse mijnen in toenemende mate te produceren en het vervoer van de steenkool geschiedde aanvankelijk slechts per spoor.

Het stuw- en sluizencomplex Roermondse Weerd, gelegen direct NO van buurtschap De Weerd, is rond 1926 gebouwd. In 1929 was het gehele Maaskanalisatieproject voltooid. Ten noorden van het complex komt de Maasnielderbeek uit in de Maas en verder naar het noorden komt ook het Lateraalkanaal Linne-Buggenum op de Maas uit. Ten zuidwesten van het complex liggen enkele Maasplassen. Zowel de stuw als de sluis zijn een rijksmonument.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Solar Weekend Festival (sinds 2005) is een tegenwoordig vierdaags muziekfestival dat door Extrema wordt georganiseerd bij de Maasplassen bij recreatiegebied De Weerd bij Roermond. Het festival heeft een cross-over programmering tussen pop en dance. Het bezoekersaantal liep van een paar duizend in de eerste jaren op tot 20.000 in 2010 en 27.500 in 2013. Het begon als tweedaags festival en groeide in 2013 naar vier dagen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Weerd is ook de naam van het gelijknamige natuur- en recreatiegebied waar vooral aan watersport wordt gedaan op de gelijknamige plas. Op de nu niet meer bestaande website Prachtig Roermond vonden wij de volgende beschrijving van dit gebied: "Dit prachtige natuurgebied ligt nabij Roermond en is een van de mooiste recreatiegebieden van Limburg. Vooral de watersport is hier erg in trek. Bekend waren de speeltuin en de beugelbaan van drie generaties Barten, waar je zomers heel Roermond tegen kwam. En wie kent het liedje niet!: "Veer zeen nao de Weerd gewaes net zo good es geer."

Reacties

(2)

Huis Heisterum en landhuis De Ravenberg liggen in de Linner Weerd, gem. Maasgouw.

Dank voor de tip! Wij hadden deze buurtschappen dus met elkaar verward. Met name over dat Huys Heysterum blijkt veel te vertellen. Dat heb ik zojuist uitgewerkt op de goede pagina: https://www.plaatsengids.nl/weerd.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen