De Zoeke

Plaats
Buurtschap
Losser
Twente
Overijssel

De Zoeke

Terug naar boven

Status

- De Zoeke is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Losser.

- Buurtschap De Zoeke valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Losser.

- Buurtschap De Zoeke heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

- Een deel van de buurtschap is opgegaan in het aangrenzende bedrijventerrein dat deel uitmaakt van het dorp Losser, en is dus geen onderdeel van de buurtschap meer.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Zoeke ligt rond de wegen Zoekerweg (het gedeelte van deze weg O van het kruispunt met de Kennebroeksweg en Deppenbroekweg), Zoekerveldweg (het gedeelte van deze weg N van het kruispunt met de Wenzelweg), Bode-erfweg, Deppenbroekweg, Leusinkweg (het gedeelte van deze weg W van huisnummer 15a), Wensinkweg, Wiggersweg, Gronausetraat (de N731; het korte gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de Zoekerweg), Glanerbrugdijk (het gedeelte van deze weg N van het kruispunt met de Haweg), Schopweg, Zwaferinksweg, Kremersveenweg (het gedeelte van deze weg N van het kruispunt met de Wenzelweg) en Bredelweg (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de Kremersveenweg). De buurtschap ligt direct Z van het dorp Losser, direct N van het dorp Glane, NW van het dorp Overdinkel, N van de stad Gronau in Duitsland, NO van het dorp Glanerbrug en de stad Enschede en OZO van het dorp Lonneker.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Zoeke omvat ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

Eiken en fruitbomen
Op zes erven in de buurtschap zijn eind 2020 vijf Inlandse eiken geplant en vijftien fruitbomen. Met dank aan de provinciale campagne ‘Iedereen een boom’. Buurtvereniging De Zoeke was een van de zestien indieners van een zogeheten nurgerinitiatief voor deze campagne. De animo om mee te doen was zo groot dat de gemeente Losser besloot om bovenop de 110 bomen van de campagne voor de gemeenten Losser en Oldenzaal nog eens 58 bomen extra beschikbaar te stellen. Vanwege corona zonder publiek trapten Theo von Piekartz van de Groene Loper en de wethouders Jaimi van Essen (Losser) en Evelien Zinkweg (Oldenzaal) de campagne in Losser en Oldenzaal op symbolische wijze af. "Bomen zijn heel belangrijk voor mens en dier en ze maken de omgeving mooier. Ze zorgen voor schone lucht, schaduw en drogere voeten na een flinke regenbui. Daarnaast zijn bomen het thuis van vele vogels, insecten en andere kleine dieren", sprak de Losserse wethouder Van Essen bij die gelegenheid.

Buurtschap De Zoeke ziet de deelname aan de campagne als startsein voor de aanplant van vele fruitbomen op de erven in het buitengebied. "Van oorsprong waren hier altijd veel fruitboomgaarden. Die situatie van toen willen we weer terug zien te krijgen", stelde inwoner Corina Punte, tevens voorzitter van Groei en Bloei Oldenzaal. In beide gemeenten werden de bomen gratis aangeleverd via de Groene Loper Losser-Oldenzaal. "We stimuleren groene initiatieven van bewoners. Die zijn niet alleen goed voor de natuur, maar ze vergroten tevens de betrokkenheid van bewoners bij hun directe woonomgeving", stelde Theo von Piekartz van deze organisatie.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving De Zoeke, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging De Zoeke is voor zover ons bekend niet met een website of -pagina op het internet aanwezig. Wij hebben alleen het onder de link vermelde correspondentieadres kunnen vinden.

Reactie toevoegen