Den Bommel

Plaats
Dorp
Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee
Zuid-Holland

ZH gemeente Den Bommel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Den Bommel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Den Bommel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Den Bommel

Terug naar boven

Status

- Den Bommel is een dorp in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en gemeente Goeree-Overflakkee. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1965. In 1966 over naar gemeente Oostflakkee, in 2013 over naar gemeente Goeree-Overflakkee.

- Wapen van de voormalige gemeente Den Bommel.

- Onder het dorp Den Bommel vallen ook de buurtschappen Kranendijk en Zuidzijde.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1473 Bommele, 1526-1527 den Bommel, begin 17e eeuw Bommel.

Naamsverklaring
Genoemd naar het Nieuwnederlandse bommel 'soort veen, venige klont'. Gelegen in de gelijknamige polder, oorspronkelijk de naam van een in 1476-1477 door Maria van Bourgondië ter bedijking uitgegeven zandplaat.(1)

Terug naar boven

Ligging

Den Bommel ligt in het NO van de gemeente Goeree-Overflakkee en aan het water het Haringvliet en ligt verder ZO van het dorp Stad aan 't Haringvliet, Z van het eiland Tiengemeten, ZW van het dorp Zuid-Beijerland, NW van het dorp Ooltgensplaat, N van het dorp Achthuizen, NO van het dorp Oude-Tonge en O van het dorp Nieuwe Tonge. Door het Z van het dorpsgebied loopt de N59 en in het O maakt het Knooppunt Hellegatsplein er deels deel van uit.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Den Bommel 127 huizen met 1.306 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 58/620 (= huizen/inwoners), de buurtschappen Zuidzijde 28/314, Kranendijk 11/120, Den Molendijk 13/130 en De Tille 6/55 en de polders De Grootenblok 5/29, De Nieuwenblok 3/20 en De Krammer of Aan de Krammerpoldersluis 3/18. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Den Bommel heeft 5 rijksmonumenten.

- Korenmolen De Bommelaer (Molendijk 33) dateert uit 1738, maar bevat onderdelen afkomstig van een eerdere molen die in de jaren 1620-1630 op dezelfde plek was gebouwd. De molen was in de tweede helft van de 20e eeuw zwaar verwaarloosd en stond op de nominatie om te worden gesloopt. In 1967 wordt de molen door een stichting aangekocht, waarna hij in 1969/1971 wordt gerestaureerd en weer maalvaardig wordt gemaakt en zijn huidige naam krijgt. De molen is sinds 1988 eigendom van Molenstichting Goeree-Overflakkee. De Bommelaer draait in de regel op zaterdag en is dan te bezoeken.

- Gevelstenen in Den Bommel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjecomité Den Bommel organiseert natuurlijk de festiviteiten rond Koningsdag, en verder het jaarlijkse Schuurfeest op een zaterdag in mei, en in september een dagje uit voor de ouderen in het dorp.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In Den Bommel heeft een werkgroep de krachten gemobiliseerd om Bommel Beach te realiseren; een recreatie- en ontmoetingspunt voor de inwoners. Het project is in 2018 gereed gekomen.

- In Den Bommel zijn weinig middenstanders meer*. Daarom zijn de inwoners blij met de weekmarkt, op donderdag van 08.00-12.00 uur. Sinds eind 2017 is de weekmarkt niet meer op de Kade, maar middenin de dorpskern, aan de Emmastraat. Vooral ouderen vinden het een verademing dat ze hiervoor nu niet helemaal meer de dijk op naar de rand van het dorp hoeven, waar het bovendien nogal eens flink waait en fris kan zijn, zo vlakbij de waterkant. Nog een voordeel is dat na de verhuizing het aantal kramen is verdubbeld: van 2 naar 4. Voor aardappelen, groenten, fruit, zuivelproducten, eieren, noten en allerhande streekproducten konden de inwoners al terecht bij de kraam van Landwinkel 't Zand uit Den Bommel, voor brood en andere bakkersproducten bij Bakkerij 't Stoepje uit Spakenburg. Na de verhuizing zijn vishandel Schot-van Dijke uit Tholen en slagerij Van Zuidland uit Dirksland er nog bij gekomen. Marktkooplui die hier een goede aanvulling op kunnen vormen, zijn welkom. Zo kunnen ze elkaar versterken en een (nog levendiger) markt komt ook de leefbaarheid en levendigheid in het dorp ten goede.
* Het betreft met name bakkerij 'Lekker Gebakken' in de Emmastraat, Meinster Woninginrichting en Kapper Bakelaar aan de Voorstraat, Café Overbeeke op de Boven Oostdijk, en Landwinkel 't Zand aan de Zandweg net buiten het dorp.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Den Bommel door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Den Bommel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Den Bommel en Zuidzijde van de gelijknamige Dorpsraad op Facebook.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Bommelstee is in 2010 geheel gerenoveerd en biedt naast een gezellige bar en biljart, accommodaties voor bijeenkomsten 300 mensen. Naast verhuur van de locatie organiseert Stichting Bommelstee door het jaar heen diverse activiteiten; zo is er het jaarlijkse Darttoernooi, waar bekende darters uit binnen- en buitenland aan deelnemen. En er zijn het hele jaar door toneel- en muziekavonden met een verschillend karakter. Hou de agenda in de gaten en boek je kaarten tijdig. De Bommelstee is ook een officiële trouwlocatie. Je kunt zelf meehelpen de inrichting het gewenste karakter te geven, geheel passend bij de gelegenheid. Dat is tevens het grote belang van Bommelstee voor de woongemeenschap Den Bommel, want voor elk evenement kunnen bewoners zelf meedenken over aankledig en verzorging.

- Onderwijs: - Basisschool Ollie B. Bommel. - Jenaplan Basisschool 't Kompas.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Den Bommel is opgericht in 1947.

- Zorg: - Erna Blaak en Esther Frühauf willen met hun in 2013 gerealiseerde Thomashuis Den Bommel mensen met een verstandelijke beperking een vertrouwd en gezellig thuis bieden. Een thuis waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Ze bieden zorg op een manier waarvan zij denken dat het zou moeten. Gewoon heel simpel, genieten van de kleine dingen zoals wandelen met de hond, bezig zijn in de tuin of boodschappen halen op de markt. Ze wonen samen bij het Thomashuis. Op deze manier zijn ze goed op de hoogte van wat er speelt. Ze laten zich ondersteunen door een klein team van vaste medewerkers, die net als zij enthousiast zijn om in een Thomashuis te kunnen werken.

De oude boerderij is in 2013 prachtig gerenoveerd. In het Thomashuis is alles gelijkvloers, zodat er ook bewoners in een rolstoel kunnen wonen. Er is een grote tuin waar het zomers heerlijk vertoeven is. Verder is er een wei met schapen, kippen en konijnen. Ook hebben ze een kleine moestuin. Een dag in de week hebben de bewoners thuis dagbesteding. Deze dag verzorgen ze de dieren en de moestuin en zorgen dat de tuin netjes blijft. Op zo`n groot terrein is altijd wel iets te doen. In de middag maken ze leuke dingen, die ze op de jaarlijkse braderie in Den Bommel verkopen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Den Bommel alg. (met foto's van de grafzerken) en - idem NH.

Reactie toevoegen