Den Oosterhuis

Plaats
Buurtschap
Hardenberg
Salland
Overijssel

Den Oosterhuis

Terug naar boven

Status

- Den Oosterhuis is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 2000 gemeente Avereest.

- Buurtschap Den Oosterhuis valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Balkbrug.

- Buurtschap Den Oosterhuis heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap Den Oosterhuis ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt aan de Z oever van de rivier de Reest, NO van het dorp Balkbrug, NW van het dorp Dedemsvaart, ZW van het dorp Linde en OZO van het dorp Oud Avereest.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Den Oosterhuis 15 huizen met 81 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 35 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "De Kruidenhoeve (Den Oosterhuis 10) is gelegen in het buitengebied van Balkbrug, grenzend aan het mooie Reestdal en vlakbij het oude Jodenvonder. Het vonder (bruggetje) is in 2007 geheel gerestaureerd. In de nabijheid staat ook een ooievaarsnest, waar ooievaars hun vaste stek hebben. Op deze mooie locatie staat de oude Saksische, rietgedekte boerderij van Willem en Anneke Smits. In 1979 streken zij neer op deze mooie plek en vanaf die tijd werd hard gewerkt in en rond de boerderij. De grond is vanaf die tijd uitsluitend bewerkt zonder gif, bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Pas in de jaren negentig ontstonden de tuinen met de vele (genees)kruiden en vaste planten. In de zomermaanden zijn de tuinen te bezichtigen.

De tuinen omvatten een oppervlakte van meer dan 4000 vierkante meter. Daarnaast zijn er nog een paar weitjes voor lama Thomas, schaap Yvon en pony Moomin. Bostuin, disteltuin, moestuin, bijen- en vlindertuin met bijenstal, expositieruimte/theehuis, kunstwerk van Jef Depassé, boomgaard, poel, kleurige borders met sierplanten, maar vooral (genees)kruiden, zogeheten 'Bachplanten', wilde bloemen en nog veel meer. Een pad van bijna een kilometer lengte voert langs alle mooie plekjes en zitjes. Verder zijn er het Geurlaantje en het Kruidenpad en er is een heksentuin met vooral heksenkruiden (ook afweerkruiden tegen heksen en duivels) en gifplanten. Voor kinderen is er het SpeurNeuzenPad (SNP)." Openingstijden juni/juli/augustus elke dinsdag en woensdag van 12.00-17.00 uur. Open Tuinendag 3e zaterdag in juni. Groepen en rondleidingen op afspraak op andere dagen mogelijk.

Terug naar boven

Beeld

- Filmbeelden van buurtschap Den Oosterhuis. "Prachtige natuur (Reestdal) vlak achter Dedemsvaart. Vanaf Schrapveen wandel je via deze buurtschap richting het bruggetje over de Reest. Geweldig plekje met kans op het spotten van reeën. Dus verrekijker mee."

Reactie toevoegen