Didam

Plaats
Dorp
Montferland
Liemers
Gelderland

gemeente_didam_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Didam anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Didam anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Didam

Terug naar boven

Status

- Didam is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Montferland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2004.

- Wapen van de voormalige gemeente Didam.

- Onder het dorp Didam vallen ook de buurtschappen Greffelkamp, Friesland (voor de postadressen), Heide (voor de postadressen), Holthuizen (voor de postadressen) en Oud-Dijk (grotendeels; voor de postadressen). Voor de postadressen liggen de dorpen Loil en Nieuw-Dijk ook 'in' Didam, omdat die destijds geen eigen postcode en postale woonplaats toegekend hebben gekregen.

Terug naar boven

Naam

In het Liemers
Diem.

Oudere schrijfwijzen
1883 Diedam, 1890 Didam.

Terug naar boven

Ligging

Didam ligt O van Zevenaar, in de 'oksel' van de A12 in het Z en de A18 in het O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Didam 483 huizen met 3.481 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 108/850 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Dijk 106/692, Greffelkamp 77/574, Loil 101/680 en Holthuizen 91/685. Tegenwoordig heeft het dorp, inclusief de bijbehorende dorpen en buurtschappen zoals beschreven onder Status, ca. 6.700 huizen met ca. 16.700 inwoners; het dorp Nieuw-Dijk heeft tegenwoordig, inclusief de buurtschappen Friesland en Heide en het waarschijnlijk ook onder dit dorp vallende Montferlandse en grootste deel van de buurtschap Oud-Dijk, ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners, het dorp Loil heeft tegenwoordig, inclusief de buurtschap Holthuizen, ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners. Derhalve heeft het dorp Didam zélf tegenwoordig, inclusief de onder het dorp vallende buurtschap Greffelkamp, ca. 5.300 huizen met ca. 13.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze voormalige gemeente, kun je terecht bij:

- Oudheidkundige Vereniging Didam.

- Didam archeologie.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Didam heeft 3 rijksmonumenten.

- Didam heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- St. Martinusmolen.

- De RK kerk is een pseudobasiliek waarvan het koor het oudste deel is. De toren uit 1458, van het Nederrijnse type, is zo fors dat de voet even breed is als het middenschip. Merkwaardig zijn de steunberen tegen het koor: gedekt met zadeldakjes.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Didam.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Didam op Stelten (op een zondag begin juni, in 2018 voor de 41e keer) is een evenement met muziek, braderie, oldtimers, streekproducten, toneel, en presentaties van de lokale verenigingen en ondernemers.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Zwembad De Hoevert.

- Direct W van Didam ligt recreatiegebied de Nevelhorst. Een klein en overzichtelijk gebied. Recreatieplas de Nevelhorst is ontstaan door zandwinning. In 1940 bedacht Seyss-Inquart dat er een snelweg moest komen van Utrecht naar Duitsland. Bij Didam vond men het zand voor de aanleg van de latere A12.  Tegenwoordig zijn hier allerlei voorzieningen aanwezig voor een heerlijk dagje uit. Het water biedt mogelijkheden om te zwemmen, te vissen of te kanoèn. De speelweiden zijn uitermate geschikt om actief bezig te zijn of om lekker ontspannen te genieten van de zon.

Met je hond ben je ook welkom op recreatiegebied de Nevelhorst, maar er gelden wel regels. Tijdens het hoogseizoen van 1 mei t/m 30 september zijn de stranden en ligweiden verboden gebied voor honden. Tijdens het laagseizoen zijn mensen met honden weer van harte welkom. Op andere gedeelten kun je het hele jaar met je hond wandelen. Sinds april 2017 is de strand- en zwemfunctie van Nevelhorst komen te vervallen. Zwemmen is nog wel toegestaan, maar wordt afgeraden omdat de zwemwaterkwaliteit hier niet meer wordt gecontroleerd.

Niet alleen op warme dagen is een bezoek aan de Nevelhorst in Didam de moeite waard; bij de Nevelhorst is ook een Toeristisch Overstap Punt (TOP). Dit zijn speciaal ingerichte plekken van waaruit je heerlijk kunt wandelen via bewegwijzerde en beschreven routes. Zo vind je makkelijk de weg en ontdek je de mooiste plekjes van de regio. Het Toeristisch Overstap Punt bevindt zich aan het Nevelhorstpad 2. Een bezoek aan strand en ligweide is gratis. Er zijn voldoende parkeerplaatsen.

De in 2010 opgerichte Stichting Vrienden van de Nevelhorst zet zich in voor het behoud, beheer en onderhoud van het natuurgebied rondom Westernboerderij De Baerle, en het recreatiegebied rondom recreatieplas de Nevelhorst. "De stichting komt voort uit initiatieven van o.a. buurtbewoners, Scouting Didam en IVN, die bij elkaar zijn gebracht door Staatsbosbeheer District Achterhoek. Zwerfafval, onbegaanbare wandelpaden en een troosteloze natuur. De Nevelhorst en het natuurgebied dreigden af te glijden tot een onbegaanbaar gebied. In Stichting Vrienden van de Nevelhorst hebben zich vrijwilligers verenigd die maar één doel hebben: het natuurgebied weer tot parel van Didam te promoveren. Zodat ook onze kinderen er later weer van kunnen genieten."

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Didam (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Brede School De Ontdekking. - IKC De Toorts.

Reactie toevoegen