Diependal

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

DK_20110508_4567_Vakwerk_boerderij_te_Diependal_Limburg.jpg

Vakwerkhuizen domineren de Epense buurtschap Diependal

Vakwerkhuizen domineren de Epense buurtschap Diependal

DK_20110508_4497_Vakwerk_boerderij_te_Diependal_Limburg.jpg

De meeste vakwerkhuizen in Diependal doen dienst als vakantiewoning

De meeste vakwerkhuizen in Diependal doen dienst als vakantiewoning

Diependal

Terug naar boven

Status

- Diependal is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Wittem.

- De buurtschap Diependal valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Epen.

- De buurtschap Diependal wordt op sommige plattegronden en plaatsnaamlijsten als onderdeel van de nabijgelegen buurtschap Terziet beschouwd.

- De buurtschap Diependal heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Tippelder.

Oudere vermeldingen
1312-1350 Diependale, "Gerardus de Diependale... juxta Galopiam", 1330 Dyependale, 1803-1820 Dipelder, 1838-1857 Diepen dal.

Naamsverklaring
Samenstelling van diep 'laaggelegen' en dal 'laagte, vallei', met als betekenis 'in het diepe dal'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Diependal ligt Z van het dorp Epen, rond de Diependalsweg en het W gedeelte van de Morgensweg. De buurtschap ligt verder OZO van het dorp Slenaken, NO van de plaats Teuven in België en NW van de plaats Sippenaeken in België.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Diependal omvat ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Deze buurtschap bestond al in de 13e eeuw. De nederzetting dankt haar bestaan waarschijnlijk aan een middeleeuwse hoeve, de Hof van Diependal. Deze hoeve was het centrum van diverse ontginningen. Zij wordt voor het eerst vermeld in 1379 als leengoed.

De buurtschap was voor haar drinkwatervoorziening afhankelijk van de “Fröschebron” oftewel kikkerbron. Het water van deze bron was zo helder dat het tot ca. 1970 is verkocht als tafelwater onder de vermelding “Afkomstig uit de bron Diependal”.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Diependal heeft 10 rijksmonumenten. Het betreft allemaal vakwerkhuizen en vakwerkhoeven.

- De Genovevakapel (Diependalseweg tegenover nr. 7), toegewijd aan de H. Genoveva, is na de Tweede Wereldoorlog opgericht uit dank voor het feit dat de buurtschap oorlogsleed bespaard is gebleven. De kapel is in 1947 ontworpen door Harry Koene en is kort daarna gebouwd. Het is een open wegkapel met een fraaie klokgevel. De kapel is van binnen afgewerkt in gladde mergelsteen. Boven een altaartje in een nis is een fraai keramisch beeld van St.-Genoveva geplaatst. De kapel wordt beschreven in het periodiek "Ieëpe va vreuger en noe" van de Epense Stichting Heemkunde 'Uit ons Krijtland', nr. 5, 2018.

- Wegkruis.

- De bebouwing van Diependal bestaat voornamelijk uit 18e-eeuwse vakwerkpanden, waarvan ook de schuren in de meeste gevallen tot woonhuizen zijn verbouwd. Een groot deel van de bebouwing wordt verhuurd als vakantiehuizen.

Reactie toevoegen