Diessen

Plaats
Dorp
Hilvarenbeek
Hart van Brabant Kempen
Noord-Brabant

NB gemeente Diessen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Diessen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Diessen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Diessen

Terug naar boven

Status

- Diessen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Hilvarenbeek. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1996.

- Onder het dorp Diessen valt ook de buurtschap Waterstraat, en alleen voor de postadressen ook het dorp Baarschot en de buurtschap Heikant.

- Wapen van de voormalige gemeente Diessen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1883 Diesen.

Terug naar boven

Ligging

Diessen ligt direct ZO van Hilvarenbeek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Diessen 172 huizen met 1.003 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 91/560 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Haghorst 45/231 en Baarschot 36/212. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

'Wijken' en straatnamen
De gemeente Diessen was vroeger ingedeeld in 3 'wijken'. Het gelijknamige dorp was wijk A, Haghorst wijk B en Baarschot wijk C. De huizen werden aangeduid door de wijkletter plus het nummer binnen de wijk. Zo stond A85 voor het gemeentehuis in Diessen (Willibrordusstraat 12), B52 voor het huidige café D'n Horst in Haghorst (St. Josephstraat 1) en C14 voor de huidige Herberg De Schuur in Baarschot (Baarschotsestraat 10). Pas in 1955 meent het gemeentebestuur dat "de huisnummering erg in de war is geraakt en onoverzichtelijk is geworden" - immers nieuwe huizen werden doorlopend genummerd, en die stonden dan geografisch gezien op een gegen moment nogal 'door elkaar', wat lastig was voor bijv. bezoekers en de postbezorging - en dat er tegelijk met een nieuwe huisnummering ook straatnamen moeten worden ingevoerd. Een groot deel van de toen gekozen straatnamen is ontleend aan de straatnamen die er in de volksmond vaak al wel waren. Deze soms al eeuwenoude 'volksmond-namen' (zoals Heuvel, Waterstraat, Driehuizen en Heikant) werden hiermee 'gelegaliseerd'.

- Fotostichting Diessen geeft sinds 1991 jaarlijks een fraai boekje uit getiteld 'Hers en geens dur Diessen', dat de lezer meeneemt op een ontdekkingstocht ‘hers en geens’ door het verleden van de dorpen Diessen, Haghorst en Baarschot. In 2017 is dus al deel 25 verschenen. De verhalen worden royaal geïllustreerd met fraaie foto’s, waarvan het merendeel nooit eerder is gepubliceerd. De boekjes kosten slechts €8,50 en zijn o.a. te koop bij de Heb!, tapperij/feesterij Bij Verhoeven, café D’n Horst en kantoorboekhandel Swaanen. - Op de site van de Fotostichting worden alle boekjes beschreven.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Diessen, kun je terecht bij:

- Heemkundige Kring "Ioannes Goropius Becanus".

- Verhalen over de geschiedenis van Diessen op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Diessen en Haghorst hebben 12 rijksmonumenten.

- De RK Willibrorduskerk (Kerksingel 1) is een driebeukige kruiskerk met fraaie Kempische toren. Het koor is 15e-eeuws, het schip 16e-eeuws. De toren is waarschijnlijk in 1527 afgebouwd; de bloeitijd van de Kempische torens.

In 1902 noemt pastoor Notten de muur om het kerkhof een ”onooglijk ding”. De algemene begraafplaats ten noorden van de kerk wordt geruimd en als tuin ingericht. Aan de zuidzijde van de kerk, op grond die voorheen eigendom was van het klooster, wordt een nieuwe rooms-katholieke begraafplaats ingericht. Boeren uit Diessen hebben het perceel gratis opgehoogd met wel 1400 karren zwarte grond. Op 7 april 1903 is de begraafplaats plechtig ingezegend. Echter, een begraafplaats zonder calvarieberg was volgens pastoor Notten niet af. In augustus 1904 is op de begraafplaats een kapel gebouwd met daarop een calvarieberg. Naar ontwerp van architect Bouwman kwam er op de top een ijzeren kruis. In de kapel was plaats voor 24 personen. In de jaren zestig van de vorige eeuw heeft pastoor Vogels ingevoerd dat alle gedenkstenen op nieuwe graven qua vorm, kleur en formaat gelijk moesten zijn. Verder verdwenen de verschillende klassen bij uitvaartdiensten of grafplaatsen en rechten op de begraafplaats. In de jaren tachtig van de vorige eeuw is de begraafplaats aan de oostzijde vergroot en  kwam er een gemetselde bakstenen muur omheen. De calvarieberg met kapel werd gesloopt. Ook is er een urnenmuur gebouwd. In 2016 is de begraafplaats ingrijpend gerestaureerd dankzij een gift van wijlen mevrouw Schuurmans-Robijn. (bron: de in 2012 ontstane fusieparochie RK Parochie H. Norbertus)

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Diessen.

Terug naar boven

Evenementen

- Stichting Utdoetertoe organiseert door het jaar heen diverse evenementen in en rondom Diessen.

Terug naar boven

Beeld

- Foto's uit de Tweede Wereldoorlog betreffende het grondgebied van de toenmalige gemeente Diessen.

- Sinds 1978 was er de Fotorubriek in de destijds en tot 2013 verschijnende tweewekelijkse dorpskrant Deusone (die sindsdien wordt voortgezet op het internet, zie Links). Na het verdwijnen van de papieren dorpskrant is de tweewekelijkse Fotorubriek-traditie voortgezet, op de website van Fotostichting Diessen. Deze inmiddels dus al bijna 40-jarige traditie heeft zodoende in 2017 geleid tot de 1000e Fotorubriek, wat uiteraard reden was voor een feestje, temeer omdat in dat jaar ook nog eens sprake was van het 25-jarig bestaan van de Fotostichting en van het 25e deel in de boekenserie 'Hers en geens dur Diessen'. Sinds 2016 verschijnt de Fotorubriek overigens ook weer op papier, in de Hilverbode.

Gust de Vries met zijn enorme fotocollectie, en redacteur Ad van Doormaal waren decennialang de drijvende kracht achter de Fotorubriek. Ad is dat nog altijd. Gust is in 2007 overleden, waarna de familie zijn fotocollectie heeft overgedragen aan de Fotostichting, waardoor de rubriek kon worden voortgezet. Alle inmiddels dus al meer dan 1000 Fotorubrieken, die sinds 1978 zijn verschenen, zijn nog te zien op de site van de Fotostichting.

In 1990 brengt Deusone als een hommage aan Gust de Vries het boek ‘Wat Dies... meer zij’ uit, met daarin ruim 550 foto’s uit de collectie van Gust, aangevuld met een korte lokale geschiedenis. De oplage van 1850 exemplaren is binnen een jaar uitverkocht. Naar aanleiding van dit succes is toen Fotostichting Diessen opgericht.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Diessen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nadat Deusone - van de gelijknamige Stichting Nieuwskrant - gedurende ruim 44 jaar als papieren tweewekelijks nieuwsblad is verschenen, is er sinds 2013 als opvolger het Deusone Internet Portaal, als nieuwsmedium voor de dorpen Diessen, Haghorst en Baarschot.

- Onderwijs: - Willibrordusschool.

- Sport: - Korfbalvereniging DSV.

- Wielervereniging Diessen is er voor sportieve fietsers uit de gemeente Hilvarenbeek en is opgericht in 2005. Het is een officiële NTFU-vereniging, die tot doel heeft om de fietssport, zowel de mountainbikesport als toertochten op de weg, op een prettige en sportieve manier te beoefenen. Bij gezamelijke tochten wordt er rekening gehouden met ieders capaciteit, oftewel dan geldt 'samen uit - samen thuis'.

- Overige verenigingen: - Gilde St. Joris.

- Zorg: - Zorgboerderij De Wederloop. - Zorgboerderij De Laarhoeve.

Reactie toevoegen