Dijkerhoek (Holten)

Plaats
Buurtschap
Rijssen-Holten
Salland
Overijssel

Dijkerhoek (Holten)

Terug naar boven

Status

- Dijkerhoek is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Rijssen-Holten. T/m 2000 gemeente Holten.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Holten.

- Niet te verwarren met de nabijgelegen buurtschap Dijkerhoek onder Markelo in de gemeente Hof van Twente.

- De buurtschap Dijkerhoek heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Diekerhook.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de ligging in een hoek van de Holterdijk.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Dijkerhoek ligt W van Holten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Dijkerhoek 52 huizen met 328 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap 200 huizen met ca. 500 inwoners, verdeeld in 180 inwoners in de kern en 320 in het buitengebied.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Dijkerhoek (2008).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Diekerhookse Mölle De Hegeman.

- Museumboerderij De Ölle Tied en Poppenmuseum ’t Popp’nhuus. In Museumboerderij De Ölle Tied tref je een aantal oude machines, voortbewogen door mens of dier. Tevens kun je een kijkje nemen bij een veelheid aan handgereedschappen en gebruiksvoorwerpen en daarnaast een collectie antieke huishoudartikelen en meubilair van bromtol tot kabinet. In Poppenmuseum ’t Popp’nhuus tref je bijna 600 aangeklede poppen met heel veel verschillende poppenattributen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Stichting De Verrassing organiseert onder het motto 'Concerten op de deel' jaarlijks drie kamermuziek-concerten op een boerderij in Dijkerhoek. Vooralsnog was in april 2016 het laatste concert. De intentie is er wel om e.e.a. t.z.t. weer voort te zetten. Eventuele actuele ontwikkelingen vind je onder de link.

- Paasvuur.

- Dijkerhoeksfeest (weekend in de 4e zaterdag van juni).

- De feestbeesten in Dijkerhoek hebben niet genoeg aan één groot feest per jaar (het Dijkerhoeksfeest), dus sinds 2015 hebben ze nog een tweede: de Peter's Party (op een zaterdag in oktober). - Peter's Party op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Dijkerhoek.

- Onderwijs: - De openbare school voor basisonderwijs Dijkerhoek in de gelijknamige buurtschap heeft ca. 80 leerlingen, die verdeeld zijn over 4 lokalen met ieder 2 groepen. Het logo van de school, ontworpen door een aantal oud-leerlingen, duidt op het symbolische gebruik van een (ronddraaiende) molen (‘de Hegeman’). Deze molen vormt samen met de school en het Kulturhus het hart van de buurtschap. De wieken staan in de vreugdestand, het plezier waarmee de kinderen naar school gaan. De kleur groen staat voor de natuur en het groen in de omgeving. Blauw staat voor het spelen. Geel voor het leren en het dagelijks leven, waarbij de school een belangrijk onderdeel is van de buurtgemeenschap. Oranje staat voor de kleur van de school. Het ronde paarse deel staat voor de zorg voor elkaar en de kinderen in het bijzonder.

- Muziek: - Dijkerhoek heeft een eigen volkslied, het Diekerhooks Volksleed. - Rock Coverband Gust.

Reactie toevoegen