Diphoorn

Plaats
Buurtschap
Coevorden
Drenthe

Diphoorn

Terug naar boven

Status

- Diphoorn is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Sleen.

- De buurtschap Diphoorn heeft een eigen postcode (7842) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmeen een formele woonplaats. In de praktijk is de kleine buurtschap voor voorzieningen aangewezen op buurdorp Sleen.

- De buurtschap Diphoorn heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van deze buurtschap is een Diphoriger.

Oudere vermeldingen
Diephoorn.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Diphoorn ligt rond de gelijknamige weg, direct O van Sleen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Diphoorn 12 huizen met 82 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Dorpstuin van Diphoorn is een recent lokaal initiatief voor de buurtschap en voor het dorp Sleen en omgeving, waarbij vrijwilligers in een gezamenlijke moestuin (vergeten) groenten, aardappelen, fruit en kruiden zaaien, oogsten en verkopen. Doelen van dit initiatief zijn: een centrale ontmoetingsplek voor het dorp creëren / laten zien dat het platteland leeft / gezonde, biologische groenten het hele jaar door / terughalen van 'vergeten' groenten / uitwisselen van recepten. De tuin is in korte tijd een groot succes geworden en is inmiddels al vergroot van 200 m2 naar 1.000 m2. Wat groeit er zoal in de tuin?: aardappelen, bieslook, bindsla, courgette, doperwten, heilig boontje, kapucijners, komkommer, kropsla, lavas, naaldbonen, Oldamster witte bonen, palmkool, paksoi, pastinaak, peultjes, pluksla, pompoen, raapstelen, radijs, rode biet, rode kool, rozemarijn, rode bessen, rucola, salie, savooiekool, snijbiet, snijbonen, snijsla, spinazie, stamslabonen, tuinbonen, uien, veldsla, venkel en wortelen.

Terug naar boven

Links

- Sport: - "Trial Club Zuid-Oost Drenthe is opgericht in 1981 met als doel: het bedrijven en het promoten van de trialsport - motortrial, biketrial én classic trial - in Noordoost Nederland. Onze club organiseert hiervoor onder meer club-, regio- en nationale wedstrijden motor- en fietstrial. De club telt op dit moment 100 leden waarvan 50 actief in motor- of biketrial. Het niveau varieert van beginners tot rijders op nationaal niveau en wereldniveau. De trialsport kan worden beoefend door mannen en vrouwen van 6 tot 99 jaar. Onze thuisbasis is de prachtige trialbaan op Meulenkampweg 1a in Diphoorn. Heb je interesse in een van deze prachtige disciplines, kom dan gerust eens op een woensdagavond (zomertijd) of zaterdagmiddag kijken. Als je eens biketrial wilt proberen laat het dan weten, dan zorgen we dat er een fiets en helm voor je zijn. Om motortrial te leren kennen geven we lessen.

Motortrial is een behendigheidssport op de motorfiets.Bij motortrial wedstrijden wordt er individueel in zgn. non-stops gereden op speciale trialmotoren. Elke deelnemer moet een route via/over lastige bochten en obstakels rijden zonder voeten aan de grond te zetten. De obstakels zijn bijv. stenen, boomstammen, steile hellingen, rioolbuizen. Er zijn verschillende klassen, waarbij de moeilijkheid van de non-stops varieert.In Nederland wordt getrialt op speciale terreinen waar veel obstakels van bijv. beton en heuvels te vinden zijn. Met linten en pijlen kunnen daar steeds weer andere non-stops worden uitgezet. Trialclub ZO Drenthe heeft ook zijn eigen terrein. Motortrial is een rustige sport. Het gaat immers om concentratie en motorbeheersing onder moeilijke omstandigheden. Daardoor is motortrial geen gevaarlijke sport, maar men moet natuurlijk wel voorzorgsmaatregelen nemen zoals het dragen van een helm.

Sinds enkele jaren zijn op de club een aantal jonge leden bezig met biketrial. De spelregels komen in grote lijnen overeen met de motortrial. Deze trialisten zijn ware evenwichtkunstenaars. Het voordeel van biketrial is dat er op heel jonge leeftijd mee kan worden gestart. De investeringen in het materiaal zijn betrekkelijk laag. Ook hier rijden een aantal leden op het hoogste Nationale niveau. Ook met klassieke motoren wordt getriald. Dit zijn motoren van voor 1965 (pré 65) en de zogeten twinshock motoren (dubbele schokbrekers en trommelremmen). Inmiddels heeft onze club een grote groep rijdende leden die zich in deze classic trial prima vermaken. Veel van deze rijders rijden, naast de clubwedstrijden, ook nationale wedstrijden georganiseerd door classictrial.nl."

Reactie toevoegen