Dolberg

Plaats
Buurtschap
Voerendaal
Heuvelland Parkstad
Limburg

Dolberg

Terug naar boven

Status

- Dolberg is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Voerendaal. T/m 1981 gemeente Klimmen.

- De buurtschap Dolberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Klimmen.

- De buurtschap Dolberg heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Dolberg.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Dolberg ligt rond de gelijknamige doodlopende weg, direct ZW van het dorp Klimmen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Dolberg 7 huizen met 35 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In een greppel tussen de buurtschap Dolberg en het dorp Klimmen is Romeins aardewerk aangetroffen. Er zou ook een Romeins landhuis hebben gestaan, aldus de bron onder de link.

Bij de bevrijding van Klimmen op 17 september 1944 zijn door een noodlottig ongeval 6 inwoners van de buurtschap Dolberg om het leven gekomen. Twee families zaten ondergedoken in de kelder van de familie Meurs op huisnr. 3, zijnde de familie Meurs met personeel, en de buren; de familie Dortu. Toen een Amerikaans vliegtuig een Duitser voor het huis zag, heeft het hier een granaat op afgevuurd. Deze ging door het keldergat naar binnen en is in de kelder ontploft. Vader Meurs en twee dochtertjes, buurmeisje Maria Dortu, knecht Johan Linden en dienstmaagd Maria Braakhuis kwamen hierbij om het leven. De gewonden werden 3 weken verpleegd in het Belgische Tongeren, omdat de ziekenhuizen in de regio allemaal vol waren. Toen zij terugkeerden, waren de omgekomenen reeds begraven...

In de muur van het voormalige gemeentehuis van Klimmen is een gedenksteen voor de slachtoffers aangebracht. Het opschrift luidt: "Ter nagedachtenis aan hen die vielen 1940-1945", met daaronder de namen van de slachtoffers.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Houten wegkruis op de splitsing met de Waalheimerweg.

- Wegkapelletje.

- Beschrijving in tekst en beeld van het idyllische buurtschapje Dolberg, door Rob Schimmert, die op het moment van schrijven (2013) al bijna 38 jaar in Zuid-Limburg woont, en zich er nog altijd over verbaast dat hij nog regelmatig bijzondere plekken tegenkomt waarvan hij het bestaan nog niet kende, zoals dus ook deze buurtschap, "waar wij ons zomaar even buiten de tijd waanden, misschien wel honderd jaar terug, in een lust- en rustoord dat de naam Dolberg droeg, en dat ons eraan herinnerde hoe het leven ooit was en ook nu nog had kunnen zijn", zo besluit hij zijn artikel.

Reacties

(2)

Geachte heer, mevrouw,

Sinds kort verzamel ik promo- dutch- en markclips (luxe paperclips met bedrijfsnaam en/of logo)
Via een verzamel/ruilbeurs heb ik gezien, dat ook van uw plaats DOLBERG deze clips in omloop zijn.

Ik zou u daarom bijgaand vriendelijk willen vragen of het mogelijk is dat u mij 1 of meerdere paperclips van uw bedrijf zou willen toesturen.
Mochten hier kosten aan verbonden zijn, wil ik deze graag aan u vergoeden.

Als u mij wilt helpen mijn verzameling hiermee weer wat uit te breiden, zou ik u hiervoor zeer dankbaar zijn.

Bij voorbaat wil ik u hartelijk danken.

Elly Hoogendoorn
Prins Bernhardstraat 51
2841 TG Moordrecht

Dat lijkt me niet waarschijnlijk, omdat Dolberg een klein buurtschapje is met maar ca. 20 huizen zonder verdere voorzieningen. Maar het kan natuurlijk dat daar een firma gevestigd is die iets dergelijks heeft laten maken. Hopelijk reageert er iemand die weet/heeft wat u bedoelt.

Reactie toevoegen