Doornik

Plaats
Buurtschap
Lingewaard
Betuwe
Gelderland

Doornik

Terug naar boven

Status

- Doornik is een voormalig dorp, tegenwoordig buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Lingewaard. T/m 2000 gemeente Bemmel.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bemmel.

- De buurtschap Doornik heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Doornik ligt direct O van Lent, ZW van Bemmel, N van de rivier de Waal en NNO van Nijmegen, rond de gelijknamige weg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Doornik 11 huizen met 94 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap een handvol huizen met ca. 15 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Doornik Natuurakkers op Landgoed Doornik maken deel uit van Park Lingezegen, een landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen. Ze liggen op een terrein van ca. 32 ha, dat als volgt is ingericht: 18 ha graanakkers, 4,7 km bloemen- en kruidenranden, 6,3 km heggen, tussen de akkers 4 ha bos, aan de rivierkant 3 ha weiland, fietspaden, wandelpaden, een natuurleslokaal en een picknickplek. Ze boeren biologisch-dynamisch. Met het hoofd en het hart en in harmonie met de natuur beogen zij hun bijdrage te leveren aan gezonde levensmiddelen. Ze betrekken daar doelbewust de omgeving bij, zowel kinderen als volwassenen. Dat gebeurt in de vorm van excursies en natuureducatie, oogstfeestjes en heggenvlechtevenementen. Elk jaar beogen ze weer een beetje wijzer te worden. Vrienden, collega’s, studenten en onderzoekers helpen hen daarbij.

Reactie toevoegen