Douwen

Plaats
Buurtschap
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

Douwen

Terug naar boven

Status

- Douwen is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. T/m 1989 gemeente Leens. In 1990 over naar gemeente De Marne, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- De buurtschap Douwen valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Zuurdijk, deels onder het dorp Leens.

- De buurtschap Douwen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan het gelijknamige straatnaambordje kunt zien dat je er bent aangekomen. En in 2018 heeft de familie Van der Steeg de plaatsnaam in grote letters op hun schuur bij hun boerderij op huisnr. 1 geschilderd, zodat je ook daaraan kunt zien dat je je in de buurtschap bevindt.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1381 "...in loco, qui dicitur in da Dowa", 17e eeuw op de Douwen.

Naamsverklaring
Herkomst en betekenis onbekend. Gezien het gebruik van het lidwoord oorspronkelijk een veldnaam.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Douwen ligt rond de gelijknamige weg, NO van Zuurdijk, ZO van het dorp Leens en de buurtschap 't Stort, rond het bruggetje (= de Douwenstertil) over het Warfhuisterloopdiep.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Douwen 9 huizen met 60 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap 3 boerderijen, waarvan 2 bewoond, en zal derhalve niet meer dan een letterlijke handvol inwoners hebben. Voor een beschrijving van de 3 panden zie hierna.

Terug naar boven

Geschiedenis

In de late middeleeuwen was Douwen eigendom van het klooster Bloemhof in Wittewierum.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Direct W van de Douwenstertil staat boerderij Douwen aan de gelijknamige weg (huisnr. 1, in het dorpsgebied van Zuurdijk). Deze boerderij was vóór de reductie van 1594 in het bezit van het klooster Bloemhof uit Wittewierum en tot 1874 waren nog 4 jukken land eigendom van het Kalendebroederschap van de Marne. Vermoedelijk stond de boerderij vroeger op een later afgegraven grote wierde, die zich uitstrekte tot aan noordzijde van het veel later gegraven Warfhuisterloopdiep. De huidige schuren dateren van 1818 en het woonhuis van 1960.

- ZO hiervan en van het bruggetje staat op huisnr. 2, in het dorpsgebied van Zuurdijk, boerderij Moestop.

- N van het Warfhuisterloopdiep, NO van het bruggetje, staat op Trekweg 2 (in het dorpsgebied van Leens), aan het einde van een graspad, een oude kop-rompboerderij (voor het eerst genoemd in 1746), die al sinds 1977 niet meer in gebruik is en vanaf de weg nauwelijks te zien is.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - In opdracht van de gemeente Het Hogeland in wording heeft historicus, leraar en schrijver Erik de Graaf uit Warffum gedurende het hele jaar 2018 wekelijks een bijzondere plek in de nieuwe gemeente bezocht en beschreven, opdat de inwoners hun nieuwe gemeente, die immers fors in oppevlak en qua aantal kernen is vergroot ten opzichte van de oud gemeenten, vast konden leren kennen. Fotograaf Otto Kalkhoven uit Eppenhuizen maakte er telkens een toepasselijke foto bij. De columns en de foto’s verschenen elke donderdag in de Ommelander Courant, een dag later in een blog op hun site 'Op verkenning door Het Hogeland'. Reacties op de artikelen en tips zijn verwerkt in een definitieve versie van de 52 blogs, die in december 2018 in het gelijknamige boek zijn verschenen, als welkomstbundel voor de inwoners van de nieuwe gemeente Het Hogeland. Het boek was ook te koop, maar is inmiddels uitverkocht. Een van columns gaat over de buurtschap Douwen. Inwoners konden namelijk tips indienen voor een bijzondere plek waar de heren zeker eens langs zouden moeten gaan. Inwoner Wieger van der Steeg mailde hen dat ze vast nog nooit van zijn buurtschap hadden gehoord. Wat bleek te kloppen. Sterker nog: toen ze, op de fiets op weg naar de buurtschap, in Leens enkele inwoners van Leens en Ulrum de weg vroegen naar de buurtschap, keken zij hen aan met een blik van "Waar heb je het over?", hoewel de buurtschap toch deels onder het dorpsgebied van Leens valt... Hoog tijd dus om de buurtschap aan de vergetelheid te ontrukken, vonden Erik en Otto. Lees hier de column van Erik de Graaf: 'Douwen en de vergetelheid'.

Reactie toevoegen