Draeisterhuzen

Plaats
Buurtschap
Súdwest-Fryslân
Fryslân

Draeisterhuzen

Terug naar boven

Status

- Draeisterhuzen is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. T/m 2010 gemeente Wymbritseradiel.

- De buurtschap Draeisterhuzen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Oosthem.

- De buurtschap Draeisterhuzen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Draaisterhuizen.

In het Fries
Volgens (1) luidt de Friese spelling Draaisterhuzen. De spelling van de straatnaam is volgens het postcodeboek echter Draeisterhuzen, dus die houden wij dan maar aan als kennelijke lokale officiële dan wel voorkeursspelling. De gemeente hanteert in haar adresbestanden de spelling Draeisterhúzen, mét accent op de u dus. Op het straatnaambordje staat de naam zonder accent op de u, maar daar is het in hoofdletters, en in dat geval is het gebruikelijk om geen leestekens op letters te plaatsen, maar het is niet verboden, en wat ons betreft wel aanbevolen, om misverstanden te voorkomen (want in dit geval weten we aan de hand van het bordje dus niet of er al dan niet een ú wordt bedoeld...).

Naamgeving en naamsverklaring
De naam verwijst naar een buurtschap bij de plek waar men schepen met een spil over de dijk draaide, zodat ze aan de andere kant verder konden varen. Deze 'overdraaigelegenheid' raak.te buiten gebruik nadat de westelijker gelegen Nijezijl voor scheepvaart aan het eind van de 15e eeuw in gebruik werd genomen. De huidige naam gaat uit op de meervoudsvorm van huis. Het eerste stukje van de naam bestaat uit twee delen. Het element draai is hiervoor verklaard, terwijl het suffix -stra 'bewoner aan/bij' betekent.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Draeisterhuzen ligt rond de gelijknamige doodlopende weg, een zijweg van de Pikedyk, ZW van IJlst, Z van Oosthem.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Draeisterhuzen 4 huizen met 30 inwoners, die toen nog onder het dorp Heeg vielen (waar het wel een erg veraf gelegen uithoek van was, dus begrijpelijk dat men de buurtschap later onder Oosthem heeft geschaard). Tegenwoordig heeft de buurtschap nog altijd slechts 4 huizen, met ca. 10 inwoners.

Reactie toevoegen