Drie Hoefijzers (Heikant)

Plaats
Buurtschap
Hulst Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Drie Hoefijzers (Heikant)

Terug naar boven

Status

- Drie Hoefijzers is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, in grotendeels gemeente Hulst (t/m 31-3-1970 gemeente Sint Jansteen, per 1-4-1970 over naar gemeente Hulst), deels gemeente Terneuzen (t/m 31-3-1970 gemeente Koewacht, per 1-4-1970 over naar gemeente Axel, in 2003 over naar gemeente Terneuzen). Op 1-4-1970 vond er tegelijkertijd een grenscorrectie plaats bij de nieuwe delen van de gemeenten Hulst en Axel, ter hoogte van deze buurtschap, waarbij een klein deel van de buurtschap van de per die datum opgeheven gemeente Sint Jansteen naar de gemeente Axel en een groter deel ervan van de opgeheven gemeente Koewacht naar de gemeente Hulst ging.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Heikant, deels onder het dorp Koewacht.

- De buurtschap Drie Hoefijzers heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 De Drie Hoefijzers, 1856 De 3 Hoefijzers.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk naar een hier gevestigde herberg en tapperij.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Drie Hoefijzers ligt 4 km ZW van Hulst, rond de wegen Julianastraat en Emmabaan, tussen de kruisingen met de wegen Heidestraat en Zwingelweg, en verder rond de Driehoefijzersstraat en het O deel van de Oudestraat, en grenst in het O aan Heikant en in het Z aan de Belgische grens. De bebouwing bestaat vooral uit boerderijen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Drie Hoefijzers 13 huizen met 71 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 35 huizen met ca. 80 inwoners.

Reactie toevoegen