Drie Hoefijzers (Zevenbergschen Hoek)

Plaats
Buurtschap
Moerdijk Drimmelen
West-Brabant Baronie en Markiezaat Amerstreek
Noord-Brabant

drie_hoefijzers_zevenbergschen_hoek_agro-dag.jpg

De AGRO-dag in Drie Hoefijzers is een dag vol evenementen en activiteiten voor liefhebbers van tractoren en andere landbouwmachines, o.a. ploegen voor de provinciale wedstrijden, paardenploeg, oude tractoren en een tentoonstelling van machinerieën.

De AGRO-dag in Drie Hoefijzers is een dag vol evenementen en activiteiten voor liefhebbers van tractoren en andere landbouwmachines, o.a. ploegen voor de provinciale wedstrijden, paardenploeg, oude tractoren en een tentoonstelling van machinerieën.

Drie Hoefijzers (Zevenbergschen Hoek)

Terug naar boven

Status

- Drie Hoefijzers is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en grotendeels in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Moerdijk, en deels in de Amerstreek, gemeente Drimmelen. T/m 1996 gemeente Zevenbergen. In 1997, wegens twee gemeentelijke herindelingen, namelijk die waarbij de nieuwe gemeenten Moerdijk en Drimmelen werden gevormd, én wegens een grenscorrectie, grotendeels over naar gemeente Moerdijk, deels over naar gemeente Drimmelen.

- De buurtschap Drie Hoefijzers valt onder het dorp Zevenbergschen Hoek. Postaal gezien vallen de meeste adressen onder Zevenbergschen Hoek gem. Moerdijk (met postcode 4765), enkele adressen vallen echter onder Zevenbergschen Hoek gem. Drimmelen, namelijk die aan de Eerste Weg, de Tweede Weg, en de Derde Weg alleen de even nummers (met postcode 4766).

- De buurtschap Drie Hoefijzers heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1851 de Drie Hoefijzers.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar een herberg aan het begin van de Lange Weg bij de kruising met de grote weg van Breda naar Moerdijk.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Drie Hoefijzers ligt rond de Driehoefijzersstraat, voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van Zevenbergschen Hoek (= vanaf huisnrs. 31 en 72), en de zijwegen Eerste Weg, Tweede Weg en Derde Weg. De buurtschap ligt ZZO van het dorp Zevenbergschen Hoek, O van de A16, ONO van de stad Zevenbergen, ZO van het dorp Moerdijk, ZW van de dorpen Lage Zwaluwe en Hooge Zwaluwe, W van het dorp Wagenberg, NW van het dorp Terheijden en NNW van de stad Breda.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Drie Hoefijzers omvat ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het verhaal doet de ronde dat Napoleon bij zijn rooftochten te paard door de lage landen ook Zevenbergschen Hoek passeerde. Hij zou hier een van zijn hoefijzers zijn verloren. De Hoekse kunstenaar Jos Krijnen heeft*, kennelijk hierdoor geïnspireerd én door de naam van de Driehoefijzersstraat en de buurtschap aan deze straat, een stalen, acht meter hoog kunstwerk ontworpen met drie hoefijzers. Het staat op de rotonde in de Driehoefijzersstraat op het punt vlak voor je, vanuit het Z gezien, de bebouwde kom van Zevenbergschen Hoek binnenkomt.
* Samen met de firma's Rivocon en Van de Klundert Plaatwerk en Constructie.

Terug naar boven

Evenementen

- De AGRO-dag in buurtschap Drie Hoefijzers (1x in de 2 jaar, in de oneven jaren, op een zaterdag in september, op het perceel van Arie en Ellen de Lint aan de Derde Weg 5) is een dag vol evenementen en activiteiten voor liefhebers van tractoren en andere landbouwmachines, o.a. ploegen voor de provinciale wedstrijden die kwalificatie geven voor de Nationale, paardenploeg, oude tractoren, en tentoonstelling van machinerieën. Gratis entree.

In juli 2012 was de buurtschap even landelijk in het nieuws, omdat sommigen vermoedden dat buitenaardse wezens verantwoordelijk waren voor de graancirkels die op het land van Arie de Lint waren aangetroffen. Twee weken later is het kunstwerk afgemaakt. Nu was er duidelijk een tractor in te herkennen, en kwam de aap uit de mouw: het bleek een publicieitsstunt van het Agrocomité, dat jaarlijks begin september de AGRO-dag (toen nog Agroweekend) organiseert. Alleen hadden ze verzuimd hun voozitter, Arie de Lint, daar van op de hoogte te stellen...

Reactie toevoegen