Driewegen

Plaats
Dorp
Borsele
Zuid-Beveland
Zeeland

ZL gemeente Driewegen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Driewegen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Driewegen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Driewegen

Terug naar boven

Status

- Driewegen is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Borsele. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1969.

- Wapen van de voormalige gemeente Driewegen.

- Onder het dorp Driewegen valt ook de buurtschap Coudorpe en een deel van buurtschap De Zak.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Driewegen ligt NO van het water de Westerschelde, N van de Westerscheldetunnel, NNW van het dorp Ellewoutsdijk, WNW van het dorp Oudelande, ZW van het dorp Ovezande, Z van het dorp Heinkenszand, ZO van het dorp 's-Heerenhoek en O van het dorp Borssele.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Driewegen 78 huizen met 472 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 73/443 (= huizen/inwoners) en buurtschap Coudorpe 5/29. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 230 huizen met ca. 560 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Waar Driewegen nu ligt stroomde vroeger de Zwake. Dit was in de middeleeuwen een machtige zeearm, hier en daar even breed als de Westerscbelde nu. De zee voerde zoveel materiaal aan dat de schorren langzaam maar zeker konden worden ingedijkt. Door een paar ingedijkte polders bij Ovezande werd een weg aangelegd naar het midden van de Coudorpse Polder, waar ook een weg uit Coudorpe op uitkwam. Op het kruispunt van beide wegen kwam een derde weg, de Paulushoekse weg, en ontstond de buurtschap Driewegen. De nederzetting ontwikkelde zich pas in de 16e eeuw tot een dorp met een kapel.

Vanuit de kern Coudorpe vestigden veel inwoners zich langzamerhand in Driewegen. Deze nieuwe polder had namelijk veel vruchtbaarder gronden. Aan het einde van de 16e eeuw telde het dorp al meer inwoners dan het steeds kleiner wordende Coudorpe. Vanaf 1732 verloor Coudorpe de status van dorp. De bevolking was sindsdien volledig aangewezen op Driewegen.

Over de rijke geschiedenis van zowel Coudorpe als Driewegen is in het verleden bijna niets geschreven. Slechts wat oude rekeningen uit de late middeleeuwen geven wat gedeeltelijke gegevens over Coudorpe. Het gehucht Driewegen komt daarin vrijwel nergens ter sprake. Het oudste schepenakteboek uit de periode 1632 tot 1652 geeft wel veel informatie over beide dorpen. Belangrijk was steeds de strijd tegen het water. Menigmaal is het kantje boord geweest of de polder was ten ondergegaan. Net als veel kleine polders voor de kust van Ellewoutsdijk. Het hele schiereiland Stuijvezand verdween zelfs voorgoed in de Honte of Westerschelde.

Bron, en voor wie zich nader wil verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kan terecht bij: 'Driewegen. Dorp in de Coudorpse polder' (auteur Jan de Ruiter, uitg. Borsels Boekenfonds, 2007)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Driewegen heeft 4 rijksmonumenten.

- Driewegen heeft 1 gemeentelijk monument.

- De hervormde kerk (1678, gerestaureerd in 1911) is een rechthoekig zaalkerkje met een in de gevel ingebouwde toren. - Beschrijving van het kerkorgel in tekst en beeld.

- In de omgeving karakteristieke boerderijen, waaronder de Bushoeve en 't Hof van Tilburg.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Driewegen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Driewegen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Driewegen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis 't Durpsuus biedt ook onderdak aan sportvereniging DWO'15. Het dorpshuis is in 2016 grootschalig gerenoveerd. Om dit te vieren zijn alle inwoners van Driewegen op de foto gezet. Dit was een initiatief van de Dorpsraad. Het resultaat is ruim 200 portretfoto’s van bewoners; voor hun huis, binnen, bij hun dieren, op de tractor, bij school, alleen of met het hele gezin. Ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde dorpshuis in november 2016 is hier een tentoonstelling van geweest. Na afloop van de tentoonstelling hebben alle inwoners hun foto cadeau gekregen.

- Onderwijs: - Op de dorpsschool van Driewegen, Basisschool 't Opstapje, is er rust en regelmaat dankzij 5 gelijke schooldagen. Je kind heeft een vast dagritme. Tussen de middag eet je kind kosteloos mee met de leerkracht in de klas. De schooldag duurt tot 14.00 uur. Lekker huiselijk is de BSO van Kibeo, gevestigd in een huis meteen aan het plein van 't Opstapje. Compleet met voordeur, achtertuin, keuken en een bovenverdieping. Voorschools kan je kind al vanaf 7.00 uur terecht. Naschools zijn er verschillende mogelijkheden. Je kind kan meteen na schooltijd naar de BSO of kan eerst naar een leuke leerzame workshop van Talent van de Toekomst en aansluitend naar de BSO. De BSO is standaard tot 18.00 uur geopend, maar kan eventueel verlengd worden tot 18.30 uur. De BSO is elke dag geopend.

Heb je een peuter van 2 of 3 jaar oud? Dan kan hij of zij naar de peuterspeelgroep van Kibeo. Hier spelen, leren en ontdekken ze. Soms alleen, maar vaak samen met vriendjes en vriendinnetjes die ze leren kennen. De peutergroep en basisschool in één gebouw maakt het makkelijk om gezamenlijk activiteiten te doen. En dat doen ze dan ook: er is een nauwe samenwerking. Dat is fijn voor de peuters. Want als ze vier zijn, blijven ze gewoon in hun vertrouwde omgeving dichtbij huis. De andere kinderen en leerkrachten kennen ze dan al. De peutergroep is op dinsdag en donderdag geopend en de openingstijden sluiten aan op die van de school. Wel zo handig!

- Sport: - De voetbalclubs SVD uit Driewegen en Volharding uit Ovezande zijn in januari 2016 gefuseerd tot DwO'15. De letters staan voor de beide plaatsnamen en het jaar 2015 is gekozen omdat toen de fusieplannen zijn uitgewerkt. In januari 2016 is e.e.a. formeel bekrachtigd. DwO'15 faciliteert naast voetbal ook nog andere sporten, met name tennis, gym, yoga, pilates, trim, indoor bootcamp en judo. Zie hier voor welke sporten je op welke locaties kunt beoefenen.

- Zorg: - Jaap en Tjörven van Damme uit Driewegen willen hun weiland graag delen met mensen die het ‘wij-gevoel’ niet altijd kennen en moeite hebben om een plekje te vinden binnen de arbeidsmarkt. Of dat nou komt door een verstandelijke beperking, men gewoon moeite heeft met veranderingen, minder goed contact kan maken met anderen, door ouderdom óf omdat re-integreren niet wil lukken. Het is hun doel om van hun weiland een ‘wij’land te maken. Dit doen ze door mensen een plek te bieden waar ze persoonlijk worden begeleid in het ontwikkelen of behouden van hun vaardigheden en door een plek te creëren waar men met plezier naartoe gaat.

Zorgboerderij ‘t Wijland biedt vele mogelijkheden voor kleinschalige dagbesteding. Er zijn dieren die verzorgd moeten worden, er is een grote moestuin waarin altijd wat te doen is en een paar extra handen in de keuken zijn altijd welkom. Want door goede samenwerking met de kerk van Driewegen en andere lokale (hulp)organisaties zijn zij ook in staat praktische activiteiten te organiseren zoals koken voor (eenzame) ouderen en het onderhouden van tuintjes van mensen uit de omgeving. Op die manier dragen ook zij op een sociaal verantwoorde manier bij aan het 'wij-gevoel' in de Zak van Zuid-Beveland.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Driewegen, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen