Ebbenbroek

Plaats
Buurtschap
Hardenberg
Salland
Overijssel

Ebbenbroek

Terug naar boven

Status

- Ebbenbroek is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt Hardenberg.

- De buurtschap Ebbenbroek is een van de weinige buurtschappen in de gemeente Hardenberg die geen eigen postcode en plaatsnaam heeft in het postcodeboek. Voor de postadressen valt de buurtschap daarom onder buurdorp Bruchterveld.

- De buurtschap Ebbenbroek ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1899 Ebbenbroek.

Naamsverklaring
Broek betekent 'moerassig, drassig land'. Bij het eerste deel heeft men aan ebbenhout gedacht, doch dit is niet waarschijnlijk. Eerder schuilt hierin de persoonsnaam Ebbo, vergelijk Eppenzolder.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Ebbenbroek ligt NO van Bruchterveld, rond de Emtenbroekerdijk en de Grote Kattendijk, en grenst in het O aan Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Ebbenbroek omvat ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het voormalige Ot en Sien schooltje uit 1904 (Grote Kattendijk 27) bood kort na de Tweede Wereldoorlog huisvesting aan een grensbewakingscompagnie. Tegenwoordig is het pand in gebruik als restaurant.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Nieuwe Veen is een ca. 11 hectare groot moerassig natuurreservaatje in een gelijknamige streek aan de Emtenbroekerdijk. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer. In het midden ligt een meertje, een zogeheten pingoruïne, een overblijfsel uit de laatste IJstijd. Het water ervan moet erg diep zijn, in de omgeving staat het erom bekend erg gevaarlijk te zijn. Men heeft ooit de diepte gepeild en op 30 meter nog geen vaste bodem gevonden.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Site van en over Bruchterveld en Ebbenbroek.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Ebbenbroek.

- Buurthuis: - "Buurthuis Ons Gebouw heeft een gezellige en ruime zaal voor feesten en partijen tot aan bijeenkomsten en workshops. De zaal is ingericht met modern en goed zittend meubulair bestaande uit 10 lage tafels met stoelen eromheen. Deze kunnen in elke gewenste opstelling worden geplaatst. Daarnaast is er een bar met een aantal hoge barkrukken."

- Speel- en educatieboerderij: - "In samenwerking met Kinderopvang WiekWijs te Bruchterveld is speel- en educatieboerderij de Knorretjeshof in de Bruchterveldse buurtschap Ebbenbroek tot stand gekomen. Ik, Irma Meier, ben boerin en sinds mei 2019 ex-bestuurslid van deze kinderopvang. Telkens kwam met gesprekken en vergaderingen naar voren dat de kinderopvang meer ruimte zou willen hebben om buiten te spelen, de kinderen meer van de natuur te laten ontdekken, een moestuintje te beginnen of om een konijntje te aaien en te verzorgen. Maar in de praktijk kwam het niet op die plek tot zijn recht. In juni 2016 hebben wij de keus gemaakt om te stoppen met de vleesvarkenstak, wij voerden op contract 150 vleesvarkens. De mestafzet werd steeds moeilijker en duurder. En de schuur voldeed niet aan de nieuwste eisen, zodat wij hier per 2020 toch mee moesten stoppen. Toen is het idee ontstaan om onze varkensschuur zo in te richten, dat de kinderen van de kinderopvang zo af en toe eens een uitje kunnen hebben, om onder begeleiding van de leidsters hier op de boerderij te komen. Zo helpen wij elkaar voort; Kinderopvang WiekWijs heeft nu een nog aantrekkelijker aanbod en wij brengen onze varkensschuur weer tot waarde.

Kinderen van die leeftijden (0-12 jaar) hebben nodig: vrijheid; ruimte om buiten te spelen; 'proeven' uit de groentetuin; dieren te voeren en verzorgen; nieuwe uitdagingen aan te gaan; ontdekken van de natuur; kennis opdoen; zichzelf verder ontwikkelen. Onze varkensschuur grensde al aan de omheinde speeltuin van onze kinderen en de achterkant van de schuur grenst aan onze moestuin. Binnenin de varkensschuur zijn verschillende afdelingen met muurtjes, waar diverse ruimtes zijn gecreëerd: ruimte voor de allerkleinsten; ruimte voor de BSO-kinderen; muur met krijt- en magneetverf; hok met een kalfje in stro; hok met konijntje; hok met cavia’s; een meidenhoek; een jongenshoek; overige ruimte voor kweken van zaadjes.

In september 2016 begon Rabobank Vaart & Vechtstreek in Hardenberg met de Rabobank Coöperatieweken. Dit is in het leven geroepen om maatschappelijke projecten financieel te ondersteunen en verder te versterken. Rabobank-leden konden een stem uitbrengen op een vereniging of stichting. De 2 thema's waren: Het 'nieuwe winkelen' en 'herbestemming van vrijkomende agrarische gebouwen'. Kinderopvang WiekWijs te Bruchterveld en de Knorretjeshof te Ebbenbroek hebben zich hier als geheel voor ingeschreven, onder het motto: "Kinderopvang WiekWijs gaat de boer op!" Hiermee hebben wij in totaal door stemmen € 988,25 ontvangen, met daar bovenop het geweldige mooie bedrag van € 5.000,00. Hiervoor moest een vakjury van de Rabobank overtuigd worden, waarom ons project het beste was. Wij hebben onze verbouwde varkensschuur de naam Knorretjeshof gegeven. Deze naam is ontstaan omdat er varkens (ook wel knorretjes) in deze schuur werden gehouden en deze schuur grenst aan een hof; een omheinde speel/zitruimte."

Reactie toevoegen