Ebbenbroek

Plaats
Buurtschap
Hardenberg
Salland
Overijssel

Ebbenbroek

Terug naar boven

Status

- Ebbenbroek is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt Hardenberg.

- De buurtschap Ebbenbroek is een van de weinige buurtschappen in de gemeente Hardenberg die geen eigen postcode en plaatsnaam heeft in het postcodeboek. Voor de postadressen valt de buurtschap daarom onder buurdorp Bruchterveld.

- De buurtschap Ebbenbroek ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Ebbenbroek ligt NO van Bruchterveld, rond de Emtenbroekerdijk en de Grote Kattendijk, en grenst in het O aan Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Ebbenbroek omvat ca. 65 huizen en enkele bedrijfspanden, met ca. 165 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het voormalige Ot en Sien schooltje uit 1904 (Grote Kattendijk 27) bood kort na de Tweede Wereldoorlog huisvesting aan een grensbewakingscompagnie. Tegenwoordig is het pand in gebruik als restaurant.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Nieuwe Veen is een ca. 11 hectare groot moerassig natuurreservaatje in een gelijknamige streek aan de Emtenbroekerdijk. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer. In het midden ligt een meertje, een zogeheten pingoruïne, een overblijfsel uit de laatste IJstijd. Het water ervan moet erg diep zijn, in de omgeving staat het erom bekend erg gevaarlijk te zijn. Men heeft ooit de diepte gepeild en op 30 meter nog geen vaste bodem gevonden.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Broekernieuws: actualiteiten uit Ebbenbroek en Bruchterveld.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Ebbenbroek.

- Buurthuis: - Buurthuis Ons Gebouw.

Reactie toevoegen