Eekwerderdraai

Plaats
Buurtschap
Eemsdelta
Groningen

Eekwerderdraai

Terug naar boven

Status

- Eekwerderdraai is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Eemsdelta. T/m 2020 gemeente Loppersum.

- De buurtschap Eekwerderdraai valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wirdum.

- De buurtschap Eekwerderdraai heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Aikwerder Draai.

Oudere vermeldingen
1899 Eekwerderdraai of Eekwerdertil.

Naamsverklaring
Een draai is een beweegbare brug, een til is oorspronkelijk een vaste brug. Genoemd naar de ligging bij buurtschap Eekwerd bij een brug aan het Damsterdiep.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Eekwerderdraai ligt ZO van Wirdum, Z van het Damsterdiep, rond de t-splitsing van de Stadsweg met de Eekwerdermeedenweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Eekwerderdraai niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De brug bij deze buurtschap over het Damsterdiep is in 2013 vernieuwd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Eekwerderdraai heeft 8 rijksmonumenten, zijnde 3 wierden/huisterpen aan de Stadsweg en 5 rijksmonumenten in verband met landgoed Rusthoven.

- In buurtschap Eekwerderdraai stond van 1805 tot 1965 steenfabriek Tichelwerk Rusthoven, genoemd naar de nabijgelegen borg Rusthoven. Na de sluiting is getracht de fabriek als industrieel monument te behouden, vooral vanwege de bijzondere ringoven in het complex. Plannen daarvoor bleken destijds echter niet haalbaar. Tegenwoordig is het een ruïne. Het terrein is niet toegankelijk. De ruïne van de voormalige baksteenfabriek langs het Damsterdiep is in 2019 aangekocht door Het Groninger Landschap. De aankoop is mogelijk gemaakt dankzij een particuliere gift. Volgens de stichting is het samen met de nabijgelegen borg Rusthoven en landgoed Ekenstein een prachtig stukje cultuurhistorisch erfgoed in Groningen. De ringoven van de voormalige fabriek, waarin de bakstenen gebakken werden, is een belangrijke overwinteringsplek voor vleermuizen. Samen met de gemeente en de provincie is gewerkt aan een herstelplan voor het terrein. Zo moest er onder meer asbest van het dak worden gesaneerd. Op het terrein komt een wandelroute voor het publiek.

Het herstelplan is in 2020 uitgevoerd. De aannemer moest alle zeilen bijzetten om het asbest in oktober 2020 gesaneerd te krijgen, voor het winterseizoen van de vleermuizen. Vleermuizen mogen namelijk in hun winterverblijf niet gestoord worden. Dat gebeurde in 1980 en toen bleef maar één procent van de populatie over, en herhaling daarvan moet natuurlijk worden voorkomen. Afgelopen jaren overwinterden er rond de tien vleermuizen in de voormalige steenfabriek. Dat zouden er veel meer kunnen zijn, maar de omstandigheden waren er niet ideaal voor de dieren, omdat het complex door de invloed van weer en wind in vervallen staat was geraakt. "Maar het potentieel van deze ringoven is fantastisch. In België is een soortgelijke, daar waren na renovatie van het ene op het andere jaar geen 30, maar 300 vleermuizen", aldus Vleermuiswerkgroep Groningen, die de ontwikkelingen rond dit complex daarom met grote belangstelling volgt.

- N van het Damsterdiep ligt de voormalige tiggelbörg (woonhuis van de fabrikant) Rusthoven (Rijksweg 39). Het is een rijksmonument (formeel zijn het pand met toebehoren zelfs 5 rijksmonumenten).

- Direct naast de voormalige steenfabriek van buurtschap Eekwerderdraai ligt borg Ekenstein, op grondgebied van de gemeente Appingedam.

Reactie toevoegen