Eeneind

Plaats
Dorp
Nuenen, Gerwen en Nederwetten
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Eeneind

Terug naar boven

Status

- Eeneind is een dorp* in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten.

* Deze plaats wordt elders vaak een buurtschap of wijk genoemd. Vermoedelijk door de in de volgende alinea vermelde omstandigheid. Maar voor een buurtschap is het wel érg groot, en een wijk is een onderdeel van een dorps- of stadskern. Aangezien de kern toch echt los van - dus niet ín - Nuenen ligt, opteren wij voor de kwalificatie 'dorp'.

- Het dorp Eeneind heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Nuenen.

- Je woont niet 'in' maar 'op 't Eeneind'.

- Onder het dorp Eeneind valt ook het grootste deel van de buurtschap 't Coll.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
14e eeuw Enoden, 1381 Enode.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk hetzelfde als het Middelnederlandse enode 'verlatenheid, onherbergzaam oord'. De huidige naamsvorm staat onder invloed van de vele namen op -eind.(1)

Terug naar boven

Ligging

Eeneind ligt Z van Nuenen. Het dorpsgebied grenst in het N aan de A270, in het W aan de Dommel en in het Z aan het Eindhovens Kanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Eeneind niet vermeld. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Eeneind heeft sinds 2012 'intelligente straatverlichting' en heeft daarmee een landelijke primeur. Met deze vorm van straatverlichting is wel in o.a. Delft en Tilburg geëxperimenteerd, maar t/m 2012 is nog nergens anders een compleet dorp of complete wijk ingericht met slimme verlichting. Het dorp is voorzien van slimme straatlantaarns die 's nachts gedimd zijn en automatisch aangaan als er verkeer langs komt. Hiermee kan tot 50 procent extra energie bespaard worden ten opzichte van normale LED straatverlichting.

De voordelen zijn talrijk: geen lichtvervuiling in de nacht, een veilige en sfeervolle leefomgeving en een enorme kostenbesparing. Tot een bepaald tijdstip, bijv. 23 uur, branden de lantaarns op volle sterkte. Na deze tijd dimmen de lampen tot een sterkte van 10 procent. Als er verkeer gedetecteerd wordt, lichten de lampen automatisch op tot 80 procent. Het slimme zit hem in het feit dat het oplichten van de lantaarns meegaat met het aanwezige verkeer. Deze 'intelligente verlichtingsmodule' is een uitvinding van Chintan Shah, die het exploiteert met zijn startup bedrijf Tvilight vanuit de TU Delft.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Sint Antoniuskapel in Opwetten is in 1917 afgebroken. De Sint Antoniusschut is haar binding met Opwetten kwijt geraakt, omdat 'de Schut' in de loop der tijd geleidelijk naar het Eeneind is getrokken, en er uiteindelijk geen leden in Opwetten meer waren. De kapel werd niet vergeten. Regelmatig spraken de schutsbroeders over een eventuele herbouw van de kapel. Vooral vlak na de Tweede Wereldoorlog was de animo hiervoor erg groot. Maar er was toen woningnood en een tekort aan bouwmaterialen, zodat er geen vergunning werd afgegeven voor het bouwen van een kapel. Pas in 1985 komt er weer schot in deze zaak. Een ingestelde kapelcommissie besluit dat er een kapel komt aan het einde van de Stationsweg. De ontwerper is architect H. Thomassen.

Er worden veel toezeggingen gedaan, zowel in de vorm van materiaal als geld en arbeid. De grond is aangekocht van de NS en de gemeente. De aanleg start in mei 1987. Een meter boven de eerste vloer komt een tweede vloer, om de trillingen van de trein op te vangen. Gildebroeder en kunstsmid Huub Bemelmans heeft een sierhek en een replica gemaakt van het oude kruis van de kapel van Opwetten. Missionaris/beeldhouwer Omer Gielliet uit Breskens heeft een St. Antonius Abt beeld gemaakt in Afrikaanse stijl. Echt iets aparts. Op 19 september 1987, de bevrijdingsdag van het Eeneind, is het zover. De inwijding van de kapel wordt verricht door pastoor C. Swinkels, onder toeziend oog van vele genodigden en belangstellenden. Als op de vraag van de heer Noordhof - voorzitter van Comité Sint Antoniuskapel - aan de Hoofdman of de Schutterij de kapel wil onderhouden en beheren, bevestigend wordt geantwoord, is de kapel 'overgedragen' aan de Eeneindse gemeenschap. (bron: Janus Jansen)

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op de Ezeltjesdag in Eeneind (1e zondag van september) zijn er veel ezels te zien, te aaien, te voeren en te berijden. Daarnaast kunnen de kinderen naar hartelust spelen, springen en geschminkt worden. Voor een klein bedrag kun je een spelletjeskaart kopen waarmee de kinderen de hele middag leuke spelletjes kunnen doen en waarvoor zij ook een pannenkoek en ranja krijgen en mogen grabbelen in de grabbelton. Verder kun je op deze dag onder deskundige begeleiding schieten op de vlakschietbaan van de Sint Antoniusschut. En er is een loterij met mooie prijzen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Collse Heide is een archeologisch rijksmonument, met een urnenveld en grafheuvels.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Eeneind. - Nog een site van en over dit dorp. - Reportage over het dorp anno 2009.

- Nieuws: - Wijkblad Enode verschijnt 1x per 2 maanden en is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers). - Nieuws uit Eeneind op Facebook.

- Muziek: - "In 1884 is in Eeneind een harmonie opgericht. Onder het genot van een goed glas bier is door de zes(!) leden na lang wikken en wegen gekozen voor de naam Oefening & Volharding. In 1962 is door een teruglopend ledental de harmonie ontbonden. Enkele leden konden het echter niet verkroppen dat er geen Oefening & Volharding meer zou bestaan en richtten nog in hetzelfde jaar onder dezelfde naam een Tamboer & Pijperkorps op. Langzaam maar zeker werd er omgeschakeld naar een drumfanfarebezetting en werd de naam aangepast tot Drumfanfare Oefening & Volharding, wat nog steeds de officiële naam is. In 1970 werd er een majorettenpeloton toegevoegd en eind jaren zeventig werden er de nodige successen behaald. In 1980 werd Oefening & Volharding zelfs Nederlands Kampioen. Ook daarna werden nog vele prijzen in de wacht gesleept.

Ook de drumfanfare ging met haar tijd mee en heeft zich gestaag ontwikkeld tot een gerenommeerde show- & marchingband. Dat uit zich niet alleen in de bezetting maar ook in de repertoirekeuze en de stijl van de shows. In 2005 werd Oefening & Volharding wederom Nederlands Kampioen tijdens de Open Dutch Showkorps Championships te Assen. Als kroon op het werk werd er in dat jaar ook nog een zilveren medaille behaald tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade. Sinds 2006 luidt de naam Showkorps O&V | Nuenen. In een gemoedelijke Brabantse sfeer streeft de vereniging altijd naar een balans als het gaat om teamsport, discipline en ontspanning. De leden vinden plezier bij het beleven van hun hobby bij Showkorps O&V | Nuenen, een vereniging die in de regio ook bekend staat om een super gezellig Brabants verenigingsleven."

- "S.C. ’t Eenoodje is een leuke, gezellige en enthousiaste club mensen uit Eeneind die houden van muziek maken in de breedste zin van het woord. We treden vooral op tijdens de carnavalsdagen en alle festiviteiten die hieraan gekoppeld zijn, maar we zijn ook niet bang om buiten deze gezellige Brabantse dagen onze klanken te laten horen. Al onze optredens zijn een feest, waarbij we niet alleen het publiek proberen te vermaken, maar vooral ook zelf genieten van het wegspelen van onze nootjes. Onze bezetting bestaat uit trompetten, hoorns, trombones, baritons, sousafoon en diverse slagwerkinstrumenten. Ons repertoire is een mooie mix van moderne arrangementen met de broodnodige variatie in dynamiek en snelheid. Van zwoel wegdromen tijdens “Too Much Love Will Kill You” tot snoeihard musiceren tijdens “On Broadway” en heel veel daar tussen in. Via onze Facebookpagina houden we je op de hoogte van waar wij te zien zijn.
Hopelijk tot snel bij een van onze optredens!"

- Overige verenigingen: - Gilde Sint Antoniusschut in Eeneind wordt reeds in 1474 vernoemd in de geschriften van de Clemenskerk in Nuenen, en is daarmee de oudste van de Nuenense gildes. Uit het verleden zijn weinig gegevens bewaard gebleven. Er is nog een 28-tal koningsschilden uit de periode 1729-1867. In 1931 zijn in het gildehuis van Johannes de Louw vier gildebroeders samengekomen om het reeds 50 jaar slapende gilde weer nieuw leven in te blazen. Langzaamaan neemt het gildegebeuren weer toe. De grote groei begint na de oorlog. In 1948 heeft er weer een Kringdag plaats. Sindsdien is de schut steeds meer als drager van het dorp gaan fungeren. En bloeien diverse activiteiten mede door de Schut (De Riefels, Stichting Ezeltjesdag, het wijkblad etc.).

- Kunst: - Kunstenares Elvira Wersche uit Eeneind verzamelt zand in alle soorten en maten en kleuren, uit de hele wereld, en maakt daar vervolgens - eveneens wereldwijd - prachtige mozaiëken mee.

Reactie toevoegen