Eiland (Stevensweert)

Plaats
Buurtschap
Maasgouw
Midden-Limburg
Limburg

Eiland (Stevensweert)

Terug naar boven

Status

- Eiland is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Maasgouw. T/m 1981 gemeente Stevensweert. In 1982 over naar gemeente Maasbracht, in 2007 over naar gemeente Maasgouw.

- De buurtschap Eiland valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Stevensweert.

- De buurtschap Eiland heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Eiland ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen De Kis, Schuttersweg, Nieuwendijk (voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Stevensweert), Porta Isola, In 't Broek, Sportlaan (ook voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Stevensweert) en Weg naar de Koeweide. De buurtschap Eiland ligt N op het langgerekte eiland tussen het Julianakanaal en de rivier de Maas, en is omgeven door plassen van het zogeheten Maasplassengebied, zoals De Kis, enige Maasplassen in het aangrenzende België, en de Oude Maas, een dode arm van de Maas, die naar het Z toe ook meer het karakter van een plas krijgt. De buurtschap ligt NO van het dorp Stevensweert en ZW van het dorp Maasbracht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Eiland (dan: Op het Eiland) 77 huizen met 415 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 95 huizen en ca. 160 vakantieaccommodaties, met ca. 240 inwoners.

Reactie toevoegen