Ekamp

Plaats
Buurtschap
Oldambt
Oldambt
Groningen

Ekamp

Terug naar boven

Status

- Ekamp is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Oldambt. T/m 1989 grotendeels gemeente Finsterwolde (in 1990 over naar gemeente Reiderland, in 2010 over naar gemeente Oldambt), t/m 2009 tevens deels gemeente Scheemda (in 2010 over naar gemeente Oldambt).

- De buurtschap Ekamp valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Finsterwolde, deels onder het dorp Oostwold.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Aikamp.

Bijnaam van de inwoners
Knollentrekkers.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Ekamp ligt ZW van Finsterwolde en ZO van Oostwold, rond de Ekamperweg (deels de N967), Nieuweweg (ook deels de N967; het noordelijkste deel van deze weg binnen de buurtschap, Z van het Oldambtmeer en N van het kruispunt met de Zuiderringdijk: alleen de O zijde, O en Z van dat kruispunt: beide zijden van deze weg) en Binnenweg. De O zijde van de Binnenweg, en het buurtschapsdeel N, O en ZO daarvan, vallen onder Finsterwolde; de W zijde van de Binnenweg, en het buurtschapsdeel ZW daarvan, vallen onder Oostwold (en liggen in de Z enclave van dat dorp).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Ekamp 20 huizen met 114 inwoners onder de gemeente Finsterwolde en 21 huizen met 104 inwoners onder de gemeente Midwolda. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 70 huizen met ca. 170 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Ekamp, door Harm Hillinga.

- Onder deze link vind je een mooi volksverhaal over hoe Ekamp bij de gemeente Finsterwolde gekomen zou zijn.

Terug naar boven

Beeld

- Virtuele wandeling door Ekamp, aan de hand van oude foto's en ansichtkaarten, met toelichting over verleden en heden van de situaties ter plekke, door Piet Remeijer.

Reactie toevoegen