Ekehaar

Plaats
Dorp
Aa en Hunze
Drenthe

Ekehaar

Terug naar boven

Status

Ekehaar is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Ieghoar. Een inwoner van dit dorp is een Ieghaorder.

Oudere vermeldingen
1423 Hekehair, 1556 Eekehaer, tEkehaer, 1851-1855 Eijkehaar.

Naamsverklaring
Samenstelling van eek 'eik' en haar 'zandige rug', dus 'eikenhoogte'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Ekehaar ligt ZO van de stad Assen, Z van het dorp Loon, ZW van het dorp Rolde, WNW van het dorp Grolloo, NNW van het dorp Elp, NNO van het dorp Zwiggelte, NO van de dorpen Hooghalen en Hijken, O van de A28 en het dorp Smilde en OZO van het dorp Bovensmilde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Ekehaar 4 huizen met 35 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Ekehaar.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Sinds de zomer van 2018 scharrelen vier Bonte Bentheimer varkens in het gebied rond de ijsbaan in Ekehaar. De varkens zijn naar het dorp gehaald om de Japanse duizendknoop uit te roeien, voor de plant naar elders in het dorp uitwaaiert. Het is een exotische plant die overal met de wortels onderdoor groeit. De plant kan zelfs rioleringen en muren kapot maken, vandaar dat deze plant beter kan worden uitgeroeid. De varkens wroeten in het zand en leggen de wortels van de Japanse duizendknoop bloot. De verwachting is dat de varkens binnen vier jaar de planten hebben uitgeroeid. De varkens worden door een 'hulpboer' in het dorp verzorgd, die ze voert en de modderpoel van genoeg water voorziet. De varkens hebben zo ook een sociale functie in het dorp en ook dat was een van de doelstellingen van de initiatiefnemers. Aan het einde van een jaar worden de varkens geslacht. In het voorjaar komen er dan weer nieuwe biggen. Het vlees wordt door de inwoners gezamenlijk opgegeten, wat ook weer zorgt voor extra verbinding tussen de dorpsbewoners. Als het project goede resultaten oplevert, sluit de gemeente, die het heeft gesubsidieerd, niet uit dat er ook op andere plekken in de gemeente varkens worden ingezet om de Japanse duizendknoop aan te pakken.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Broekstreker Veldloop in Ekehaar (op een zondag in januari, in 2019 voor de 16e keer) heeft zowel een wedstrijd- als een recreatief karakter.

- PinksterVolleybalToernooi (2e pinksterdag).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In de Theaterboerderij in Ekehaar zijn regelmatig concerten e.a. theatervoorstellingen. "De Theaterboerderij is een speelplaats in de ruimste zin van het woord. Een compacte speelvloer met een vaste tribune zorgt voor een intieme sfeer. Niet alleen kleinschalige theatervoorstellingen zijn er mogelijk, ook een orkest, muziekensemble of koor krijgt de ruimte voor bijvoorbeeld een workshop, studiedag of een klein concert. Daarnaast kan de zaal worden gehuurd voor bijvoorbeeld studiedagen of vergaderingen. Wij denken graag met je mee over extra mogelijkheden en activiteiten. Onder het kopje Agenda en Cursusaanbod vind je de geplande activiteiten en cursussen van de komende maanden. Wellicht ben je zelf op zoek naar een klein podium voor zang, muziek of theater. Of wil je een lezing, workshop of expositie geven? In de Theaterboerderij zijn vele mogelijkheden. Ben je geïnteresseerd in muziekles? Daarvoor kun je ook terecht in de Theaterboerderij. In de Theaterboerderij kan ook kennisgemaakt worden met verschillende toetsinstrumenten zoals het orgel, de piano en het harmonium en verschillende blaasinstrumenten."

- In Amen en buurdorp Ekehaar vind je nog diverse oude houtwallen. Dit zijn afscheidingen tussen boerenpercelen, aangelegd in de tijd dat er nog geen prikkeldraad was. In plaats daarvan werd een wal opgeworpen en beplant met bomen en stekelstruiken als meidoorn. Veel planten- en diersoorten vinden hier een geschikt onderkomen. Sinds de opkomst van het prikkeldraad zijn veel oude houtwallen uit het landschap verdwenen, maar hier zijn er dus nog een aantal te vinden als je goed om je heenkijkt.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over de Broekstreek, die de kernen Amen, Ekehaar, Eldersloo, Eleveld en Geelbroek omvat. Niet te verwarren met het niet ver Z hiervan, Z van Westerbork gelegen streekje de Broekstreek.

- Onderwijs: - Basisschool De Flint in Ekehaar is er ook voor omliggende dorpen en buurtschappen. Het is een kleine dorpsschool met veel ruimte voor individuele aandacht. Ze bevorderen de zelfwerkzaamheid van de leerlingen. Zorg en verantwoording dragen voor elkaar en voor de omgeving zijn speerpunten van de school. De kleinschaligheid stelt hen in staat om veel projectmatig bezig te zijn. Zo organiseren ze excursies op het gebied van natuur, geschiedenis en cultuur. Daarnaast bieden ze in het kader van bewegingsonderwijs ieder schooljaar keer zwem- en schaatslessen aan. Op de Flint heerst een klimaat waarin kinderen zich veilig voelen en graag leren en spelen.

- Sport: - Sportvereniging SVDB heeft afdelingen voor voetbal, volleybal, gymnastiek, hardlopen, aerobic, badminton en schaatsen.

- Zorg: - Stichting 'Kies voor jezelf' is een initiatief van ouders van kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking, die voorheen zorg kregen en woonden in een grote zorginstelling in Assen. De ouders vonden dat hun kinderen beter tot hun recht zouden komen in een kleinschalige woongroep, en zijn daarom Woongroep Ekehaar begonnen. Nadien hebben ze ook nog 3 woongroepen in Paterswolde gerealiseerd.

Reactie toevoegen