Emmaberg

Plaats
Buurtschap
Valkenburg aan de Geul
Heuvelland
Limburg

DK_20111015_4087_Plaatsnaambord_Emmaberg.jpg

De buurtschap Emmaberg, tussen Valkenburg en Hulsberg, heeft een eigen 'bebouwde kom' en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden (komborden)

De buurtschap Emmaberg, tussen Valkenburg en Hulsberg, heeft een eigen 'bebouwde kom' en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden (komborden)

Emmaberg

Terug naar boven

Status

- Emmaberg is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Valkenburg aan de Geul. T/m 1981 gemeente Hulsberg (per 1-10-1940 gaat een klein deel over naar gemeente Valkenburg-Houthem, het overgrote deel blijft dan echter gemeente Hulsberg), in 1982 in zijn geheel over naar gemeente Valkenburg aan de Geul.

- De buurtschap Emmaberg valt, ook voor de postadressen, onder de stad Valkenburg.

- De buurtschap Emmaberg heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
D’n Emmaberg.

Oudere vermeldingen
1913 Emmaberg.

Naamsverklaring
Vernoemd naar Emma van Waldeck-Pyrmont (1858-1934), prinses van Oranje-Nassau, echtgenote van koning Willem III en koningin-regentes der Nederlanden van 1890 tot 1898.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt NO van de stad Valkenburg, op de helling van de Emmaberg, rond de gelijknamige weg en de Emmabergweg, en ligt verder Z van de A79, ZW van het dorp Hulsberg en W van het dorp Klimmen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Emmaberg omvat ca. 95 huizen met ca. 240 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bij de Emmaberg, om precies te zijn in de tuin van hotel-pension Bergrust, bevindt zich nog de eik of galg waar de Bokkenrijders werden opgehangen. Ook de beenderen van de opgehangenen liggen er nog begraven.

- In de buurtschap staat een 150 meter hoge zendmast, die bekend staat als Zender Hulsberg, genoemd naar de gemeente waar deze oorspronkelijk onder viel. Dit was, in 1954, de eerste FM-zender van Nederland. Het was ook een Middengolf (AM) steunzender. Deze is per 1-9-2015 opgeheven (onder de link vind je ook een foto van het zendgebouw).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De beklimming van de Emmaberg is populair bij wielrenners.

Reacties

(2)

De gemeente Hulsberg is in 1982 bij de gemeente Nuth gevoegd.

Dat klopt. Dat verwoorden wij hier ook: https://www.plaatsengids.nl/hulsberg. Hierboven gaat het onder Status echter alleen over de vanouds Hulsbergse buurtschap Emmaberg, die middels grenscorrecties in 1940 deels, en vervolgens in 1982 geheel onder de gemeente Valkenburg is komen te vallen.

Reactie toevoegen