Engeland (Beekbergen)

Plaats
Buurtschap
Apeldoorn
Veluwe
Gelderland

Engeland (Beekbergen)

Terug naar boven

Status

- Engeland is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Apeldoorn.

- De buurtschap Engeland valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Beekbergen.

- De buurtschap Engeland heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
801 kopie begin of midden 10e eeuw Englandi, 1227 Henricus iudex in Engelant, 1352 Englant.

Naamsverklaring
- Samenstelling van het Oudnederlandse landi, dat is ontstaan uit landja-* 'stuk land' met eng 'gemeenschappelijk bouwland bij een dorp'. Er is geen enkel verband tussen deze naam en de zogenaamde rechtspraak met jury volgens Engels model, die ter plekke gangbaar zou zijn geweest. (1)

- De verklaring die stelt dat deze buurtschap Engeland haar naam te danken zou hebben aan de voorchristelijke godin Holda, is dus blijkbaar ook onjuist.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Engeland ligt rond de gelijknamige weg en de wegen Engelanderweg, Engelanderenk en Engelanderholt, W van Beekbergen, en grenst in het O aan de Arnhemseweg en in het N aan de A1.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de buurtschap Engeland 39 huizen met 378 inwoners (dat is gemiddeld dus 10 mensen in 1 huis, ook voor die tijd is dat veel. De meest voorkomende gemiddelden waren destijds 6 tot 8 mensen in 1 huis). Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 90 huizen met ca. 220 inwoners.

Reactie toevoegen