Est

Plaats
Dorp
West Betuwe
Betuwe
Gelderland

est_collage.jpg

Est, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Est, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

_MG_9913.JPG

Est, dorpsgezicht

Est, dorpsgezicht

Est.JPG

Het hooggelegen, witte kerkje van Est

Het hooggelegen, witte kerkje van Est

Est (2).JPG

Bij de dorpspomp in Est

Bij de dorpspomp in Est

est_3.jpg

De landelijke Bommelweg in Est

De landelijke Bommelweg in Est

est_boerderij_tekening_simone_drenth.jpg

Est, boerderij. Vroeger was hier carrosseriebedrijf Den Hartog gevestigd. (tekening van en © Simone Drenth, Est/http://simonedrenth.123website.nl)

Est, boerderij. Vroeger was hier carrosseriebedrijf Den Hartog gevestigd. (tekening van en © Simone Drenth, Est/http://simonedrenth.123website.nl)

Est

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door:

Terug naar boven

Wonen

Mutters Makelaardij is dé specialist in de gemeenten West Betuwe, Vijfheerenlanden, Gorinchem, Culemborg en de Alblasserwaard. Al jarenlang bewijzen wij dat we het daadwerkelijk anders doen! U bent van harte welkom voor een oriënterend gesprek op onze kantoren in Leerdam, Vianen en Culemborg. Met ons motto: "Waarborg tot betrokkenheid" garanderen wij het hoge serviceniveau dat u van een makelaar mag verwachten. Wij beseffen dat het verkopen of aankopen van uw woning geen alledaagse zaak is, daarom nemen wij u bij de hand en begeleiden wij u in iedere stap van het proces.

Terug naar boven

Status

- Est is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente West Betuwe. T/m 1977 gemeente Est en Opijnen. In 1978 over naar gemeente Neerijnen, in 2019 over naar gemeente West Betuwe.

- Onder het dorp Est valt ook de buurtschap Hucht.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1316 Est.

Naamsverklaring
Misschien een afleiding van de boomnaam es (Fraxinus excelsior) met -t- suffix, in de betekenis 'essenbosje', of bij est, ast 'tak, kwast', ook 'esdoorn'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Est ligt ZO van Geldermalsen, Z van de A15.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Est 52 huizen met 588 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp nog altijd ca. 600 inwoners, nu in ca. 250 huizen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het dorp was de vestigingsplaats van een adellijk huis met een bijbehorend adellijk geslacht, dat in de middeleeuwen al bekend was. De Latijnse dichter Franco van Est (Franco Estius) en de geleerde Willem Hessels van Est (Guillelmus Estius), kanselier der Universiteit van Douai (FR), stammen daarvan af.

- Geschiedenis van Est op de site van Tielenaar Egbert van de Haar (naar onderen scrollen op die pagina tot je bij dit dorp komt of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Ontwikkelingen in Est staan al jaren stil. Met grote gevolgen voor middenstand, onderwijs en leefbaarheid in het dorp. De bewoners, jonge gezinnen en oud-inwoners snakken al jaren naar betaalbare nieuwbouw. Veel mensen die in het dorp zijn opgegroeid zouden er graag naar terugkeren. Ook steeds meer mensen uit de randstad vinden de weg naar de Betuwe. Een nieuwe woningimpuls draagt bij aan een levendig dorp en voorkomt dat de voorzieningen in het dorp afkalven. De kwalitatief zeer goed lopende en prettige openbare basisschool van het dorp, onderdeel van Fluvium, kan voor het voortbestaan nieuwe leerlingen goed gebruiken.

Met een petitie van meer dan 300 handtekeningen, overhandigd tijdens de raadsvergadering van 26 november 2019, hebben de inwoners laten weten zich grote zorgen te maken over de leefbaarheid in het dorp en woningbouw toe te juichen. Er lopen al verschillende particuliere initiatieven om woningbouw vorm te geven. Met deze lobby hopen zij de leefbaarheid in het dorp 'op de agenda' te krijgen bij de gemeenteraad West Betuwe en hiermee een opening te creëren voor de andere kleine dorpskernen in de gemeente. Nu de bouwcontingent lijkt te zijn goedgekeurd door de provincie is de weg vrij voor woningbouw in Est, Buurmalsen en andere Betuwse dorpen, die met dezelfde problematiek kampen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Est heeft 1 rijksmonument, zijnde het Hervormde (PKN) zaalkerkje (Dorpsstraat 8). Het interieur van de uit 1750 daterende kerk is in 1999 gerestaureerd. In 2001 is ook het exterieur gerestaureerd. Er staat nu weer een fraai spierwit kerkje. Het orgel is in 1764 gebouwd door Mattheus de Crane. In 1993 is het orgel gerestaureerd door Pels & van Leeuwen. Het orgel verkeert nog in originele staat. In 2018 was Jamie de Goei, organist van de Grote Kerk te 's-Hertogenbosch, in de kerk om cd-opnames te maken van het bijzondere orgel. Er zijn nog maar 3 orgels van Mattheus de Crane. Met al deze 3 orgels zijn cd-opnamen gemaakt. Op het Estse orgel speelde Jamie de Goei een variatiewerk genaamd "Ach wie nichtig, ach wie flüchtig” van componist Georg Böhm en het koraalvoorspel “Von Gottwillich nicht lassen” van Johann Michael Bach. De cd is voor € 15,- bij de kerk verkrijgbaar. - Site Hervormde Gemeente.

- Est heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Karakteristiek driehoekig dorpsplein met dorpspomp uit ca. 1770, die nog altijd functioneert.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Toneelgroep Est brengt jaarlijks in februari een nieuw stuk op de planken.

- Festiviteiten rond Koningsdag.

- Op de 1e zaterdag van september organiseert Dorpstafel Est jaarlijks de Dorpsbarbecue. De Dorpstafel zorgt voor vlees, salades, stokbrood, barbecues en vuurkorven. De natte versnaperingen worden geregeld door het Dorpshuis. "In de ontspannen sfeer van zo`n gezamenlijke bijeenkomst leren mensen hun dorpsgenoten beter kennen en kan men weer eens rustig met elkaar bijpraten. Voor nieuwe inwoners is het een goed moment om eens te kijken wie die Estenaren nou eigenlijk zijn en te horen wat er allemaal in hun dorp te doen is", aldus de Dorpstafel. De barbecue wordt gegeven op het dorpsplein en start om 17.00 uur. Als het slecht weer is wordt de barbecue gedeeltelijk in het Dorpshuis gehouden. Mensen worden uitgenodigd om hun eigen 'geheime' gerechten ook mee te nemen. Aanmelden kan via de site van de Dorpstafel. De kosten voor deelname zijn 5 euro per persoon en voor kinderen 2,50 euro. Mensen die niet mee kunnen barbecueën zijn vanaf 19.00 uur welkom om samen met hun medebewoners een drankje te drinken.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je in Est schaatsen op de ijsbaan van IJsvereniging De Meerweide.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De meeste dorpen van de gemeente Neerijnen liggen aan de rivier de Waal. Alleen Est is daarop een uitzondering. Dit dorp is vanouds veel meer geïsoleerd geweest en was vooral in de winter moeilijk bereikbaar. De oppervlakte van het dorpsgebied is betrekkelijk klein en omvat de hooggelegen Halsbreker, het laaggelegen Esterbroek, de Reijaard (of Riert) en de Mastmolen, dat gedeeltelijk Ophemerts grondgebied is.

- "Aanleg van ecologische verbindingszones, inzaaien van bloemen voor bijen en andere insecten, aanplanten van meer groen zoals hagen, heggen en hoogstamboomgaarden rond het dorp, vastleggen van oude verhalen, oprichten van een hoogstambrigade of herstel van oude paden... Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) heeft in mei 2018 de bewonersavond 'Levend Landschap Est' georganiseerd, om samen met de inwoners ideeën te inventariseren om de kern en het landschap rond het dorp nog aantrekkelijker en meer beleefbaar te maken.

Het dorp heeft een aantrekkelijk buitengebied. Om de waarden in het buitengebied verder te versterken en beter beleefbaar te maken voor bewoners is Stichting Dorpstafel Est in samenwerking met SLG het project 'Levend Landschap' gestart. Tijdens de informatieavond zijn ideeën verzameld om het typische landschapsbeeld en de cultuurhistorie rond het dorp een impuls te geven. Belangrijkste thema’s zijn cultuurhistorie, ecologie/biodiversiteit, landschap, toegankelijkheid en educatie/jeugd. Het kan gaan om een actie voor meer vlinders, het inzaaien van bermen met bloemen voor bijen, aan de slag met streekeigen beplanting, aanleg wandelroute, noem maar op. Wat waarderen de inwoners het meest, wat is er verdwenen en is het waard om terug te brengen of wat zou men graag anders zien? De volgende stap is om de plannen ook daadwerkelijk uit te voeren. Soms is daar wat geld voor nodig, nog vaker gaat het om samenwerking, een helpende hand of beschikbaar stellen van grond. Samen maken we de kern en het landschap rond Est nog aantrekkelijker." (bron: Stichting Landschapsbeheer Gelderland)

- Overzicht van waarnemingen van fauna in natuurgebied De Steendert in Est.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Est op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpstafel Est zet zich in voor het behoud en waar mogelijk verbeteren van de leefbaarheid in het dorp. Dit doet zij o.a. door het organiseren van allerlei activiteiten door het jaar heen.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Est is "een gezellig gebouw met meerdere zalen voor het houden van verenigingsactiviteiten, vergaderingen, workshops etc. Ook zeer geschikt voor het houden van een feestje. Enthousiaste gedreven beheerders." Aldus een recensie op hun site.

"Elke vrijdag is er van 15.00-18.00 uur Open Inloop in het Dorpshuis. Je vindt in het Dorpshuis: Open boekenkast: Pak een boek of laat er een achter; Leestafel: lees een tijdschrift of leg een kaartje; Dartboard: voor de Estse Michael van Gerwen; Gratis koffie & thee; fris en alcoholische dranken te koop aan de bar; tv. Tijdens de Open Inloop Dorpshuis is ook iemand van de Dorpstafel Est aanwezig. Welke activiteiten zouden er door de Dorpstafel georganiseerd moeten worden de komende tijd? Waar zou je mee geholpen zijn? Waar heeft het dorp behoefte aan? We horen het graag! Als daar interesse voor blijkt, willen we kijken of we kunnen organiseren: gezamenlijke maaltijden (lekker en gezellig eten voor een schappelijke prijs); informatie-avonden (bijv. over ontwikkelingen binnen de gemeente); avond met wethouders en medewerkers nieuwe gemeente; hulp, bijvoorbeeld bij het invullen van belastingaangifte; etc."

- Onderwijs: - Basisschool Est heeft o.a. de volgende elementen in hun missie vermeld: Ze doen er alles aan om uit ieder kind te halen wat erin zit. Het hele team is betrokken bij de resultaten van alle kinderen. Ze werken in een sfeer van orde en regelmaat en streven ernaar dat de kinderen zich veilig en prettig voelen. Heel belangrijk vinden ze de bereidheid elkaar te helpen. Ze willen zelfstandigheid, het gevoel voor verantwoordelijkheid en een kritische houding bevorderen en ontwikkelen.

- Sport: - Rijvereniging De Bergakkerruiters (Bommelweg 2, valt in de praktijk onder Est, maar ligt voor de post nog nét in een uithoek van het N buurdorp Meteren) is opgericht in 1978. De activiteiten regelen ze vanuit de interesses van de leden. En dat zijn er nogal wat! Je kunt er namelijk terecht voor: Dressuurlessen; Springlessen; Crosslessen; TREC lessen; Viertal- en Zestal lessen; Voltigelessen; Ponykamp / Ruiterweekend; Clubdag; Indoor wedstrijden; Outdoor selectie concours; Bosritten; Proefgerichte clinics; Houding- en zit clinics. De lessen kunnen al gevolgd worden vanaf 5 jaar, op de zaterdagochtend. Verder is er dressuurles voor de paarden op maandag- en donderdagavond. En de ponyruiters kunnen zaterdagochtend en maandagavond hun hart ophalen als het gaat om rijlessen en omgang met elkaar en de pony's.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Est, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen